Richard Sulík.TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Sulík odkazuje Matovičovi: Spájať rast platov učiteľov so zvyšovaním daní je absurdné, návrh vetujeme

TASR07.06.2022., 12:33h

Balík lídra OĽaNO bude SaS podľa slov Sulíka vetovať na vláde alebo v parlamente, požiada o jeho stiahnutie.

Lajkuj Brainee.sk na

Spájať zvyšovanie platov učiteľov so zvyšovaním daní na tabak, alkohol či hazard je absurdné. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v reakcii na vyhlásenia ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO).

Balík lídra OĽaNO bude SaS podľa slov Sulíka vetovať na vláde alebo v parlamente, požiada o jeho stiahnutie. Verí, že partneri to budú rešpektovať. Potvrdenie o tom má mať od lídra Sme rodina Borisa Kollára.

Sulík nevidí súvis medzi platmi a vyššou daňou z liehu

„Keď chcú učitelia viac zarábať, mali by učiť svojich žiakov viac fajčiť, piť a hazardovať, lebo potom budú mať viac na platy. To je, samozrejme, vtip," povedal Sulík. Do štátneho rozpočtu idú podľa jeho slov omnoho vyššie príjmy už len z titulu inflácie. Podčiarkol, že tie by sa mali využiť na platy učiteľov.

image

Šíri klamstvá a hoaxy. Odborníci sa obuli do Gyimesiho, dokázali, že o cenách ropy zavádzal

Súvis medzi platmi v školstve a vyššou daňou z liehu a ďalších nevidí. Vie si potom predstaviť debatu, že po zvýšení jedných daní by sa znížili iné poplatky. Poukázal na prípad Českej republiky, ktorá zvýšila daň z tabaku. Podľa Sulíkových slov mala napokon rovnaké výnosy ako pred desiatimi rokmi.

Minister financií avizoval, že na najbližšiu vládu predloží v jednom balíku návrh na desaťpercentné zvýšenie platov v školstve spoločne s návrhom na zdanenie hazardu, liehu, ruskej ropy a regulovaný odvod.

Ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) mrzí, že šéf rezortu financií si opäť robí z učiteľov rukojemníkov a z platov učiteľov divadlo, aby zakryl rozvrat verejných financií. Strana SaS hovorí o vydieračských praktikách, ktoré odmieta. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:48