Šašo ako Boh. Lukáš Stančík náboženským hnutím ”Cesta svetla” oberá ľudí o peniaze.pixabay.com/Geralt
StoryEditor

V kostýme šaša o sebe tvrdí, že je boh. Bývalý DJ Lukáš Stančík praje ľuďom len to najhoršie

Náboženské hnutie „Cesta svetla“ na svojej webovej stránke hlása, že „S láskou sa neobchoduje“ a z toho dôvodu je v ich cenníku pri všetkých položkách suma 0 eur. V skutočnosti však okrádajú ľudí nielen o ich súkromie ale aj o peniaze.

Lajkuj Brainee.sk na

Redaktorom z MF DNES sa podarilo infiltrovať sa do sekty Lukáša Stančíka, podivína, ktorý o sebe tvrdí, že je boh. Má červené oči, hlasno nadáva na všetko a na všetkých. Jeho náboženské hnutie "Cesta svetla" zaujalo niekoľko rodín.

Za sektou Lukáša Stančíka je množstvo zničených a rozvrátených rodín, zatiaľ čo Stančík so svojou partnerkou putujú po krajine a žijú v domácnostiach dôverčivých ľudí, ktorí ich ochotne živia a neraz im v slabej chvíli poskytnú aj peniaze.

"Našej spoločnosti, nám ľuďom, želám len to najhoršie. Každý deň sa budem pýtať, kedy to začne vo veľkom, aby sme začali prichádzať o prácu, o finančné zdroje, aby praskla nevera našich manželiek a manželov. Prajem vám všetkým, aby vaše deti začali byť choré, aby vám umierali pred očami, pretože vaše správanie je sebecké a kazí prítomnosť lásky. Aby vojna začala dosahovať svoj vrchol, aby sa ekonomická kríza stávala čoraz väčšou. Aby každý dostal rakovinu. Aby sme začali umierať," hovorí Lukáš Stančík vo videu a vulgárne nadáva. Obracia sa tak na masy divákov svojich videí.

image

Založili sektu orgazmickej meditácie. Namiesto plnenia ženských túžob len vyprázdňovali peňaženky, teraz stoja pred súdom

Redakcia mapuje dlhodobo podozrivé sekty, z ktorých jedna je súdená v súvislosti so zubárkou obžalovanou z rituálnej vraždy. A na Stančík dostali tip. Láka svoje "ovečky" na rozprávku o tom, ako sa raz budú mať skvele. Stančík tvrdí, že peniaze im dá miliardár a podnikateľ Karel Janeček, pretože verí ich nápadu. Janeček to, samozrejme, popiera a od Stančíka sa dištancuje.

Šašo, ktorý hlása len božskú pravdu

Lukáš Stančík a jeho partnerka Gabriela sa na jar presťahovali do Plasov na severnom Plzeňsku do domu so záhradou, v ktorom býva Marián Plic. Za niekoľko dní spôsobili v malom mestečku hotové nadšenie. Lukáš Stančík chodil medzi ľudí oblečený v kostýme šaša (vďaka čomu sa môže brániť, že všetko, čo hovorí, je len divadlo) a dokonca pozýval deti, aby si prišli vypočuť jeho pohľad na svet.

Pred niekoľkými dňami sa podľa MF DNES presťahoval do východných Čiech.

"Oslovil 10-ročné deti a dokonca aj 14-ročné dievčatá, aby si ho prišli vypočuť, všetko si natáčal na mobil a zverejňoval na internete. Neboli sme z jeho prítomnosti nadšení, upozornili sme políciu a dnes som naozaj rada, že sa odsťahoval," hovorí starostka Plas Eva Kantor Pořádková.

Reportéri MF DNES sa stretli so Stančíkom a jeho partnerkou. Samozrejme, prišli v utajení, ako záujemcovia o jeho učenie. Popoludnie, ktoré strávili v Plasoch, bolo bizarné.

Stančík nám povedal, že je boh, smial sa, dojímal, plakal, povedal, že nemá peniaze, a podrobne opísal svoj milostný život a to, koľko stoviek partneriek už mal v posteli a čo s nimi robil. To všetko rozprával pred dieťaťom, trinásťročným synom majiteľa domu.

"Ja som Boh, cez moje slová sa dozvieš božskú pravdu," kričí mu Stančík do tváre a občas hovorí v rýmoch. Jeho partnerka Gabriela, ktorá pochádza zo Slovenska, kde zanechala svojich dvoch synov a manžela, ho presviedča, že rodina nie je v živote potrebná. "Načo sú ti, keď ti neprajú, aby si bol šťastný? Musíš sa len správať podľa ich pravidiel, to nie je rodina," hovorí Gabriela.

Rozvracia rodiny

Príchodom "boha Lukáša" do Plasov však najviac utrpela rodina Plicovcov, ktorej členovia sa medzi sebou pohádali.

"Prišli k nám opití, že on je pravda a ona je láska. Úplne to rozbilo rodinné vzťahy, Marián sa s nami dnes nebaví, lebo sme mu povedali, že sa nám toto ich priateľstvo nepáči. Nemáme nič proti ezoterike, ale toto sa nám zdá ako zneužitie ľudí, ktorí sú v nejakej ťažkej životnej situácii, dôverčiví a naivní," hovorí príbuzný Mariána Plicku, ktorého meno MF DNES nezverejňuje.

Marián Plic sa so Stančíkom prestal stýkať a ten sa odsťahoval. Dnes sú však opäť v kontakte.

"Vycítili, že potrebujem žiť opäť chvíľu sám. Stále ich však vnímam pozitívne, strávili sme spolu výnimočný čas a od prvej chvíle, keď prišli a ja som ich vpustil do svojho života, bolo to, akoby sme sa poznali celý život. Nemyslím si, že Lukáš je psychopat alebo manipulátor, je len intenzívny a veľa toho povie," hovorí Marián Plic.

Stále sa oháňa Karlom Janečkom

Lukáš Stančík vo svojich videách naozaj hovorí veľa slov - niekedy vtipných, inokedy desivých. "Ste idioti, ktorí ničomu nerozumejú. Nemáte záujem ani o stretnutie s Bohom. Každý jeden zm*d tam vonku ste. Ku**a, povedzme si to na rovinu, klameme sami sebe. A kopeme sami za seba. Prajem nám všetkým utrpenie a zlo, keď sme takí hlúpi. Prajem vám, aby vám zhoreli domy, prajem vám, aby ste dostali rakovinu," kričí Stančík v jednom z videí.

V ďalšom vyzýva miliardára Karla Janečka, aby s nimi strávil čas a "objavil správnu cestu životom". Stančík zároveň hrá hru, na ktorej ukazuje ľuďom svoje fotografie po boku miliardára. Lenže inú väzbu s ním nemá.

"Nikdy som ani neuvažoval o tom, že by som ho podporoval. Nemáme nič spoločné, stretli sme sa, lebo sme sa obaja nezávisle od seba zúčastnili na podujatí organizovanom organizáciou, ktorú dlhodobo podporujem. Je to Kmeň Zeme, ktorého cieľom je spájať ľudí za účelom celospoločenskej premeny smerom k prírodnému modelu spoločnosti, udržateľnému svetu, jednote v rozmanitosti a naplnenému životu každého z nás," vysvetlil Janeček pre MF DNES.

Ústredným motívom sú však peniaze. Lukáš Stančík často spomína, že nemá žiadne peniaze, žiadny majetok a dlhuje na zdravotnom poistení. MF DNES má však informácie, že ľudia mu pod nátlakom dávajú pomerne vysoké sumy a nie je jasné, kde dary končia. Stančík hovorí aj o násilí.

"Poviem vám, čo som zažil, keď som svoju ženu nikdy neudrel. Ak som mal prežiť formy takejto skúsenosti s Gabrielkou, určite som nebil ženu, ale debila v hlave, konajúceho program idiotizmu entity, keď Gabrielka nebola Gabrielka a prepožičala telesnú schránku primitivizmu, ktorý koná z 98 percent našej spoločnosti," hovorí Stančík sebavedomo, keď jeho partnerka sedí a prikyvuje.

Svoju "Cestu svetla" začal v Opočne, kam za ním spočiatku chodili desiatky ľudí. "Prvé stretnutie, približne v čase covidu, bolo príjemné. Hovoril o Bohu, o viere, bubnovalo sa, pilo. Bolo to príjemnejšie ako komorné akcie na fare. Ale na ďalších sa začal predstavovať ako Boh a ja som si myslel, že niečo nie je v poriadku," hovorí mladý veriaci muž, ktorý Stančíka pozná už roky z Opočna a dnes pred ním ľudí varuje.

Zdeněk Vojtíšek, popredný český odborník na sekty, je presvedčený, že ľudia okolo Stančík sú sekta.

"Ale to je obľúbený pejoratívny výraz, ktorý nehovorí o ničom inom, než že sa nám tá skupina kvôli niečomu nepáči," hovorí Vojtíšek a dodáva, že v akademickom prostredí by použil termín "nové náboženské hnutie". "Pán Stančík sa správa agresívne v úlohe náboženského vodcu a vyvoláva konflikty," povedal Vojtíšek.

Podľa MF DNES sa o Lukáša Stančíka a jeho sektu už zaujíma polícia. Vyšetrujú ho pre neplatenie výživného na jeho dve deti. Polícia dostala aj niekoľko sťažností na jeho aktivity a na to, že mu niektorí ľudia dávajú peniaze. Nikdy však nebol obvinený. "Problém je v tom, že títo ľudia mu dávajú peniaze dobrovoľne. On ich nikdy priamo nepresvedčí. Len často hovorí o tom, že žije bez peňazí. Môže byť vyšetrovaný vo chvíli, keď sa niekto bude cítiť podvedený," hovorí skúsený kriminalista.

Lukáš Stančík a jeho priateľka teraz našli útočisko vo východných Čechách. Žijú na farme, ktorú vlastní rodina s 11 deťmi. Dostali ubytovanie s raňajkami s tým, že budú pracovať ako pomocníci na farme. "Viete, je tam práca. Je to tak trochu... No, sme tu a uvidíme, čo bude ďalej," povedal Lukáš Stančík novinárom do telefónu.

Z jeho prejavu však bolo jasné, že nie je veľmi spokojný. V nasledujúcich dňoch nahral video, v ktorom opisuje, akí sú statkári hlúpi, a je zrejmé, že sa veľmi skoro presťahuje inam.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 01:39