Vyšetrovateľ obvinil Moniku Tódovú a Konštantína Čikovského z Denníka Nfacebook.com/Monika Tódová, Konštantín Čikovský
StoryEditor

Obvinili novinárov Tódovú a Čikovského z Denníka N. Mali vyzradiť utajované skutočnosti

Radka Rosenbergová20.09.2021., 11:16h
Vyšetrovateľ tvrdí, že odhalením Tóthovej identity ako utajeného svedka mohlo dôjsť k ohrozeniu jeho bezpečnosti „nakoľko v čase, keď obvinení publikovali vyššie uvedený článok, nikto nevedel a ani nemohol vedieť, koľko potenciálnych komplicov vrahov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je ešte na slobode“.
Lajkuj Brainee.sk na

Vyšetrovaniu a trestnému stíhaniu čelia dvaja novinári. Vzniesli obvinenie voči redaktorke Denníka N Monike Tódovej a taktiež zástupcovi šéfredaktora portálu Konštantínovi Čikovskému. Obvinenie vzniesol vyšetrovateľ z okresného policajného riaditeľstva Bratislava III. František Spusta, informoval Denník N.

Podnet podal Peter Tóth.

„Novinári sú obvinení za článok z konca októbra 2018 s názvom Peter Tóth polícii priznal, že pre Kočnera pred vraždou sledoval Kuciaka a ďalších novinárov, “ uvádza portál sme.sk.

„Osem mesiacov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v ňom písali o tom, ako exsiskár Peter Tóth sledoval za peniaze novinárov pre mafiána Mariana Kočnera. Vychádzali z toho, že Tóth sa asi tri týždne pred zverejnením textu priznal polícii a začal s ňou spolupracovať. Opísal, ako mu Kočner rok a pol platil za získavanie informácií o Kuciakovi, ale aj ďalších novinároch vrátane samotnej Tódovej,“ uvádza portál sme.sk

V tom čase sa o podiele Kočnera na vražde len špekulovalo. V rukách polície však už bola Alena Zsuzsová a Zoltán Andruskó, ktorých zadržali koncom septembra 2018. Tóth vtedy ešte odmietal, že by v prípade vypovedal. V texte to Denník N vysvetlil tým, že je utajený svedok.

V prípade preukázania viny hrozí za tento paragraf podľa trestného zákona jeden rok väzenia. „Považujem za neprijateľné, aby boli v demokratickej krajine novinári stíhaní za pravdivý článok, ktorý sme napísali vo verejnom záujme,“ reagovala na obvinenie Tódová pre denník Sme.

„Obvinenie prišlo po troch rokoch, tesne pred tým ako by bol tento “prečin” premlčaný a po mojich niekoľkých kritických textoch o prokuratúre,“ dodala.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 22:20