Pexels.com/Anna Shvets
StoryEditor

Chystáš sa na dovolenku? Po príchode zo zelených krajín ti postačí aj negatívny test zo zahraničia

TASR11.06.2021., 08:29h
Karanténa nebude povinná po príchode zo zelených krajín ani pre zaočkovaných. Iné je to ale v prípade návratu z červenej alebo čiernej krajiny.
Lajkuj Brainee.sk na

Výnimku z domácej karantény budú mať po príchode zo zelených krajín cestovného semaforu aj osoby, ktoré absolvovali test na ochorenie covid-19 s negatívnym výsledkom v zahraničí. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR k režimu na hraniciach, ktorá bude účinná od 14. júna. TASR o tom informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Pre koho nebude povinná karanténa? 

Povinnosť 14-dňovej domácej karantény po príchode zo zelenej krajiny nebude platiť po preukázaní sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu pri príchode na Slovensko, nie starším ako 72 hodín. Tiež ak osoba „prichádza zo susedných krajín zaradených do zeleného zoznamu a má pri sebe negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 24 hodín s tým, že test musí byť vykonaný na území susedného štátu alebo Slovenskej republiky“. Aj v prípade, keď má osoba menej ako 18 rokov, alebo prekonala covid-19 pred nie viac ako 180 dňami. Tiež obdržaním negatívneho výsledku antigénového alebo RT-PCR testu, ktorý možno vykonať okamžite po návrate.

​Karanténa nebude povinná po príchode zo zelených krajín ani pre zaočkovaných. Račková informovala, že za zaočkovaného sa 12 mesiacov považuje osoba minimálne 21 dní po podaní prvej dávky vakcíny. V prípade neabsolvovania druhej dávky dvojdávkovej vakcíny maximálne 90 dní od podania prvej dávky. Za zaočkovaného je 12 mesiacov po absolvovaní očkovania považovaná aj osoba, ktorá prekonala ochorenie covid-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny.

Návrat z červenej krajiny 

Po príchode z červených krajín sa nariaďuje 14-dňová karanténa, ktorá bude môcť byť ukončená obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu, ktorý možno vykonať najskôr na ôsmy deň po návrate. „Osoby, ktoré prišli z 'červenej krajiny' a boli zaočkované alebo prekonali covid-19, musia absolvovať domácu karanténu. Karanténa sa nevzťahuje iba na zaočkované osoby, ktoré prišli zo zahraničia, majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v červenej krajine a naopak,“ dodala.

Za návštevu červenej krajiny sa nepovažuje tranzit cez územie červenej krajiny bez zastavenia (s výnimkou prestávok na natankovanie) alebo cestu z letiska v červenej krajine, pokiaľ osoba neopustila priestory letiska. „V týchto prípadoch sa postupuje ako keby táto osoba navštívila zelenú krajinu,“ doplnila. Výnimku z karantény majú zaočkované osoby v spoločnej domácnosti, ktoré sa nevrátili zo zahraničia, alebo prekonali ochorenie covid-19 pred nie viac ako 180 dňami.

14-dňovú karanténu treba dodržať 

Po príchode z čiernej krajiny platí povinná 14-dňová karanténa, ktorú nemožno ukončiť skôr. „Najskôr na ôsmy deň sa vykoná RT-PCR testovanie, 14-dňovú karanténu však treba dodržať, aj keď je výsledok testu negatívny,“ podotkla Račková. „Karanténa sa nevzťahuje iba na zaočkované osoby, ktoré majú trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku a miesto výkonu práce v čiernej krajine a naopak,“ doplnila.

V prípade tranzitu osoba postupuje ako keby prišla zo zelenej krajiny. Výnimku z karantény majú zaočkované osoby v spoločnej domácnosti, ktoré sa nevrátili zo zahraničia, alebo prekonali ochorenie covid-19 pred nie viac ako 180 dňami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 02:35