Protest v BratislaveTASR/J. Kotian
StoryEditor

Protest v Bratislave sa vymkol spod kontroly. Antivaxeri blokovali ulice, MHD v meste kolabovala

TASR29.07.2021., 10:06h
Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i vláde. Verejné zhromaždenie má zatiaľ pokojný priebeh. Na mieste sú aj desiatky policajtov.
Lajkuj Brainee.sk na

Protestujúci uviedli, že vyhlásili generálny štrajk, bojujú proti obmedzovaniu práv a proti genocíde národa. Kritizujú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, členov vlády i parlamentu.

Negatívne sa vyjadrujú na adresu médií a novinárov. Demonštrujú proti pandemickým opatreniam, odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19 i testovanie na ochorenie. Pandémiu označili za podvod.

TASR/Jakub Kotian

​„Rúška dole, hlavy hore,“ ozývalo sa opakovane z námestia v centre Bratislavy. Niektorí demonštranti držia v rukách štátne vlajky či transparenty s nápismi „vakcína je vražda“ či „apartheid“. Odmietajú novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz.

​Pre protest je z bezpečnostných dôvodov uzatvorená vo štvrtok a v piatok Grassalkovichova (Prezidentská) záhrada v centre Bratislavy. Protest stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam a vláde bol od piatka aj pred Národnou radou SR.

Protest je podľa polície zatiaľ pokojný

Protest pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave má podľa polície zatiaľ pokojný priebeh. Situáciu naďalej monitoruje. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

TASR/Martina Kriková

„V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ uviedol hovorca.

Bezpečnostnú situáciu polícia priebežne vyhodnocuje s dôrazom na ochranu života, zdravia a majetku občanov. Na mieste protestu sú desiatky policajtov. Polícia deklaruje, že prijala adekvátne opatrenia.

TASR/Jakub Kotian

SaS vyzýva demonštrantov na kultivovaný protest

Koaličná SaS vyzýva demonštrantov, aby protestovali kultivovane a nemanipulovali s dátami. Podpredseda SaS a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus označil očkovanie za cestu, ako sa vrátiť k životu pred pandémiou. Neohľaduplnosť a prepadnutie klamstvám je podľa neho to posledné, čo v tejto chvíli potrebujeme.

„Rešpektujeme právo občanov slobodne vyjadrovať svoj názor a demonštrovať, ale aj to by sa podľa nás malo diať pokojným a vecným spôsobom. Nemôžeme tolerovať urážky a vulgarizmy, napríklad len pre to, že podporujeme očkovanie, a tým aj spoločenskú zodpovednosť voči druhým. Navyše, protestujúci okrem osobných útokov tiež zavádzajú a klamú verejnosť vymyslenými dátami a hoaxmi,“ podotkol Klus s tým, že riadiť sa faktami je výzvou pre nás všetkých.

TASR/Martina Kriková

Zablokovaná cesta

Dav, ktorý od štvrtka rána protestuje proti pandemickým opatreniam a vláde, sa pohol z Hodžovho námestia v Bratislave a zablokoval cestu. Na mieste začínajú vznikať kolóny, keďže pri Hodžovom námestí sa nachádza dôležitá spojnica ciest.

Rozsiahle kolóny začínajú vznikať na Staromestskej, Suchom mýte i v ďalších uliciach v okolí Hodžovho námestia. Dopravný podnik Bratislava informuje o obmedzení MHD. Prerušená je doprava liniek 83, 84, 93, 147, 203, 207 a 212.

Pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave protestuje od štvrtka rána niekoľko stoviek ľudí proti pandemickým opatreniam i proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády a parlamentu.

Doprava kolabuje

Polícia vyzýva vodičov, aby sa vyhli Hodžovmu námestiu v Bratislave, keďže tam pre zablokovanie cesty protestujúcim davom vznikajú rozsiahle kolóny. Dopravný podnik Bratislava informuje o prerušení premávky všetkých spojov MHD v okolí Hodžovho námestia.

„Osoby zúčastnené na zhromaždení sa krátko po 11.00 h presunuli na vozovku a zablokovali ju v oboch smeroch, ako aj podchod v smere na Staromestskú ulicu. Z tohto dôvodu je v súčasnosti Hodžovo námestie v smere na Staromestskú ulicu a na Námestie 1. mája neprejazdné,“ informoval o tom TASR hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

TASR/Jakub Kotian

​V centre Bratislavy sa pre blokáciu cesty začínajú tvoriť rozsiahle kolóny, a to najmä na Staromestskej, Suchom mýte, Štefánikovej, Námestí 1. mája. Kolóny vznikajú aj na Moste SNP.

Zablokovali aj ďalšie ulice

Protestujúci rozšírili blokáciu ciest v okolí Hodžovho námestie v Bratislave o ďalšie ulice. Blokujú už aj Staromestskú ulicu, Suché mýto, Štefánikovu ulicu i cestu na križovatke Banskobystrická-Hodžovo námestie-Námestie 1. mája. V centre hlavného mesta vznikajú rozsiahle kolóny. V okolí jazdia protestujúci na motorkách.

Polícia vyzýva na zachovanie pokoja

Mestská polícia Bratislava vyzýva protestujúci dav, ktorý aktuálne blokuje viaceré ulice v okolí Hodžovho námestia a spôsobuje tým dopravný kolaps v centre mesta, aby zachovali pokojné a nenásilné správanie. Vyzýva ich tiež k dodržiavaniu verejného poriadku, ako aj rešpektovaniu pokynov štátnej a mestskej polície.

Na mieste protestu je od rána viacero hliadok bratislavskej mestskej polície. „Hodžovo námestie a jeho okolie je pod zvýšenou kontrolou už od stredajšieho večera, keď nám boli hlásené nepovolené stavby rôznych tribún. Našu činnosť koordinujeme v úzkej spolupráci s Policajným zborom SR,“ uviedli pre TASR z mestskej polície.

Na bezpečnostné opatrenia vyčlenili zatiaľ celkom 24 príslušníkov z okresných veliteľstiev bratislavskej mestskej polície, ako aj Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Hliadky mestskej polície priebežne monitorujú aj ďalšie lokality, kde by mohlo potenciálne dôjsť k zoskupovaniu väčšieho množstva ľudí.

Protestujúci používajú k presadeniu záujmov neadekvátne prostriedky

Protestujúci v centre Bratislavy používajú k presadeniu svojich záujmov neadekvátne prostriedky. Uviedol to profesor Jozef Ristvej z katedry krízového manažmentu Žilinskej univerzity v Žiline.

„Mohli by svoj protest dopredu ohlásiť, mohli by spísať požiadavky a žiadať o ich naplnenie. To sa v tomto prípade nestalo,“ zdôraznil pre TASR s tým, že jediným východiskom z pandemickej situácie je čo najväčšia zaočkovanosť obyvateľstva.

Protesty v Bratislave Protesty v Bratislave

„Polícia v danom čase a na danom mieste zrejme vyhodnotila, že situácia nie je natoľko riziková, aby musela zasiahnuť. To, či stiahla ťažkoodencov, aby ich nepresunula do inej časti mesta, kde to vyzeralo na oveľa horšie protesty, v tejto chvíli neviem vyhodnotiť,“ dodal. Verí, že polícia vyhodnotila situáciu správne.

„Pokiaľ ide o to, či to nemôže vzbudiť v iných skupinách názor, že môžu dosiahnuť svoje nároky spôsobom takéhoto neohláseného protestu a protestu, ktorý by bol oveľa radikálnejší, určite áno,“ povedal Ristvej. Zároveň verí, že v takomto prípade by polícia po vyhodnotení rizík adekvátne zasiahla.

Reaguje aj mesto

Mesto Bratislava podporuje všetky aktivity, ktoré vedú k spoločnému cieľu prežiť s čo najmenšou ujmou nástup tretej vlny pandémie nového koronavírus. Štvrtkový protest v Bratislave k takémuto cieľu podľa magistrátu nesmeruje.

„Navyše, forma protestu spôsobila rozsiahle obmedzenia dopravy, čo skomplikovalo život mnohým obyvateľom Bratislavy. Mestská polícia je plne súčinná štátnej polícii, ktorá koordinuje bezpečnostné opatrenia pri takýchto zhromaždeniach,“ uviedlo pre TASR hlavné mesto.

Reakcia ministra vnútra

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rozumie snahe polície vyhnúť sa využitiu donucovacích prostriedkov v súvislosti s protestom v centre Bratislavy. Mrzí ho, že neohlásené zhromaždenie znepríjemnilo deň vodičom aj obyvateľom mesta. Pre TASR to v reakcii na priebeh protestu uviedla riaditeľka tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Barbara Túrosová.

„Minister vnútra je od začiatku informovaný o priebehu zhromaždenia viceprezidentom Policajného zboru aj riaditeľom Krajského riaditeľstva PZ Bratislava. Rozumie snahe polície vyhnúť sa použitiu donucovacích prostriedkov, ktoré by mohlo viesť k eskalácii napätia,“ uviedla Túrosová.

Ministra podľa jej slov tiež mrzí znepríjemnenie situácie obyvateľom Bratislavy. „O to viac, že jeho motívom je nezodpovedné zneužívanie pandémie a vytĺkanie politického kapitálu na úkor ochrany života a zdravia občanov SR,“ dodala.

Polícia vážne porušenie verejného poriadku

Počas protestov v centre hlavného mesta nezaznamenala polícia žiadne vážne porušenie verejného poriadku. Nedošlo k žiadnym útokom na osoby. Poškodené bolo jedno auto, páchateľ bol na mieste zadržaný. Uviedol to počas tlačovej konferencie Róbert Bozalka, viceprezident Policajného zboru.

Protestujúci dav naďalej odmieta uvoľniť zablokovaný autobus

Protestujúci v okolí Prezidentského paláca v Bratislave naďalej odmietajú uvoľniť zablokovaný autobus v podchode na Hodžovom námestí tak, aby mohol pokračovať v ceste. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava (DPB) v reakcii na fotky, ktoré kolujú na sociálnych sieťach.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 16:10