Ilustračná fotoDaniel Stehlík/Tasr
StoryEditor

V Trnave klepla veriacim po prstoch prokurátorka. Nik by nemal u detí vynucovať náboženstvo, argumentovala

TASR03.08.2023., 10:00h

Generálna prokuratúra zasiahla proti vynucovaniu náboženského vyznania a viery u detí v Centre pre deti a rodiny Trnava. Prokurátorka tam s okamžitou platnosťou zrušila „Duchovný program“. Malo sa to udiať ešte v júli.

Lajkuj Brainee.sk na

Prokurátorka vykonala na pokyn generálneho prokurátora v zariadení previerku. „Bolo zistené, že v zariadení je uplatňovaný ‘Duchovný program‘, ktorý striktným spôsobom vymedzuje spôsoby a možnosti praktizovania viery deťmi umiestnenými v zariadení,“ priblížila hovorkyňa Drobová. Rovnako tak, že plnenie povinností vyplývajúcich z programu sa od detí vynucovalo aj pod hrozbou trestov a bez ohľadu na ich vôľu.

image

Pápež bol hosťom podcastu, transrodovej osobe vyznal podporu: Boh nás miluje takých, akí sme

„Z platnej právnej úpravy vyplýva povinnosť vytvárať v centrách pre deti a rodiny podmienky okrem iného aj na prejavovanie náboženského vyznania a viery. Je však potrebné zdôrazniť, že za vytváranie podmienok nie je možné považovať autoritatívne vynucovanie účasti detí na ‘Duchovnom programe‘, o ktorého vydaní, bez opory v zákone, rozhodla riaditeľka zariadenia,“ podotkla hovorkyňa. K prejavom viery musí podľa prokuratúry dochádzať bez nátlaku zo strany vedenia zariadenia, respektíve bez vynucovania pod hrozbami trestov.

image

V kostýme šaša o sebe tvrdí, že je boh. Bývalý DJ Lukáš Stančík praje ľuďom len to najhoršie

Dodala, že program uplatňovaný v Centre pre deti a rodiny Trnava nemá oporu v zákone, neprípustným spôsobom zasahuje do slobody náboženského vyznania a viery. „Z vyššie uvedených dôvodov prokurátorka netrestného odboru generálnej prokuratúry vydala dňa 1. augusta 2023 v zmysle zákona o prokuratúre príkaz prokurátora, ktorým s okamžitou účinnosťou ‘Duchovný program‘ zrušila,“ doplnila Drobová s tým, že je zákonnou povinnosťou zariadenia tento príkaz vykonať.

Prípadom sa zaoberá aj trnavská polícia, informovala o tom televízia Markíza, ktorá na prípad upozornila po tom, ako sa na dianie v centre sťažovali zamestnanci a náhradní rodičia.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 06:10