TASR/Martina Kriková
StoryEditor

Včera blokovali ulice, dnes pokračujú. Pred Prezidentským palácom sa schádzajú demonštranti

TASR30.07.2021., 11:40h
Protest pri Prezidentskom paláci pokračuje, polícia prijala opatrenia.
Lajkuj Brainee.sk na

Protest pred Prezidentským palácom v centre Bratislavy pokračuje aj v piatok. Od rána sa na mieste postupne schádzajú ľudia. Bratislavská polícia podľa vlastných slov prijala adekvátne opatrenia a v prípade narušenia verejného poriadku či páchania inej trestnej činnosti je pripravená v zmysle zákona zasiahnuť.

Polícia prijala opatrenia 

„V súvislosti s verejnými zhromaždeniami, ktoré sa počas dnešného dňa uskutočnia na území Bratislavy, prijala bratislavská polícia adekvátne opatrenia. Bezpečnostnú situáciu priebežne vyhodnocujeme s dôrazom na ochranu života, zdravia a majetku občanov,“ uviedla bratislavská polícia na sociálnej sieti.

Dodala, že ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, v zmysle zákona o Policajnom zbore využije polícia všetky zákonné možnosti na dosiahnutie nápravy a obnovenie verejného poriadku.

Blokovali aj križovatku 

Protest pred palácom na Hodžovom námestí sa začal vo štvrtok (29. 7.) ráno. Neskôr sa protestujúci dav pohol a zablokoval komunikácie v okolí, čo spôsobilo kolóny v meste a nútenú úpravu trás liniek MHD. Protestujúci sa presunuli aj smerom ku Kollárovmu námestiu, kde rovnako blokovali križovatku.

​​Demonštranti počas celodenného „štrajku“ protestovali proti očkovaniu, pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu. Podľa polície sa na proteste pred palácom zúčastnilo 1000 až 1500 ľudí.

Polícia dlho proti protestujúcim nezasahovala, tvrdila, že na to nemá zákonný dôvod a že na zhromaždení nedochádza k vážnemu porušovaniu verejného poriadku. Protest začala rozpúšťať až po 20:00 hod., protestujúcich postupne vytlačila z cestných komunikácií v okolí Hodžovho námestia. Dopravný podnik Bratislava tiež obnovil bežnú premávku.

Situácia sa už nesmie opakovať, tvrdí Heger

Situácia zo štvrtkového protestu v centre Bratislavy, keď demonštrujúci zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia a polícia voči nim zakročila až po niekoľkých hodinách, sa podľa premiéra SR Eduarda Hegera nesmie opakovať. „K takému niečomu nesmie dochádzať a je úlohou polície, aby takéto zhromaždenia zvládla,“ vyhlásil.

Výdobytok demokracie podľa predsedu vlády je v tom, že ľudia môžu prejaviť svoj názor. Mali by to však robiť, ako tvrdí, slušne a bez toho, aby obmedzovali slobodu druhých. „Polícia by mala takéto zhromaždenia regulovať, aby mohli vyjadriť svoj názor, ale v žiadnom prípade neohrozovali ostatných ľudí. Vrátane novinárov, ktorí si robia len svoju prácu,“ skonštatoval Heger.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 16:10