Pavol Čekan a Milan Uhrík.Tasr/Martin Baumann
StoryEditor

Slovenskí vedci vyhlásili vojnu extrémistom. Postaviť sa klamstvám a prízemným emóciám má zmysel, tvrdí Čekan

Lukáš KovalčíkTASR09.06.2022., 14:00h

Šéf Republiky Milan Uhrík musí zmazať z Facebooku status o Pavlovi Čekanovi, rozhodol o tom súd. Lekár Peter Sabaka zase žaluje Uhríka aj Mazureka.

Lajkuj Brainee.sk na

Viacero slovenských vedcov či lekárov sa počas pandémie covidu-19 stalo terčom extrémistických politikov, ktorí svojich fanúšikov na internete burcovali v nenávisti proti odborníkom. Tí následne museli okrem vlny hnevu často čeliť aj vyhrážaniu či potencionálnemu ohrozeniu seba alebo svojej rodiny.

Svoje o tom vie aj známy vedec Pavol Čekan, ktorého šéf odídencov z extrémistickej strany ĽSNS Milan Uhrík znevažoval na sociálnych sieťach. Obvinenia predsedu mimoparlamentného hnutia Republika a europoslanca Uhríka mali aj súdnu dohru. Verdikt krajského súdu dal za pravdu Čekanovi.

Čekana vykreslil ako človeka, ktorý zbohatol na pandémii

Milan Uhrík má vymazať časti statusu na sociálnej sieti o vedcovi Pavlovi Čekanovi a jeho firme. Rozhodol o tom Krajský súd v Nitre, ktorý potvrdil predchádzajúce rozhodnutie okresného súdu o nariadení neodkladného opatrenia.

{embed_photo}37405{/embed_photo}

Cieľom statusu nebola podľa súdu konštruktívna kritika Čekana a jeho firmy, ale úmyselné zneváženie vedca, vyvolanie nenávisti voči jeho osobe, ale aj poškodenie povesti jeho firmy. 

„Žalovanému pritom muselo byť zrejmé, aké negatívne emócie a štvavé nálady jeho status u jeho priaznivcov a podporovateľov vyvolá," skonštatoval.

{article}71965{/article}

Uhrík má podľa rozhodnutia vymazať časť statusu, kde Čekana vykreslil ako osobu, ktorá zbohatla na pandémii ochorenia covidu 19. Taktiež má odstrániť časť, v ktorej kritizuje sídlo jeho firmy.

Video

Pavol Čekan sa klamstvám a znevažovaniu slovenských vedcov, ktoré sa často šíri sociálnymi sieťami, rozhodol postaviť aj prostredníctvom videa.

„Postaviť sa klamstvám, osočovaniu, burcovaniu nenávisti a prízemných emócií, má stále zmysel. Europoslanec Milan Uhrík ešte minulý rok klamal, že MultiplexDX vylieva zisky do USA a označil ma za biznismena s ľudským zdravím a strachom," popisuje incidenty vedec.

„Len kvôli lajkom na Facebooku ste si zo mňa urobili ideového nepriateľa. Uvedomujete si, že ste potenciálne ohrozili mňa a moju rodinu, poškodili dobré meno nášho tímu?" pýta sa Uhríka Čekan.

Známy vedec vo videu varuje pred tým, že klamstvo a burcovanie nenávisti sa nesmie stať bežnou súčasťou verejného priestoru. Argumentuje prípadmi vedcov a lekárov, pred ktorých domami sa zhromažďovali fanúšikovia extrémistických politikov. Čekan upozorňuje, že politici tieto metódy používajú na zabezpečenie popularity a získania lacných politických bodov.

Samotný Uhrík ma na Facebooku 120-tisíc sledovateľov.

Čekanovo video nedávno zdieľala aj facebooková stránka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorá v poste na sociálnej sieti uviedla, že „vedca plne podporuje v jeho úsilí o právnu dohru v súvislosti s lživými útokmi na jeho adresu". 

„Počas tejto pandémie zomrelo priveľa ľudí aj preto, lebo uverili klamstvám a konšpiračným teóriám namiesto vedy, vedeckým metódam a autoritám. Na tieto útoky a lži nesmieme zabudnúť, treba sa k tomu vracať a zapájať aj súdy k tomu, aby tieto útoky mali svoju dohru,“ uvádza Ministerstvo.

Sabaka sa bude ďalej súdiť

Čekanov prípad nie je ojedinelý, za všetkých slovenských odborníkov, ktorí sa stretli s šírením dezinformácií a nenávisti voči svojej osobe, môžeme spomenúť lekára Petra Sabaku.

Ten sa už dlhšie súdi s poslancom parlamentu Milanom Mazurekom (Republika), ktorý ho nepriamo spojil so smrťou chlapca, ktorého lekárka odmietla ošetriť preto, lebo jeho matka nebola zaočkovaná.

Mazurekov kolega Uhrík zase Sabaku obvinil z toho, že za angažovanie sa počas covidu dostal od šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) 28-tisíc eur, píše SME

Sabaka sa preto rozhodol na Mazureka aj Uhríka podať žaloby. Žiada od nich finančné odškodnenie, ktoré chce využiť na podporu zdravotníckych zariadení.

„Veľa sa hovorí o slobode prejavu a o tom ako sa obranou pred dezinformáciami táto sloboda môže potláčať. Radi o tom hovoria všetci zástancovia „druhej pravdy"."

„Boj za slobodu prejavu je ale jedným z hlavných motívov, pre ktoré sme sa rozhodli zakročiť proti dezinformátorom. K porušeniu mojich práv došlo práve preto, že som vyjadril svoj názor a zapojil sa do verejnej debaty. Pretože som využil moju slobodu prejavu. Následne som sa stal terčom lží a zastrašovania,“ vysvetľuje svoje rozhodnite na sociálnej sieti infektológ z bratislavských Kramárov.

Na financovanie žalôb spustil Sabaka v máji aj finančnú zbierku. K dnešnému dňu sa vyzbieralo už viac ako 12 000 eur.

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:27