TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Prezidentka: Som rada, že Slovensko chce v Afganistane pomôcť tým, ktorí pomáhali nám

TASR19.08.2021., 14:24h
Na Slovensko sa podarilo v uplynulých hodinách z Afganistanu dopraviť celkovo 24 ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

Pri debate o pomoci v Afganistane by nemal byť hlavnou témou počet, myslí si prezidentka SR Zuzana Čaputová. Poukázala na potrebu solidarity a pomoci tým, ktorí boli v minulosti nápomocní slovenským občanom. Namiesto „imaginárneho čísla“ treba podľa nej zisťovať napríklad to, či v krajine už nie sú slovenskí občania potrebujúci pomoc. 

„Je potrebné, a som veľmi rada, že sa v tejto veci angažuje aj SR, aby sme pomohli ľuďom, ktorí pomáhali nám. Sú to rôzni zamestnanci, pracovníci humanitárnych medzinárodných organizácií, ktorí v minulosti pomáhali slovenským občanom a vojakom v misiách,“ načrtla prezidentka. Debata o počtoch podľa nej nie je správne uchopená.

Podarilo sa prepraviť 24 ľudí 

Situácia v Afganistane je mimoriadne zlá. „Vládne tam chaos a potenciálne je tam aj hrozba zhoršenia situácie, pokiaľ ide o ľudské práva. Situácia je výsledkom evidentne nezvládnutého odchodu spojeneckých vojsk a v tejto súvislosti bude absolútne potrebné, aby sa zrealizovala určitá sebareflexia, pokiaľ ide o spojenecké sily, prečo nastala takáto situácia,“ konštatovala Čaputová. 

​Na Slovensko sa podarilo v uplynulých hodinách z Afganistanu dopraviť celkovo 24 ľudí. Ide o 16 občanov SR a osem občanov Afganistanu, ktorí spolupracovali s Ozbrojenými silami SR.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 09:18