Ukrajinskí hackeri dobehli ruských vojakovBrainee X Canva/
StoryEditor

Ukrajinskí hackeri si vytvorili profily atraktívnych žien. Ruskí vojaci im bezhlavo zdieľali svoju polohu

kam06.09.2022., 11:00h

Ukrajinskí hackeri od začiatku vojny pomáhajú svojej armáde v boji proti ukupácii ruskými vojskami.

Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinskí hackeri sa skutočne vyznamenali. Po začiatku ruskej invázie si totiž vytvorili falošné profily atraktívnych žien na sociálnych sieťach, vďaka čomu sa im podarilo oklamať ruských vojakov. Tí im bezhlavo posielali fotografie, na základe ktorých sa ich podarilo lokalizovať. Informácie potom odovzdali ukrajinskej armáde, píše Financial Times.

30-ročný IT profesionál Nikita Knysh z Charkova povedal, že keď sa vo februári tohto roku začala ruská invázia, chcel využiť svoje hackerské schopnosti na pomoc svojej rodnej krajine. Ako píše Business Insider, následne sa mu podarilo naverbovať ďalších hackerov, ktorí spoločne vytvorili skupinu prezývanú Hackyourmom.

image

19-ročný etický hacker zarobil milión. Títo ľudia sú brutálne žiadaní, hovorí expert na kyberbezpečnosť

V nej sa podľa jeho slov momentálne nachádza 30 hackerov z celej Ukrajiny. Ako prezradil Knysh, minulý mesiac sa hackerom podaril doslova husársky kúsok. Ruských vojakov v Melitopole, druhom najväčšom meste Záporožskej oblasti na juhu krajiny, oklamali vytvorením falošných profilov na sociálnych sieťach vrátane Telegramu.

Rusi chcú vždy súložiť

Na nich predstierali, že sú ženy, ktoré majú o ruských vojakov záujem. Podľa hackerov nebolo náročné identifikovať ruských vojakov a nakoniec ich presvedčiť, aby im posielali fotografie z frontu. „Rusi chcú vždy súložiť,” povedal Knysh pre Financial Times. „‘Dievčatám‘ posielajú veľa sra*iek, aby dokázali, že sú bojovníci.”

image

Ukrajinskí hackeri dobehli ruských vojakov

Brainee X Canva/

Keď nakoniec vojaci fotografie reálne poslali, hackeri identifikovali, že sa nachádzajú na ruskej vojenskej základni neďaleko okupovaného Melitopolu. Informácie skupina odovzdala ukrajinskej armáde a o niekoľko dní bola základňa napadnutá.

„Moja prvá myšlienka bola – som efektívny, môžem pomôcť svojej krajine,“ povedal ďalší člen tímu Hackyourmom, identifikovaný iba ako Maxim. „Potom som si uvedomil, že toho chcem viac - chcem znova a znova nájsť ďalšie základne.“

Spravodajský web Ukrainska Pravda minulý mesiac informoval, že na veľkej ruskej vojenskej základni v Melitopole došlo k výbuchu. Odvolávala sa na starostu mesta Ivana Fedorova. Business Insider nebol nezávisle schopný overiť tieto tvrdenia, nakoľko Ozbrojené sily Ukrajiny nereagovali na žiadosť o komentár.

image

Škandál na brazílskom letisku. Na obrazovskách sa po útoku hackerov objavilo porno

Kybernetická vojna na pozadí

Ruská invázia na Ukrajinu vyvolala bezprecedentnú kybernetickú vojnu s útokmi hackerov na oboch stranách. Na začiatku invázie ukrajinský minister Mykhailo Fedorov požiadal civilistov s „digitálnym talentom“, aby sa pripojili k tamojšej „IT armáde“.  To prinieslo svoje ovocie napríklad počas ruských vojenských osláv Dňa víťazstva v máji, kedy boli veľké ruské televízne kanály napadnuté a zobrazovali protivojnové správy.

Knysh povedal, že jeho tím sa podieľal na iných hackoch, vrátane úniku databáz ruských vojenských dodávateľov a oklamaní ruských televíznych staníc, aby prehrali spravodajské klipy o ukrajinských civilných obetiach.

„Pre mňa to bolo ako boj,“ povedal Knysh. „Bez peňazí, bez brilantného softvéru a dokonca bez brilantných hackov - môžete použiť podvodníkov či dark web proti svojmu nepriateľovi.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:17