TASR/AP
StoryEditor

Epidemiologická situácia sa opäť zlepšila. Očkovaných by mohla motivovať lotéria

TASR16.06.2021., 15:12h
Je možné, že dôjde k istej forme finančného príspevku alebo nejakej lotérii pre očkovaných.
Lajkuj Brainee.sk na

Epidemiologická situácia na Slovensku sa opäť zlepšila. V nemocniciach je v tejto súvislosti hospitalizovaných viac ako 200 pacientov. Prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu covid-19 je zaočkovaných viac ako 1,9 milióna ľudí. V stredu o tom po rokovaní vlády informoval šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Plošná odmena pre očkovaných alebo určitá forma lotérie

Na umelej pľúcnej ventilácii je podľa jeho slov 22 pacientov.  Plne zaočkovaných je 22 percent Slovákov, teda 1 194 127 ľudí. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) nevylúčil lotériu ako motiváciu pre zaočkovaných. „Dnes padla na vláde diskusia o hmotnom odmenení, takže je možné, že dôjde k nejakej forme finančného príspevku alebo nejakej lotérii pre očkovaných,“ povedal.

Doplnil, že pôjde buď o plošnú odmenu pre všetkých, ktorí sa očkovali, alebo určitú formu lotérie.

Premiér o očkovaní 

S pandémiou Slovensko ešte neskončilo, zaočkovanosť proti novému koronavírusu musí stúpnuť na vyššie čísla. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády premiér Eduard Heger (OĽANO) s tým, že zaočkovanosť sa musí zvýšiť aj celosvetovo.  

Záujem občanov o očkovanie zatiaľ je, treba ho podľa Hegera udržať. „Budem rád, ak bude záujem rásť, aby sme sa čo najrýchlejšie dostali na 70 percent,“ povedal predseda vlády. 

Očkovanie je sloboda, pretože zaočkovaní ľudia sú omnoho lepšie chránení voči vírusu, poukázal Heger s tým, že títo ľudia sú menej náchylní na nákazu, sú odolní voči ťažkému priebehu ochorenia covid-19 a aj voči úmrtiu. Človek, ktorý sa pre očkovanie proti ochoreniu covid-19 nerozhodol, buď nemá dobré informácie, alebo ich nemá dostatok, tvrdí.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:40