Neočkovaní zamestnanci v Jakutsku môžu dostať aj pokutu (ilu)TASR
StoryEditor

Táto krajina ako prvá zavádza povinné očkovanie proti koronavírusu. Toto sa stane ľuďom, ktorí ho odmietnu

Radka Rosenbergová25.05.2021., 16:49h
Ide o Jakutsko, najväčšiu republiku Ruskej federácie, ktorá sa nachádza vo východnej časti krajiny, na Sibíri.
Lajkuj Brainee.sk na

Povinné očkovanie potvrdil najvyšší predstaviteľ Jakutskej republiky Ajsen Nikolajev, pričom na zasadnutí republikovej epidemiologickej komisie kritizoval najmä pomalé tempo vakcinácie. Jakutsko sa tak stalo prvým ruským regiónom, ktorý ohlásil zavedenie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19. 

Túto povinnosť majú najmä zamestnanci rezortu školstva, ktorí sa podieľajú na organizovaní letných detských táborov, a osoby zúčastňujúce sa na príprave hromadných akcií po celej krajine. Ak by to niekto odmietol, nemôže vstúpiť na svoje pracovisko. 

Aj zamestnávatelia si môžu zavariť

Zodpovednosť má najmä zamestnávateľ, pretože pokiaľ pustí neočkovaného pracovníka do svojej prevádzky, dostane pokutu 200-tisíc a viac rubľov (2220 a viac eur). Portál Meduza.io informoval, že epidemiologická situácia v Jakutskej republike je už dlhší čas zložitá, počet prípadov koronavírusovej infekcie stále rastie, pričom neklesá ani počet ľudí, u ktorých má choroba závažný priebeh. Najnovšie sa ohniská nákazy nachádzajú aj na severe republiky, kde sa doteraz epidémia ešte nedostala. 

V Jakutsku mávajú teplotu päťdesiat stupňov pod nulou V Jakutsku mávajú teplotu päťdesiat stupňov pod nulou TASR

Najvyšší predstaviteľ Jakutskej republiky Ajsen Nikolajev v utorok na zasadnutí republikovej epidemiologickej komisie kritizoval najmä pomalé tempo vakcinácie. Poukázal na to, že v republike sú vytvorené kapacity na zaočkovanie 19-tisíc ľudí denne, ale za celý minulý týždeň sa ich zaočkovalo len niečo cez 21-tisíc.

Okrem toho prijali 19. mája nariadenie, podľa ktorého sú povinní sa zaočkovať všetci obyvatelia nad 60 rokov, ľudia s chronickými chorobami, obyvatelia veľkých osád, vojenský personál, príslušníci orgánov činných v trestnom konaní, pracovníci v sektore služieb a bývania a v komunálnych službách, ako aj pracovníci na turnusy, štátni a obecní zamestnanci a osoby staršie ako osemnásť rokov študujúce na stredných a vysokých školách. Ak by očkovanie odmietli, hrozí im prepustenie zo zamestnania, neprijatie na štúdium či vylúčenie zo školy. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 13:27