Prezidentské voľbyBrainee X Canva/
StoryEditor

POZOR! Ak chceš voliť prezidenta mimo bydliska, máš pár dní na vybavenie preukazu + PREHĽAD, čo sa bude vo volebnej miestnosti diať

Nikola Michalkova29.02.2024., 13:50h

Už v marci sa uskutoční prvé kolo prezidentských volieb. V článku si prečítaš, čo všetko potrebuješ, keď pôjdeš voliť.

Lajkuj Brainee.sk na

Prezidentské voľby sa blížia a čoskoro si budeme voliť hlavu štátu. Prvé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. marca. Druhé kolo sa bude konať 6. apríla. V druhom kole budú proti sebe bojovať dvaja kandidáti, ktorí v prvom kole získajú najvyšší počet hlasov. Druhé kolo volieb sa však konať nemusí, pokiaľ by jeden kandidát v prvom kole získal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov.

Kde sa bude voliť?

Voľby prezidenta budú fungovať rovnako, ako parlamentné voľby. To znamená, že každý bude voliť vo volebnom okrsku, ktorý sa určuje na základe trvalého bydliska. Mestá a obce o tom zvyčajne informujú prostredníctvom oznamov, ktoré nájdeš v schránke. Nájdeš tam nielen dátum, kedy sa voľby konajú, ale aj presný čas a miesto, kde môžeš voliť. Dôležité je pripomenúť, že v prezidentských voľbách nebude možné voliť zo zahraničia.

image

Kandidovať na prezidenta chce aj Igor Matovič. Líder hnutia Slovensko podpisy doniesol doslova o päť minút dvanásť

V prípade, že nebudeš môcť voliť v určenom volebnom okrsku, môžeš obec požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu. Ten obce a mestá začali vydávať v stredu 7. februára a bude možné oň požiadať do 4. marca. Ak si o hlasovací preukaz ešte nepožiadal, máš na to už len pár dní. Občanom totiž umožní voliť v ľubovoľnom volebnom okrsku. Vybaviť ho môžeš osobne na obecnom úrade, kde ti ho vystavia na počkanie, alebo elektronicky cez email.

Čo sa bude diať vo volebnej miestnosti?

Keď prídeš do volebnej miestnosti, komisii predložíš občiansky preukaz. V prípade, že nevolíš vo svojom určenom okrsku, spolu s ním predložíš aj hlasovací preukaz. Ak máš trvalý pobyt v zahraničí, predložíš cestovný pas a čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v inej krajine. Následne dostaneš hlasovací lístok a obálku s úradnou pečiatkou obce či mesta. Prevzatie potvrdíš vlastnoručným podpisom. Následne prejdeš do priestoru, ktorý je krytý plentou. Nájdeš tam stoličku a lavicu, na ktorej bude pero.

V tomto osobnom priestore ťa už len čaká najdôležitejšia povinnosť. Zakrúžkuješ vybraného kandidáta. Krúžkovať ale môžeš len jedného. Hlas sa stáva neplatným, pokiaľ meno nezakrúžkuješ v určenom priestore, alebo keď zakrúžkuješ viacero kandidátov. Ak sa pomýliš, komisiu môžeš požiadať o nový hlasovací lístok. Nezabudni pritom neplatný lístok hodiť do urny určenej na nepoužité či nesprávne upravené lístky. Ak budeš mať zakrúžkovaného vybraného kandidáta, hlasovací lístok vložíš do obálky, ktorú následne vhodíš do urny na to určenej.

image

Prvé debaty prezidentských kandidátov priniesli hádky a urážky. Danko s Korčokom si nadávali do falošných vlastencov a bezcharakterných karieristov

Kandidáti

Na prezidenta sa tento rok rozhodlo kandidovať celkovo desať kandidátov. O post hlavy štátu sa bude uchádzať aj predseda Národnej rady SR a strany Hlas-SD Peter Pellegrini, bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok či bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin. Okrem nich kandidujú aj Ján Kubiš, líder hnutia Slovensko Igor Matovič, predseda strany SNS Andrej Danko, líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró, Patrik Dubovský, predseda mimoparlamentnej strany ĽSNS Marian Kotleba  a Milan Náhlik.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 15:01