György Gyimesi.TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Šíri klamstvá a hoaxy. Odborníci sa obuli do Gyimesiho, dokázali, že o cenách ropy zavádzal

Lukáš Kovalčík07.06.2022., 10:16h

„Pán poslanec v pozícii mladého dátového analytika a zvestovateľa dát-čísiel-cien zlyhal. Horšie je, že klamal, a ešte horšie je, že zavádzal, lebo v danom momente sa fakt pýtal na svetlo sveta pravdivý údaj," píšu na sociálnych sieťach Dáta bez pátosu.

Lajkuj Brainee.sk na

Poslanec György Gyimesi (OĽaNO) nedávno vystúpil na tlačovej konferencii, kde vyzval ministra hospodárstva Richarda Sulíka k odstúpeniu. Z jeho úst na Sulíkovú adresu zazneli poriadne tvrdé slová, šéfa SaS nazval napríklad „lenivým diletantom, ktorý nemá na mieste ministra hospodárstva čo robiť."

Pred novinármi politik tiež uviedol, že minulý týždeň boli ceny ropy Brent 135 dolárov, zatiaľ čo bola suma ropy Ural 65 dolárov. Ďalej tvrdil, že Sulík pri vyjednávaní o embargu na ruskú ropu zlyhal a výroba Slovnaftu je podľa Gyimesiho po 18 rokoch v ohrození.

Hoaxy a klamstvá, tvrdia Dáta bez pátosu

Na tieto informácie onedlho zareagovali analytici z facebookovej stránky Dáta bez pátosu, ktorí Gyimesiho tvrdenia označili za „hoaxy a klamstvá".

{article}undefined{/article}

Podľa analytikov slová Matovičovho poslanca mohli evokovať dojem, že rozdiel v cenách týchto dvoch druhov ropy je 70 dolárov a že ruská ropa Ural sa predáva za menej ako polovicu ceny ropy Brent.

„Pán poslanec v pozícii mladého dátového analytika a zvestovateľa dát-čísiel-cien zlyhal. Horšie je, že klamal, a ešte horšie je, že zavádzal, lebo v danom momente sa fakt pýtal na svetlo sveta pravdivý údaj," píšu na sociálnych sieťach Dáta bez pátosu.

Dáta mylné, úsudok chabý, šírenie lži vedomé

„Vystupuje v pozícii žiaka istého fejk magistra a tak jablko nepadlo ďaleko od stromu. Dáta mylné, úsudok chabý, zavádzanie zásadné a šírenie lží vedomé.“

Dátoví analytici ako dôkaz uvádzajú skutočné dáta k cenám ropy, a tie veru nekorešpondujú s poslancovými tvrdeniami.

„Cena ropy Ural nebola nižšie ako 80,44 dolárov, čo je o 24 percent viac ako uvádzal rečník. Cena ropy Brent nebola vyššie ako 122,84 dolárov, čo je o 9 percent menej ako uvádzal rečník. Rozdiel cien ropy Brent a Ural bol najviac 37,9 dolárov a najmenej 30,7 dolárov, čo je mierne viac, približne rovnako alebo aj menej ako polovica rozdielu uvádzaného rečníkom (70 dolárov)," uvádza stránka na svojom Facebooku.

„Ide o zásadné rozdiely, nie sú to integrály ani derivácie a na výpočet postačí kalkulačka žiaka z I. stupňa základnej školy," tvrdia analytici.

„Tak, ako by na takúto funkciu mala byť požadovaná určitá úroveň vzdelania, tak by mala byť pri pochybení požadovaná určitá úroveň sebareflexie a pokánia, prípadne uvedenia opravy verejne prednesených údajov,“ vyzývajú Dáta bez pátosu poslanca k sebareflexii.

„Pre Slovensko je dôležité, aby v správe vecí verejných boli vzdelaní, kompetentní a skúsení politici, ktorí sú aj čestnými a pravduhľadajúcimi a pravdušíriacimi ľuďmi, ktorí sa vyhýbajú klamstvám, zavádzaniu a hoaxom. Zatiaľ je to pre Slovensko na 4 mínus,“ uzatvára svoj kritický post stránka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:04