Mladík sa k plánovaniu činu priznalUnsplash/Tyler Lastovich
StoryEditor

14-ročný Alex, ktorý plánoval útok sekerou na škole, spoznal svoj trest. Okrem väzenia mu nariadili aj psychiatrické liečenie

TASR26.06.2023., 15:59h

Mladistvého Alexa P., ktorý plánoval útok sekerou na základnej škole v obci Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica, Špecializovaný trestný súd (ŠTS) odsúdil v pondelok na 11 mesiacov v Ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých.

Lajkuj Brainee.sk na

Súd mu zároveň nariadil ústavné psychiatrické liečenie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor si ponechal lehotu na odvolanie. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu v Pezinku Katarína Bednáriková.

Priznal sa

„Súd mladistvého obžalovaného uznal za vinného z prípravy úkladnej vraždy, keďže na hlavnom pojednávaní vyhlásil, že je vinný,” skonštatovala. Súd mladistvému mimoriadne znížil trest odňatia slobody. Jedným z dôvodov bolo, že išlo iba o prípravu trestnej činnosti.

image

Učiteľ zobral 15-ročnému dievčaťu mobil, tá v záchvate hnevu podpálila internát. Zabila 18 spolužiakov a päťročného chlapca

Mladistvý sa skutku dopustil v stave tzv. zmenšenej príčetnosti, keď jeho ovládacie schopnosti boli znížené v podstatnej miere. „Znalci z odvetvia psychiatrie a psychológie sa vyjadrili, že pre resocializáciu mladistvého, ktorý má len 14 rokov, má najpodstatnejší význam ochranné psychiatrické liečenie a nie výkon trestu odňatia slobody,” poznamenala Bednáriková.

Útoku zabránila učiteľka

Súd zároveň udelil trest prepadnutia veci mobilného telefónu, majiteľovi zaistenej sekery uložil zhabanie veci. Obžaloba bola podaná pre zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy, ktorého sa mal mladistvý dopustiť tak, že si do školy priniesol sekeru, ktorou chcel usmrtiť spolužiakov a niektorých pedagógov.

image

Sekera

Reuters/

Spáchaniu skutku mal počas prestávky medzi vyučovacími hodinami zabrániť zásah pedagogičky. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry i Alex P. odmietli konanie o dohode o vine a treste. Polícia zadržala Alexa P. vlani v októbri.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 06:18