V poradí deviate referendum v histórii Slovenska, ktoré vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová s otázkou ”Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky je možné uskutočniť referendom alebo uznesením NR SR, a to zmenou Ústavy SR?” sa v sobotu 21. januára 2023 začalo o 7.00 hodine. Veronika Mihaliková/Tasr
StoryEditor

Ďalšie peniaze vyhodené von oknom. Účasť na referende nepresiahla ani 28 percent

TASR22.01.2023., 09:19h

Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky väčšina voličov odignorovala. Účasť bola na úrovni 27 percent.

Lajkuj Brainee.sk na

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť referenda, uvádza TASR. Po sčítaní sto percent okrskov sa na ňom zúčastnilo iba 27,25 percenta občanov oprávnených hlasovať. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť.

Na otázku, či súhlasia občania s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR odpovedalo 97,51 percenta zúčastnených kladne. Záporne odpovedalo podľa doterajších výsledkov 1,54 percenta zúčastnených.

Najvyššia účasť bola nateraz v Trenčianskom kraji, vyše 36 percent voličov. Najmenej voličov prišlo na referendum v Bratislavskom kraji, účasť sa tu pohybuje cez 21 percent. 

Referendum neodignorovala len väčšina občanov ale aj hlava štátu. Prezidentka predpokladá, že dôvody jej neúčasti na referende sú zrozumiteľné. „Komunikácia organizátorov referenda bola menej zameraná na jeho obsah a viac na útoky proti názorovým politickým oponentom. Moja neúčasť na referende je vyjadrením môjho občianskeho postoja, ako prezidentka však robím všetky potrebné kroky na to, aby sa ústava zmenila v parlamente do konca januára a v dôsledku toho mohli byť predčasné voľby v čo najkratšom reálnom termíne,“ zdôraznila.

image

Demonštranti v uliciach a ostrý náboj v obálke. Prezidentské voľby v Česku sa priostrujú

Na referende sa nezúčastnil ani premiér Eduard Heger. „Svojou účasťou by som dal relevanciu ľuďom, ktorí roky rozkrádali a ochudobňovali Slovensko, živili „našich ľudí“, ohrozovali životy občanov počas pandémie a teraz sa prikláňajú k extrémizmu. Ich ciele nie sú v záujme krajiny,“ prezradil na svojom Facebooku.

Pokojné referendum bez väčších incidentov inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami. Slovensko stálo toto ďalšie neúspešné referndum takmer desať miliónov eur.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:07