Peter OlexaTASR/Adriána Hudecová
StoryEditor

Nový šéf Tatranského národného parku Olexa je pytliak, z nelegálneho úlovku vlka si nechal lebku

Miroslav Kamody11.01.2024., 10:49h

Nový riaditeľ Tatranského národného parku je pytliak. Po zaplatení pokuty sa však na takéhoto páchateľa pozerá ako na bezúhonného - bez ohľadu na to, že Olexa ilegálne zabitého vlka strčil do mrazničky a nechal si jeho lebku. Na pozadí tejto kauzy minister Taraba stihol odvolať ďalšieho riaditeľa národného parku.

Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované - Riaditeľ TANAP Peter Olexa, ktorého v minulosti odsúdili za pytliactvo, skončí vo funkcii. Podľa poslanca SNS Rudolfa Huliaka minister životného prostredia Tomáš Taraba požiadal Olexu, aby odstúpil. Informoval o tom Denník N.

Nový šéf Tatranského národného parku Peter Olexa pred rokmi pytliačil. Z úlovku si mal dokonca ponechať lebku. Na bizarný prípad ako prvý upozornil Korzár

Olexu v minulosti uznali za vinného z pytliactva. Vlka totiž usmrtil mimo sezóny a ešte si aj nechal jeho lebku. Korisť mal skryť do mrazničky a k celému činu sa priznal až neskôr - už v rámci novej sezóny.

image

Dobehla ho karma? Pytliak zabíjal ohrozené zvieratá, organizoval poľovačky. Našli ho mŕtveho

Sype sa na neho kritika

Právoplatne ho za pytliactvo odsúdili ešte v roku 2014, pričom dostal peňažný trest 300 eur a zobrali mu zbraň. Denník N pripomína, že po zaplatení pokuty sa na takéhoto páchateľa pozerá ako na bezúhonného.

„Ing. Olexa má na vykonávanie tohto postu nulovú kvalifikáciu a zjavne aj nulový morálny kredit. Je nemysliteľné, aby človek, ktorý bol schopný pytliačiť na vlka, teraz tvoril víziu nášho najvýznamnejšieho národného parku.  Aká bude tá vízia, riaditeľská “poľovka” v Tichej doline? Je to neakceptovateľné a pre Olexu diskvalifikačné. Pán Olexa odstúpte! Pán Taraba konajte!” reagoval na kauzu europoslanec Michal Wiezik v statuse.

„Pán Olexa vo vzťahu k prírode konal protizákonne. Nielenže usmrtil chráneného živočícha, vlka dravého, ale nechal si aj jeho lebku. Aby si ju doma vystavil. Takéto konanie je v absolútnom rozpore s ochranou prírody, ktorú má v TANAP-e zabezpečovať a výsmechom verejnosti, ktorá si vzácnu tatranskú prírodu cení,” napísala podpredsedníčka výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová.

Progresívci budú žiadať jeho odstúpenie

Tá pripomenula, že už pri menovaní Olexu zaznievali výhrady voči jeho biznisu v lesníctve a poľovníctve. Minister Taraba ho však v tom čase označil za “správneho chlapa na správnom mieste” a jeho vzťah k ochrane prírody dokladoval výsadbou stromčekov vo Vysokých Tatrách.

„Nomináciu Olexu obhajoval aj štátny tajomník Filip Kuffa, s ktorým sú susedia a aj poľovnícki kolegovia. Je preto veľmi nepravdepodobné, že by štátny tajomník o tomto čine nevedel. Ak by tomu tak bolo, problematické je aj zotrvanie Kuffu na svojom poste,” pokračuje Stohlová.

image

Vlk

Archív HN

Zistenie o preukazateľnom pytliačení na vzácneho vlka je podľa nej pre riaditeľa Olexu diskvalifikačné, preto budú žiadať jeho odstúpenie. „V prípade, že sa k tomuto kroku neodhodlá sám, budeme to žiadať od ministra Tarabu a v prípade potreby k tomu zvoláme aj výbor,” dodala.

Výmena bez dôvodu

Korzár pripomína, že výberové konanie na nového šéfa Správy TANAP-u sa konalo vlani v polovici decembra. Na rozdiel od výberových konaní za čias ministra Jána Budaja (vtedy OĽaNO, teraz Demokrati) bolo neverejné.

image

Vyniesol som 121 kíl, už ani v Himalájach to nefunguje ako v Tatrách, hovorí vysokohorský nosič

Olexa nahradil vtedajšieho riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka, ktorého odvolal minister životného prostredia Tomáš Taraba ešte vlani začiatkom novembra. Dôvod na odvolanie neuviedol. Majko bol riaditeľom Správy TANAP-u od roku 2007.

Taraba medzitým odvolal ďalšieho šéfa národného parku

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odvolalo riaditeľa Správy Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) Mareka Kuchtu. Pre TASR to potvrdil Kuchta s tým, že vo funkcii končí k štvrtku. „Odvolací dekrét mi osobne doručil štátny tajomník Filip Kuffa. Mrzí ma, že musím takto predčasne skončiť, rád by som dokončil rozbehnuté veci, ktorých bolo veľké množstvo,” uviedol Kuchta s tým, že meno nástupcu mu doposiaľ neoznámili.

Kuchta zastával post riaditeľa Správy NAPANT od októbra 2022. Do funkcie ho vymenoval vtedajší minister životného prostredia Ján Budaj.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 17:56