TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Rúško môžeš odložiť. Na kúpaliskách ho už nepotrebuješ

TASR16.06.2021., 17:30h
Čakajú nás teplé a slnečné dni. Na kúpaliskách od štvrtka nepotrebuješ rúško, no odporúča sa na miestach, kde sa zhromažďuje väčšie množstvo ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku sa od štvrtka (17. 6.) ruší povinnosť nosiť ochranné rúško v prírodných a umelých kúpaliskách, akvaparkoch a wellness. Týka sa to interiérov aj exteriérov, bez ohľadu na farbu okresu podľa covid automatu. Vyplýva to zo zverejnenej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

„Prekrytie horných dýchacích ciest však odporúčame na miestach, kde sa zhromažďuje väčšie množstvo ľudí, napríklad brána pri vstupe, rady na občerstvenie, priestory hygienických zariadení a podobne,“ spresnila Račková.

Vo vybraných situáciách bola povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest na kúpaliskách doteraz potrebná v závislosti od farby okresu či povahy priestoru. 

Opatrenia na umelých kúpaliskách 

Nastavenie protiepidemických opatrení na umelých kúpaliskách sa líši v závislosti od toho, v akej farbe covid automatu sa daný okres nachádza. 

Ak sa okres nachádza v čiernej farbe, kúpanie je zakázané. V ružovej farbe okresu môže byť jedna osoba na 15 metrov štvorcových, najviac však môže byť na umelom kúpalisku desať návštevníkov. V oranžovej farbe môže byť zaplnených 30 percent z kapacity sektora alebo maximálne 500 návštevníkov. V žltej to môže byť najviac 50 percent kapacity sektora a v zelenej bez kapacitných obmedzení. 

„Vstup do interiérových prevádzok akvaparkov je pre osoby staršie ako desať rokov možný len s negatívnym výsledkom testu,“ dodala Račková. Test je možné nahradiť aj potvrdením o zaočkovaní alebo potvrdením o prekonaní ochorenia.

Prevádzkovateľ pri vstupe na kúpalisko musí zabezpečiť dezinfekciu na ruky pre návštevníkov. Pitné fontánky by mali byť nefunkčné. „Pri úprave bazénovej vody sa musia používať osvedčené technologické postupy a predpísaný obsah voľného chlóru v zmysle platnej legislatívy, frekvencia prevádzkovej kontroly voľného chlóru sa zvýšila na dvojnásobok,“ pripomenula Račková. 

Potrebné je tiež zvýšiť frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie plôch, priestorov, športových pomôcok a zariadení kúpalísk. Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:17