TASR/Martin Bauman
StoryEditor

Nekonečný príbeh pokračuje. Ústavný súd pozastavil výnimku pre prvoočkované osoby na hraniciach

TASR29.07.2021., 11:22h
Ústavný súd zverejnil vo štvrtok opravné uznesenie k pozastaveniu časti vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR k režimu na hraniciach. Pozastavil len časť týkajúcu sa osôb, ktoré absolvovali prvú dávku vakcíny do 9. júla.
Lajkuj Brainee.sk na

Režim pre pendlerov a deti od 12 do 18 rokov sa nemení. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Kancelárie ÚS SR. Do zverejnenia v zbierke zákonov platí súčasný režim. Pôvodné uznesenie hovorilo o pozastavení celého paragrafu 9 spomínanej vyhlášky.

Obsahuje tri odseky upravujúce režim pre zaočkovaných prvou dávkou, pre pendlerov a pre deti. Pozastavením všetkých odsekov by sa tak zmena dotkla aj pendlerov a detí. Zmeny zverejnením uznesenia v zbierke zákonov pocítia „prvoočkované osoby“, ktorým by prechodné obdobie končilo v pondelok 2. augusta.

Uznesenie zatiaľ ÚS zverejnil na svojom webe, v zbierke zákonov nevyšlo. Do momentu zverejnenia v zbierke stále platí súčasný režim na hraniciach. Úrad verejného zdravotníctva SR prosí občanov, aby pri prekračovaní hraníc rešpektovali pokyny kontrolných zložiek.

Archív TASR

​ÚS SR pozastavil účinnosť časti vyhlášky ÚVZ SR, ktorou sa upravuje aktuálny režim na hraniciach. Rozhodlo o tom v utorok plénum ÚS SR na neverejnom zasadnutí. Vyhlášku napadla opozícia, jej návrh prijal súd na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Nové pravidlá vstupu osôb na Slovensko, ktoré boli zaočkované zatiaľ len jednou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, platia od 19. júla. Už v prvý deň po návrate sa môžu dať otestovať PCR testom a pri negatívnom výsledku ukončiť karanténu.

Prechodné ustanovenia sa týkajú len tých, ktorí sa zaočkovali pred 9. júlom a platia do 2. augusta, prípadne do zverejnenia uznesenia ÚS. Potom bude pre nich platiť povinnosť domácej karantény, pričom test proti ochoreniu COVID-19 môžu podstúpiť najskôr na piaty deň. Ak je výsledok testu negatívny, karanténa sa končí.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:46