Igor GirkinScreenshot z videa Klubu rozhnevaných Vlastencov/Idnes.cz
StoryEditor

Rusko povedieme my, varujú „nahnevaní vlastenci“. Vadí im, že Rusko smeruje k vojenskej porážke

iDnes.cz08.04.2023., 14:49h

Niekdajší veliteľ separatistov z takzvanej Doneckej ľudovej republiky Igor Girkin, nazývaný Strelkov, oznámil vytvorenie „Klubu rozhnevaných vlastencov.“

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločne s bývalým gubernátorom oblasti Pavlom Gubarevom a ruským propagandistom Vladimírom Kučerenkom, ktorý sa pýši prezývkou Maxim Kalašnikov, na Youtube zverejnili svoj manifest.

Týmto ruským radikálom podľa ich vyjadrení vadí, že ich krajina smeruje k vojenskej porážke. Spoločne sú vraj pripravení prevziať moc v krajine. „Situácia na fronte, ktorú médiá všemožne prikrášľujú, má bohužiaľ mimoriadne negatívny dopad na situáciu v celej krajine, v celom našom štáte. Nebojím sa to povedať, ale smerujeme k vojenskej porážke,“ uvádza Girkin. 

„Dostali sme sa do dlhej a pomalej vojny, na ktorú naša ekonomika nebola vôbec pripravená,“ pokračuje.

Podľa neho nebola dostatočne pripravená ruská armáda, politický systém, ale ani väčšina štátnych úradníkov a predstaviteľov Ruskej federácie. „Klub rozhnevaných vlastencov“ by sa tak podľa Girkina mal stáť „poslednou baštou“ Ruska v prípade, že sa udalosti vyvinú podľa najhoršieho možného scenára a Moskva bude nútená kapitulovať.

image

Bývalý šéf kontrarozviedky CIA o Putinovi: Je to chodiaca mŕtvola, znechutil ruských vojenských vodcov

Vojna je posvätná, len vládnu elity katastrofy

Novo vytvorený klub zakladatelia označujú za komunitu vlastencov, ktorí už roky oddane slúžia Rusku a uznávajú jeho údajné právo na obnovenie historických hraníc. Vojna je podľa nich „posvätná“, ale vadí im smer, akým sa pre Rusko vyvíja. 

„Sme nahnevaní, že ideme od porážky za porážkou a nič sa nemení. Vieme, že pri moci sú ľudia, ktorí sú vlasteneckí. Sú múdri, čestní a slušní, ale je ich tak málo, že nemôžu prekonať systém, ktorý je vo svojej podstate zlodejský a skorumpovaný,“ hovorí Gubarov a súčasné vedenie v Kremli označuje za elity katastrofy. 

„Sme proti politike ‚kladiva‘, zločineckému žargónu a nezákonným odplatám. Veríme, že spoločne s ľuďmi, ktorí sú pri moci, môžeme systém ovplyvniť tak, aby Rusko došlo k víťazstvu,“ uvádza bývalý gubernátor DLR. 

Vladimír Grubnik, stúpenec „ruského sveta“, ktorý sa na manifeste tiež podieľal, vo videu zas prehlasuje, že porážka Ruska vo vojne povedie k rozpadu federácie a genocíde ruského obyvateľstva. 

„Musíme urobiť všetko preto, aby sme túto vojnu vyhrali. A hoci ideme ďalej, musíme sa neustále ohliadať späť a mútiť neresti a excesy, ktoré našu cestu sprevádzajú,“ hlási.

Vzburu nechystáme, ale primitívnu federáciu pomalého boja nevydržia

Kučerenko, respektíve Kalašnikov zdôrazňuje, že vstúpil do „Klubu nespokojných vlastencov“, pretože nechce žiť v „surovinovom prívesku“, ale žiada rozvinuté Rusko, kde existujú občianske práva a spravodlivý súd – miesto, „kde sa nevládne kladivom.“

image

Igor Girkin

Screenshot z videa Klubu rozhnevaných Vlastencov/Idnes.cz

„Primitívna“ Ruská federácia podľa neho nevydrží pomalú pozičnú vojnu. „Porážka je neprijateľná. Bude totiž znamenať konečný kolaps ruského ľudu, Ruskej federácie, po ktorom sa nebudeme môcť vrátiť,“ hovorí Kalašnikov a vyzýva ku kritike Kremľu. 

Bez toho, aby menoval konkrétnych ľudí, dodáva, že ruská elita sa skladá z „kreatúr so psychológiou poškodzovateľov tovaru a úplatkárov,“ cituje ho portál UAWire. 

Ruský systém Kalašnikov označuje za arogantný a skorumpovaný. Súčasne zdôrazňuje, že „Klub rozhnevaných vlastencov“ sa nechystá v Rusku usporiadať vzburu. 

„Pokiaľ sa udalosti budú vyvíjať podľa najhoršieho scenára, budeme sa musieť stať poslednou obrannou líniou. A pokiaľ dôjde ku kapitulácii, budeme to musieť zvrátiť,“ dodáva. 

Portál Ukrainska Pravda v súvislosti s Igorom Girkinom pripomína, že to bol práve on, kto na samom začiatku ruskej invázie Krymu už 21. februára 2014 prišiel na tento ukrajinský polostrov so skupinou ozbrojených bojovníkov a podľa vlastného priznania donútil miestnych poslancov pod hrozbou zbraní v sále hlasovať pre „referendum“ o odtrhnutie od Ukrajiny. 

Po falošnom plebiscite (nástroj demokracie, občania volebným právom hlasujú o politickej otázke, pozn. red.) Krym opustil, ale v noci na 12. apríl sa v čele skupiny viac než 50 ozbrojených bojovníkov podieľal na obsadení administratívnych budov v meste Slovjansk v Doneckej oblasti a vyhlásil vznik Doneckej ľudovej republiky. 

V roku 2022 bol okrem iného v Haagu v neprítomnosti odsúdený na doživotie za povel na zostrelenie malajzijského dopravného letúna v júli 2014 nad východnou Ukrajinou

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:41