Flickr.com
StoryEditor

Na bujarý život po koronakríze si počkáme. Renomovaný vedec má pre nás dobrú aj zlú správu

Blanka Kucharovicová01.06.2021., 00:01h
Čakajú nás roky s prívlastkom bláznivé, bujaré a sexuálno-ekonomicky zhýralé. Tvrdí vo svojej novej knihe Nicholas Christakis, jeden z najvplyvnejších ľudí sveta. Dodáva, že koronavírus len tak nezmizne a o vakcínach nemožno hovoriť ako o začiatku blížiaceho sa konca pandémie.
Lajkuj Brainee.sk na

Sociológ, lekár a profesor sociálnych a prírodných vied a riaditeľ Human Labna Univerzite v Yale Nicholas Christakis publikoval knihu o postpandemickom svete. Apollos’s Arrow. Zameriava sa v nej na hlboký a trvalý dosah koronavírusu, na spoločenské dôsledky, ktoré predchádzajúce pandémie spôsobili, ale aj na to, ako by život po nej mohol vyzerať. Christais je podľa britského časopisu Time považovaný za jedného zo sto najvplyvnejších ľudí sveta a podľa amerického časopisu Foreign Policy je svetovo uznávaný mysliteľ.

Koronavírus nevymizne

Vedec, ktorý sa kriticky vyjadril aj voči Bielemu domu a spôsobu, akým sa vysporiadal s pandémiou varuje, že potrvá ešte dlho, kým svet dosiahne voči covidu skupinovú imunitu. „Svet nedosiahne úplné víťazstvo, pandémiu možno kontrolovať vakcínami a sociálnym správaním, no aj v budúcnosti bude spôsobovať infekcie a úmrtia,“ hovorí Nicholas Christakis pre BBC Mundo.

2021 neprinesie normálny život

Život sa do normálu nevráti len tak. Hoci spoločnosť dosiahne skupinovú imunitu, vírus bude medzi nami aj naďalej. S rozdielom, že jeho sila bude oveľa menšia ako v súčasnosti. Sociológ ďalej hovorí, že je nutné, aby bola zaočkovaná aspoň polovica populácie, čo bude trvať prinajmenšom jeden rok.

wikipedia.org

​Svet bude žiť týmto zvláštnym spôsobom s respirátormi minimálne do konca roku 2021. Neskôr nás bude čakať prechodné obdobie, keď si spoločnosť začne uvedomovať reálne ekonomické, sociálne a psychologické postpandemické dôsledky.

Čaká nás bujarý život

Pandémia koronavírusu raz skončí presne ako každá iná, no o rok to však nebude. Do takzvanej postpandémie vstúpime podľa Christakisa až v roku 2024. Počas pandémie ľudia zvyčajne šetria, viac sa sústredia na vieru a majú averziu voči nadväzovaniu sociálnych kontaktov. Po pandémii prídu roky ekonomického, sexuálneho a sociálneho hýrenia. Ľudia budú opäť hltať po väčšej sociálnej interakcii, budú vo veľkom navštevovať nočné kluby, reštaurácie, demonštrácie, športové podujatia a míňať peniaze, ktoré by za normálnych okolností neminuli.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:13