BratislavaUnsplash/Martin Katler
StoryEditor

Veľký prieskum spokojnosti so životom v krajinách Európskej únie. Našim susedom môžeme len ticho závidieť

Miroslav Kamody18.01.2024., 09:00h

Prekvapivo nespokojní so životom sú Nemci, ani my sa však nemáme čím chváliť.

Lajkuj Brainee.sk na

Spokojnosť so životom na Slovensku je vskutku nezávideniahodná. Nové údaje štatistického úradu Eurostat ukazujú, že obyvatelia Poľska majú spoločnú druhú najvyššiu mieru spokojnosti so svojím životom spomedzi všetkých členských krajín Európskej únie. V rámci najmladšej vekovej skupiny má Poľsko dokonca najvyššiu mieru spokojnosti v bloku.

Rakúšanom a Poliakom môžeme závidieť

V rámci všetkých vekových skupín majú najvyššiu mieru spokojnosti Rakúšania, a to 7,9 na stupnici od 1 do 10. Nasledujú ich na spoločnom druhom mieste Poľsko, Rumunsko a Fínsko, všetky s hodnotením 7,7, pričom Belgicko a Holandsko sú na piatom mieste s hodnotením 7,6.

image

Detská chudoba na Slovensku? Tento prieskum priniesol závažné zistenia, bohaté krajiny sú na tom inak, ako by si čakal

Slovensko sa umiestnilo na 21. mieste spomedzi 27 krajín, tesne za Maďarskom. S hodnotením 7 zaostávame aj za priemerom celej Európskej únie. Na úplnom konci rebríčka sú obyvatelia v Bulharsku (5,6), Nemecku (6,5), Grécku (6,7), Lotyšsku a Chorvátsku (obe 6,8). 

Portál Notes from Poland dodáva, že údaje, ktoré boli zozbierané v roku 2022, vychádzajú z každoročných prieskumov, ktoré sa uskutočňujú od roku 2021 a žiadajú ľudí, aby sami zhodnotili svoju mieru spokojnosti. 

Mladí sú spokojnejší

Eurostat poznamenáva, že vysoká miera spokojnosti v „niektorých krajinách spojených s nízkou úrovňou príjmu v nedávnej minulosti ukazuje zložitosť vzťahu medzi subjektívnym blahobytom a ekonomickým blahobytom“.

image

Bratislava

Unsplash/Victor Malyushev

V roku 2022 vo väčšine členských štátov ľudia vo veku 16 – 29 rokov vykazovali vyššiu spokojnosť so životom v porovnaní s osobami nad 65 rokov. Vidieť to aj na Slovensku. „Rozdiel medzi subjektívnou pohodou mladých ľudí v porovnaní s ľuďmi nad 65 rokov bol najväčší v Chorvátsku (+1,6 bodu), Bulharsku (+1,4 bodu), Litve (+1,3 bodu) a na Slovensku (+1,2 bodu),” informuje Eurostat.

Vo väčšine ostatných krajín EÚ vyjadrila najmladšia veková skupina väčšiu spokojnosť ako najstaršia a vo všetkých členských štátoch sú vyššie úrovne vzdelania spojené s vyššou spokojnosťou. Spomedzi ľudí na Slovensku su viac spokojnejší ľudia v mestách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 15:45