Muža si všimla až duchaprítomná žena z okna električkyDpb/mestská Polícia Bratislava/
StoryEditor

VIDEO Na Obchodnej ulici skolaboval muž, ľudia ho len obchádzali. Pomoc zavolala až žena vezúca sa v električke

Viktória Revajová14.03.2024., 11:30h

Muža sa vďaka duchaprítomnej žene podarilo zachrániť. Podobných prípadov je mnoho, a nie vždy sa im dostane pomoci. Čo robiť v takejto situácii?

Lajkuj Brainee.sk na

Video, ktoré zverejnila Mestská polícia na sociálnej sieti zachytával muža, ktorý sedí na zemi na rohu Obchodnej a Vysokej ulice v centre Bratislave. Muž sa viditeľne trasie, no ľudia okolo neho bez povšimnutia prechádzajú.

Našťastie si však muža všimla spoza okna okoloidúcej električky duchaprítomná žena a zavolala na linku pomoci. Záznam zachytáva aj tiesňový hovor.  

image

Deti z Luníka IX poslali odkaz samotnému Banksymu. Ponúkajú mu stenu, na ktorej môže zanechať svoje nové dielo

K prípadu boli povolaní policajti mestskej bratislavskej polície. Tí na mieste zistili, že muž je vo „veľmi zlom zdravotnom stave“ a okrem cukrovky trpí aj epilepsiou. Muži zákona preto privolali Záchrannú zdravotnú službu. „Po príjazde sanitky ho pomohli premiestniť do vozidla, kde si ho prevzali do opatery už záchranári,“ píše polícia.

Hanba aj ospravedlnenia

Bezradný muž sa policajtom dokonca ospravedlňoval a opakoval ako veľmi sa hanbí. „Neospravedlňujte sa, keď ste diabetik a ešte aj epileptik, takéto veci sa stávajú. Nemáte sa za čo hanbiť,“ upokojovali ho muži zákona. 

Polícia vyzýva ľudí, aby neboli voči svojmu okoliu ľahostajní. V mnohých podobných prípadoch totiž môže ísť o život. „Nezatvárajte oči pred zlou situáciou druhých. Ak vidíte, že niekto potrebuje pomôcť, stačí zavolať na jednu z núdzových liniek,” upozočňujú. „Aj vďaka všímavej žene sme mohli pomôcť človeku v núdzi,“ pripomína polícia. 

Ak sa niekedy ocitneš v takejto situácii, stačí ak zavoláš na číslo mestskej polície 159, informujú policajti. „Pamätajte si, že je lepšie prísť k desiatim nepotvrdeným oznamom, ako neprísť k jednému, kde môže ísť o život,“ dodáva polícia.

Môžeme urobiť viac

Na podobné situácie upozornili už v minulosti neziskové organizácie. Bežne sa totiž stáva, že človeka ležiaceho na ulici obchádzame bez povšimnutia, a to aj v treskúcich mrazoch. Dokázal to aj sociálny experiment, ktorý pred rokom zorganizovala nezisková organizácia DePaul Slovensko a Záchranná zdravotná služba. Experiment, v ktorom muž ležal hodinu na lavičke v mrazoch ukázal smutnú pravdu. Za hodinu okolo neho prešlo takmer 800 ľudí, no zastavili sa pri ňom len traja. 

DePaul Slovensko preto popísal tri kroky, ktorými by sme sa mali riadiť. V prvom rade sa treba pristaviť a opýtať, či človek nepotrebuje pomoc. Ak odmietne, treba to rešpektovať. Ak však pomoc potrebuje, zavolaj na číslo 155 a počkaj na záchranárov. Tretí krok sa vzťahuje na ohrozenie vplyvom chladu. V takom prípade treba človeka dostať čím skôr do tepla. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 14:03