Na snímke sprava minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SSD).Jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

Programové vyhlásenie vlády sa týka aj teba. ZHRNULI sme ciele, ktoré by ťa mali zaujímať

Nikola Michalkova22.11.2023., 14:00h

V utorok v parlamente schválili programové vyhlásenie vlády. Prinášame zhrnutie bodov, ktoré by ťa mohli zaujímať.

Lajkuj Brainee.sk na

V parlamente schválili programové vyhlásenie, ktoré obsahuje široké spektrum cieľov na celé volebné obdobie. Nakoľko sa ich podarí naplniť, nie je isté. Vyhlásenie je pomerne celkom nekonkrétne. My ti prinášame zhrnutie cieľov, ktoré by mohli zaujímať najmä mladých či študentov. 

Cestovný ruch

Keďže nová vláda od budúceho roka spustí aj nové ministerstvo, ktoré sa bude venovať športu a cestovnému ruchu, pozreli sme sa na ciele, ktoré si v tejto oblasti určili. 

image

Šéf neziskovky vyškolil Erika Tomáša. Zmenou 13. dôchodkov môže minister svoje rodné Humenné pripraviť aj o 200-tisíc eur

Mladí už počas obdobia pandémie podľahli cykloturistike, ktorá si stále užíva svoju popularitu. Slovensko má krásnu prírodu a ponúka viacero možností, kde sa na cykloturistiku vybrať. Vláda sa vo svojom vyhlásení zamerala aj na túto oblasť. „Vláda vyvinie maximálne úsilie o transformáciu cykloturistiky, a to od dobudovania základnej infraštruktúry až po tvorbu komplexného produktu cestovného ruchu, ktorý bude komunikovaný marketingovými nástrojmi organizáciami cestového ruchu a agentúry Slovakia Travel,“ píše sa vo vyhlásení. Cieľom je podpora turistického potenciálu v jednotlivých regiónoch, a zároveň zvýšiť povedomie o tejto voľnočasovej aktivite. Treba ale dodať, že cestovný ruch by mal asi úzko spolupracovať aj s Ministerstvom životného prostredia, ktoré si na mušku zobralo národné parky, ktoré tiež lákajú turistov.

Doprava 

Železničnú dopravu využívajú mladí ľudia nielen na cestovanie do školy, ale aj na výlety do zahraničia či do iných kútov Slovenska. A určite by vedeli povedať, koľko nervov im práve táto doprava spôsobila. V programovom vyhlásení preto vláda sľubuje, že zlepší podmienky pre modernizáciu a zároveň je jej prioritou aj rekonštrukcia tratí a vlakov. 

Zároveň sa uvádza, že sa zameria aj na riešenia infraštruktúry železníc, aby umožnili vlakom jazdiť 160 kilometrov za hodinu na úseku zo Žiliny do Košíc. A ak vláda len tak nesľubuje, možno sa dočkáme aj moderného spojenia Bratislavy s Viedňou, Brnom či Prahou. 

Vláda sa takisto chystá zamerať aj na verejnú dopravu. Plánuje ju rozvíjať, aby sa znížilo používanie individuálnej dopravy autom. Chcú tak zabezpečiť udržateľnosť a kvalitu života. Nezabudli ani na milovníkov bicyklov a sľubujú, že sa zamerajú aj na podporu budovania cyklotrás na miestach, ktoré sú na to vhodné. 

Školstvo

Aj školstvo dostáva svoje sľuby, ktoré sú zatiaľ len na papieri a ich splnenie je stále vo hviezdach. Chcú sa zamerať najmä na to, aby si každé dieťa mohlo nájsť v dospelosti zamestnanie. „Vláda skvalitní vzdelávanie detí z prostredia generačnej chudoby, so zdravotným postihnutím, či inak znevýhodnených žiakov,“ píše sa. 

Okrem toho sa vláda chce zamerať aj na podporu zdravého prostredia v školách. Súčasťou ich cieľov je aj moderný odborný program zameraný na ochranu duševného zdravia, ale tiež aj na podporu pohybu, športu a zdravého životného štýlu. To má zabezpečiť kvalitnejšia telesná a športová výchova, krúžky či súťaže. 

image

Školstvo

Brainee X Canva/

Nevynechali ani vysoké školy. Tam si za cieľ určili zvýšenie ich kvality a atraktívnosti. Preto chcú vytvoriť program, ktorý podporí vytváranie atraktívneho školského prostredia, ale aj ubytovanie študentov, ktoré je v súčasnosti naozaj v žalostnom stave. Okrem toho chcú prilákať viac zahraničných študentov, čo pomôže pri zvýšení ich atraktívnosti.  

Zdravotníctvo

Keďže zdravie máme len jedno, aj oblasť zdravotníctva je veľmi dôležitá. Začneme preto od samotného vzdelávania. „Pripravíme proces inovácií vzdelávania v oblasti získania odbornej spôsobilosti zdravotníckeho pracovníka na stredných zdravotníckych školách, lekárskych fakultách, ako aj fakultách zdravotníckeho zamerania, pričom sa budeme sústrediť aj na zásadné zvýšenie súčasných nedostatočných kapacít týchto zariadení,“ píše sa vo vyhlásení. 

Budú sa tiež venovať optimalizáciu siete nemocníc, aby sa dosiahla bezpečná, kvalitná a dostupná zdravotná starostlivosť pre všetkých. Za cieľ si tiež vláda určila zastavenie úpadku zdravotníctva na Slovensku a vrátiť stabilitu, ktorá chýba. 

Takisto sa plánujú zamerať aj na duševné zdravie, keďže je v spoločnosti stále menej rozoberanou témou. Vláda sa preto plánuje zamerať aj na zvýšenie dostupnosti služieb v tejto oblasti. Chcú tiež pokračovať v rozvoji elektronických služieb, medzi ktoré patrí napríklad e-výmenný lístok či elektronické objednávanie sa. 

Sociálna politika

Nová vláda sa pozrela aj na spolužitie osôb rovnakého pohlavia, a ako sa uvádza, „je pripravená riešiť praktické otázky súvisiace s ich životom v spoločnej domácnosti.“ Okrem tohto bodu sa o živote ľudí z LGBTI+ komunity nepíše vôbec nič. Čo sme ale mohli zachytiť bolo, že Ministerstvo zdravotníctva zruší platnosť usmernenia k zmene pohlavia u transrodových ľudí. 

Vláda ženám sľubuje, že im ponúkne takú podporu, aby „pri rozhodovaní o živote detí v čase tehotenstva cítili plnú mieru spoločenskej podpory a rozumeli alternatívam možnej pomoci, vrátane anonymizovaného pôrodu a adopcie detí,“ píše sa vo vyhlásení. Zároveň ale dodáva, že „si neuplatní autoritu dávať príkazy podporiť alebo odmietnuť akýkoľvek druh legislatívy upravujúcej otázky spojené s rozhodovaním ženy o živote dieťaťa počas tehotenstva.“

Environmentálne témy

Horúca téma o zonácii národných parkov rezonovala v spoločnosti len nedávno. Minister Taraba zonáciu chcel prehodnotiť. Ako sa uvádza na portáli Denník N, Taraba hneď po voľbách vyhlasoval, že chce zrušiť zonáciu Národného parku Veľká Fatra. Treba si uvedomiť, že národné parky majú pre Slovensko význam. Či už z hľadiska cestovného ruchu alebo ohrozených druhov živočíchov, ktoré sa v nich nachádzajú. V programovom vyhlásení sa ale uvádza, že vláda podporuje zonáciu národných parkov, ktorá ale bude zohľadňovať požiadavky lokálneho života, ktoré sú oprávnené. Zaväzuje sa tiež, že chce postupovať rovnakým spôsobom, ako v iných krajinách Európskej únie. 

image

Národný park

Daniel Stehlík/Tasr

Medvede a teraz aj vlky. Ďalšia horúca téma, ktorá dominovala najmä pred voľbami. Už niekoľkokrát odznelo, že chcú podporiť reguláciu týchto druhov pre ich častý výskyt v blízkosti ľudí. Existuje už aj petícia, ktorá je proti strieľaniu vlkov, keďže záznamy neukazujú, že by niekedy v minulosti napadol či ohrozil človeka. Ako sa píše na portáli nestrielajtevlky.sk, komisia Ministerstva pôdohospodárstva navrhuje odstreliť až 60 vlkov. Aj v programovom vyhlásení sa uvádza, že vláda „bude uplatňovať princíp nulovej tolerancie výskytu medveďa hnedého a vlka dravého v blízkosti miest a obcí, a bude vydávať pre zásahové tímy včasné povolania na jeho reguláciu.“ 

Klimatická kríza je tiež otázkou, ktorá sa v spojení s novou vládou skloňuje pomerne často. Síce to stále vyzerá, že túto hrozbu ignorujú, v programovom vyhlásení jej venovali svoj priestor. Uvádzajú, že sa vláda hlási k medzinárodným dohodám, pod ktoré Slovensko podpísalo, ako napríklad Parížska dohoda. A hoci môžeme byť v tomto smere naozaj skeptickí, sľubuje, že je pripravený prijať zákon hovoriaci o klimatickej zmene a nízkouhlíkovej premene.

Je nekonkrétne

Programové vyhlásenie vlády neobsahuje žiadne konkrétne kroky na dosiahnutie cieľov. Sú to len všeobecné ciele. V utorok ho v parlamente schválili a my môžeme len jedným okom sledovať, čo sa skutočne splní a čo, naopak, zostane len na papieri.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 09:49