Marek Vagovič a Vladimír PčolinskýFacebook/Marek Vagovič, TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Bývalý riaditeľ SIS Pčolinský chce od novinára Vagoviča 200-tisíc eur. Dôvodom je jeho nová kniha

Miroslav Kamody18.04.2023., 10:30h

Advokát Vladimíra Pčolinského už poslal výzvu na zastavenie predaja knihy Mareka Vagoviča viacerým slovenským kníhkupectvám.

Lajkuj Brainee.sk na

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský žiada od Mareka Vagoviča 200-tisíc eur a zákaz predaja jeho najnovšej knihy. Advokátska kancelária, ktorá zastupuje Vladimíra Pčolinského, mu poslala predžalobnú výzvu.

Vagovič o všetkom informoval na svojom facebookovom profile. Hlavným dôvodom je kniha Padreho klan, ktorá vyšla ešte v roku 2022. Pčolinský tvdí, že o ňom novinár prostredníctvom fiktívnej knižnej postavy Včelinský zverejnil „nepravdivé a difamačné tvrdenia“, ktorými ho „neoprávnene označil za páchateľa korupčnej a inej trestnej činnosti“.

image

Bizarné súdne konania, v ktorých ľudia žalovali Boha. Spor o 100-tisícové škody dokonca prehral

„Najskôr prišli útoky predstaviteľov Smeru, ku ktorým sa pridal aj Hlas. Nahneval ich môj knižný románový thriller o policajnej mafii s politickým krytím, hoci som v ňom nikoho priamo nemenoval ani osobne neoznačil,“ píše novinár v príspevku.

Umlčať a ekonomicky zlikvidovať

Ako pokračoval, podľa neho sa im nepáčil ani rozhovor s kajúcnikom Františkom Imreczem, ktorý bol nakoniec predzvesťou Vagovičovho odchodu z verejnoprávnej RTVS. „Potom šírili konšpirácie o mojej údajnej úlohe v kauze vraždy Jána a Martiny. Najnovšie tvrdia, že som s Igorom Matovičom a Bernardom Slobodníkom chystal cielenú diskreditáciu súčasnej opozície.“

Aktuálna predžalobná výzva je podľa Vagoviča snahou úplne ho umlčať a ekonomicky zlikvidovať. „Bývalý riaditeľ SIS chce, aby som sa mu ospravedlnil, zastavil predaj knihy Padreho klan a zaplatil mu 200-tisíc eur. Polovicu ako fyzická a polovicu ako právnická osoba (vydavateľ predmetnej publikácie),“ vysvetľuje.

Výzva na predaj knihy

Pčolinský je presvedčený, že postavou v knihe zasiahol do jeho „občianskej cti a ľudskej dôstojnosti“. „Ak jeho žiadosti nevyhoviem, obráti sa so žalobou na súd. Som na to pripravený, budeme sa brániť. Držte palce, vďaka za podporu.“

Ako nakoniec dodal, výzvu zastaviť predaj knihy Padreho klan poslal Pčolinského advokát aj kníhkupectvám Panta Rhei a Martinus.

image

Namiesto podpory nenávistné vyjadrenia. Štát minulý rok LGBTI+ ľuďom na Slovensku viac ublížil ako pomohol

Vladimír Pčolinský bol v minulosti šéfom Slovenskej informačnej služby. Stíhaný bol pre obvinenia z prijímania úplatku aj z podplácania. 31. augusta 2021 mu Generálna prokuratúra obe obvinenia z korupcie zrušila.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:44