Detská chudoba je rozšírenejšia ako si myslíš.Brainee/Canva/
StoryEditor

Detská chudoba na Slovensku? Tento prieskum priniesol závažné zistenia, bohaté krajiny sú na tom inak, ako by si čakal

Michal Čiernik07.12.2023., 14:00h

Vysoké príjmy a zdravá ekonomika v krajine nezaručuje automaticky aj dobré životné podmienky pre tých najzraniteľnejších. Detská chudoba je rozšírenejšia ako si myslíš.

Lajkuj Brainee.sk na

Niektoré z najbohatších krajín sveta zaznamenali podľa nových údajov zverejnených UNICEF v rokoch 2014 až 2021 prudký nárast detskej chudoby.

Správa s názvom Chudoba detí uprostred bohatstva priniesla šokujúce výsledky, pričom niektoré z najbohatších krajín sveta ako Spojené kráľovstvo, Španielsko a Luxembursko klesli na koniec rebríčka. Na druhej strane chudobnejšie krajiny ako Poľsko a Slovinsko bojujú z detskou chudobou najlepšie.

Vplyv chudoby na deti

Rebríček bol zostavený z členských krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. Ide o zoznam 39 ekonomicky najrozvinutejších štátov sveta.

Štúdia ukázala, že až neuveriteľných 69 miliónov detí žilo medzi rokmi 2014 až 2021 v domácnostiach, ktoré zarábali menej ako 60 percent priemerného národného príjmu. Štatistika však brala do úvahy aj iné faktory, ako celkový pokrok a snahu štátu v boji proti detskej chudobe. „Dopady chudoby na deti sú trvalé a zároveň škodlivé,“ Cituje Euronews riaditeľa UNICEF Innocenti Boa Viktora Nylunda.

image

PRIESKUM medzi slovenskými školákmi. Cigarety či nikotínové vrecúška vyskúšal každý tretí, bez problémov im ich predajú

Následky chudoby môžu trvať celý život. Deti, ktoré zažívajú chudobu, majú menšiu šancu dokončiť školu a v dospelosti zarábajú nižšie mzdy. V niektorých krajinách sa podľa správy osoba narodená v chudobnejšej rodine pravdepodobne dožije o osem až deväť rokov menej ako osoba narodená v zabezpečenej rodine.

Podľa správy je u detí žijúcich v neúplnej rodine viac ako trikrát vyššia pravdepodobnosť, že budú žiť v chudobe ako u iných detí. Deti so zdravotným postihnutím a deti z menšinového etnického/rasového prostredia sú tiež vystavené vyššiemu než priemernému riziku.

Slovenské deti

Slovensko sa v tomto rebríčku nachádza presne v strede. Podľa údajov žije v našej krajine 18,9 percent detí v chudobe. Poľsko sa umiestnilo na spomínanom druhom mieste, Česko na siedmom. Rakúsko, podobne ako ostatné bohatšie krajiny Európy je v druhej polovici na 29. mieste. Naši južný susedia vo výskume nefigurovali.

image

Hanba pre Slovensko. Podľa najnovších údajov tretina žiakov nevie čítať s porozumením, v matematike sú na tom ešte horšie

Najvyššia miera detskej chudoby v Európe je v Británii, Španielsku, Luxembursku, Taliansku a Francúzsku. Naopak v najlepších životných podmienkach žijú údajne deti v Slovinsku, Poľsku, Litve, Estónsku a Lotyšsku.

Riešenie problému

S cieľom odstrániť chudobu detí správa vyzýva vlády a zainteresované strany, aby urýchlene rozšírili sociálnu ochranu detí vrátane prídavkov na deti a rodinných prídavkov na doplnenie príjmu domácnosti rodín. Zabezpečili, aby všetky deti mali prístup ku kvalitným základným službám, ako je starostlivosť o deti a bezplatné vzdelanie, ktoré sú nevyhnutné pre ich blaho.

Ďalej aby štáty vytvárali pracovné príležitosti s primeranou mzdou a politikami priateľskými k rodine, ako je napríklad platená rodičovská dovolenka, na podporu rodičov a opatrovateľov pri zosúlaďovaní pracovných a opatrovateľských povinností.

A v neposlednom rade vyzývajú krajiny, aby zabezpečili opatrenia prispôsobené špecifickým potrebám menšinových skupín a neúplných rodín, aby sa im uľahčil prístup k sociálnej ochrane a kľúčovým službám.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:09