Na trhu sa objavili nebezpečné kozmetické produktyUvzsr/canva/
StoryEditor

FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď

Viktória Revajová14.03.2024., 11:00h

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil zoznam 46 nebezpečných kozmetických produktov. Viaceré z nich sa predávajú aj v slovenských drogériách.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak sa niektorý z týchto produktov nachádza aj v tvojej domácnosti, mal by si spozornieť. Úrad verejného zdravotníctva totiž varuje pred ich používaním. V zozname sa nachádzajú aj známe značky ako Nivea, Garnier či L’Oréal. 

Kozmetické produkty nahlásilo do systému Safety Gate/RAPEX Taliansko. Ide o systém Európskej únie na výmenu informácií o nebezpečných nepotravinových výrobkoch.

image

Večierka o deviatej je novým trendom medzi mladými. Spánok je pre nich omnoho dôležitejší než párty do rána

Môžu spôsobiť alergickú reakciu

Vo všetkých uvedených kozmetických výrobkoch sa má nachádzať zakázaná látka Butylphenyl Methylpropional. Ide o bezfarebnú alebo žltkastú látku syntetického pôvodu. V kozmetickom priemysle sa využíva pre jej príjemnú konvalinkovú vôňu. V súčasnosti figuruje na zozname silných alergénov a u ľudí s citlivou pokožkou môže spôsobiť nepríjemnú alergickú reakciu. Práve preto jej používanie Európska únia zakázala.

Zoznam všetkých nebezpečných produktov si môžeš pozrieť v GALÉRII

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 10:25