Zuzana Čaputová podáva žalobu na Roberta Fica na ochranu osobnosti naPavol Zachar, Jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

Prezidentka Zuzana Čaputová podala žalobu na Roberta Fica. Ten hovorí o zasahovaní do predvolebnej kampane

TASR13.09.2023., 15:25h

Podľa nových informácií prezidentka Čaputová podala žalobu na Roberta Fica na ochranu osobnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Viedli ju k tomu hrubé klamstvá a vymyslené obvinenia, ktoré o nej šíri predseda strany Smer-SSD. „Prezidentka si je vedomá toho, že ako verejne činná osoba je povinná znášať vyššiu mieru kritiky. Nie je však povinná znášať stupňujúce sa verejné šikanovanie a bezdôvodné obviňovanie z porušovania ústavy, zákonov či služby inej moci. Takúto rétoriku bez faktických základov považuje za vedomé zneužívanie slobody prejavu na vyvolávanie nenávisti voči jej osobe,“ vysvetlil jej hovorca Strižinec.

image

Prezidentka má dosť Ficových urážok. Robiť z niekoho terč svojimi nenávistnými klamstvami už na Slovensku zabíjalo, odkázala

Hrubé klamstvá ohrozujú spoločnosť

Už niekoľkokrát sme totiž mohli počuť z úst Roberta Fica, ako hovorí o prezidentke, ako je spojená so Sorošom a podobné výroky. Prezidentka je preto presvedčená, že opakovaným šírením hrubých klamstiev zasahuje do jej osobnostných práv takým spôsobom a v takej intenzite, že jediným naozaj účinným prostriedkom jej ochrany je podanie žaloby. 

Prezidentka sa zároveň obáva, že ak v spoločnosti bude prevládať tolerancia tohto typu nenávistných prejavov a vymyslených obvinení, medzi sledovateľmi Fica a jemu podobných sa môžu nájsť jedinci, ktorí vyhrotia tieto verbálne útoky na fyzické násilie. „Že nejde len o hypotézu, ale o reálnu hrozbu, svedčia opakované vyhrážky adresované priamo prezidentke a jej najbližším,“ povedal Strižinec.  

image

Zuzana Čaputová

Pavol Zachar/Tasr

Palác tiež poukázal na rozhodnutia súdov, podľa ktorých by nároky na primeranosť prezentovaných tvrdení a ich pravdivosť by mali byť u verejne činných osôb vyššie, ako sú u bežných občanov. „Jednak z dôvodu ich spoločenského postavenia, tak aj z dôvodu značného vplyvu na široké masy prostredníctvom sociálnych sietí. Podaním žaloby na ochranu osobnosti prezidentka nechráni primárne seba, ale predovšetkým inštitúciu, ktorú zastupuje, a tým aj celú spoločnosť,“ skonštatoval hovorca.

Výsledné súdne rozhodnutie môže byť podľa prezidentky prínosom pre ochranu demokratických hodnôt a inštitúcií pred verbálnymi prejavmi, ktorých hlavným cieľom je rozosievanie negatívnych emócií a podnecovanie nenávisti voči komukoľvek.

Čaputová si tiež myslí, že spoločnosť, v ktorej víťazia klamstvá a nenávisť, je ohrozená. Fico hovorí, že prezidentka dáva civilnú žalobu na najsilnejšieho opozičného politika pre jeho vyjadrenia dva týždne pred parlamentnými voľbami. „Nech si prezidentka dá civilnú žalobu, opäť veľmi jasne zasahuje do predvolebnej kampane. Tým dáva najavo, že stojí za Progresívnym Slovenskom.“ Okrem toho dodal, že prezidentka dala vyznamenania fašistom, podpísala nevýhodnú zmluvu s USA a taktiež marila referendum.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 19:00