PeniazeTASR/František Iván
StoryEditor

Vedel si, že ako študent môžeš štát požiadať o pôžičku? Teraz sa zvýšili takmer všetky sumy, pozri si prehľad

TASR31.08.2023., 15:00h

Sumy takmer všetkých typov študentských pôžičiek sa zvýšili a zjednodušil sa aj proces podávania žiadostí.

Lajkuj Brainee.sk na

Študenti tak majú od tohto akademického roka dostať vyššiu sociálnu a adresnú podporu. TASR o tom informovala podpredsedníčka pre vzťahy s verejnosťou Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Júlia Kubalcová. Uzávierka prvého termínu na predkladanie žiadostí je 30. septembra.

image

Chystáš sa na vysokú školu? Toto je desať dôvodov, pre ktoré je vysokoškolský život lepší než ten stredoškolský

Pomôžu pri štúdiu

„Verím, že aj toto je jeden z krokov, ktorý pomôže študentstvu získať kvalitné vzdelanie, a to aj v prípade, ak sa nenachádzajú v priaznivej sociálno-ekonomickej situácii,” uviedol predseda rady fondu Matej Šuránek. Dodal, že sa zjednodušil aj proces podávania žiadostí o pôžičky a eliminovali sa viaceré administratívne poplatky.

ŠRVŠ priblížila, že výška vybraných typov pôžičiek zabezpečených ručiteľom vzrástla na 7 500 eur pre študentov I. a II. stupňa vysokoškolského štúdia, 15-tisíc eur pre študentov III. stupňa vysokoškolského štúdia.

image

Budova Univerzity Komenského

TASR/Dano Veselský

Ide to aj bez ručiteľa

V prípade bezúčelových pôžičiek pre študentov na excelentných vysokých školách je to 20-tisíc eur a 40-tisíc eur v prípade účelových pôžičiek pre študentov na takýchto školách. Účel pôžičky je viazaný na úhradu školného, jeho suma musí tvoriť minimálne 50 percent výšky žiadanej pôžičky.

Žiadatelia môžu tiež predkladať žiadosti o poskytnutie pôžičky bez zabezpečenia ručiteľom. Jej maximálna suma je na nasledujúci akademický rok 2 000 eur.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:14