ExpremiérTASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fico po návrate z polície: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry

TASR26.04.2022., 09:13h
Expremiér Robert Fico (57) čelí od minulého týždňa obvineniu zo založenia zločineckej skupiny a vyšetrovateľ so špeciálnym prokurátorom ho chcú vidieť vo väzbe.
Lajkuj Brainee.sk na

Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico prišiel v utorok doobeda vypovedať na policajné prezídium v Bratislave.

O tom, či bude pred vyšetrovateľom vypovedať, sa podľa jeho slov dozvie verejnosť na tlačovej konferencii.

Akcia Súmrak

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Súmrak obvinila Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Fico Expremiér TASR/Jaroslav Novák

​V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar.

Žiadosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o vzatie poslanca parlamentu Fica do väzby by sa mala Národná rada (NR) SR zaoberať vo štvrtok (28. 4.). Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Kaliňáka polícia aj zadržala, o jeho vzatí do väzby už rozhodol i Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, obvinený podal sťažnosť.

Fico Expremiér TASR/Jaroslav Novák

​V utorok ráno prišiel na zopár minút do budovy policajného prezídia aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. „Dnes sú naplánované viaceré procesné úkony vo viacerých veciach. S Norbertom B. absolvujeme jednoduchý úkon, ktorý by som nerád špecifikoval," povedal jeho obhajca Michal Mandzák. 

Norbert Bödör svoju krátku prítomnosť na policajnom prezídiu nechcel komentovať.

Odmietol vypovedať

Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico odmietol v utorok vypovedať pred policajným vyšetrovateľom. Potvrdil to jeho obhajca David Lindtner. Dôvodom podľa jeho slov je, že Fico neporozumel obvineniu v kauze Súmrak, žiadali, aby im ho vyšetrovateľ vysvetlil.

Expremiér tvrdí, že za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry

Robert Fico tvrdí, že jeho obvinenie mali napísať na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Cieľom je podľa neho „zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane a opozičnému lídrovi ústa".

Na tlačovej konferencii po utorkovom výsluchu pred vyšetrovateľom NAKA uviedol, že obvineným je preto, lebo hovoril pravdu o exprezidentovi Andrejovi Kiskovi a šéfovi OĽANO Igorovi Matovičovi. Podotkol, že upozorňovanie na prešľapy politických konkurentov je v politike bežnou praxou. Dodal, že na stredajšom (27. 4.) mandátovom a imunitnom výbore parlamentu, ktorý sa má zaoberať žiadosťou na vzatie do väzby, zaznie jeho obhajoba.

Očakáva, že ho parlament vydá na väzobné stíhanie. „Sme svedkami konca demokracie a právneho štátu na Slovensku," povedal.

Okrem koalície a premiéra opätovne kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú. „V podstate sa pridala k uzneseniu o vznesení obvinenia voči mne, ktorého cieľom je zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane a opozičnému lídrovi ústa," zdôraznil. Vyhlásil, že sa postavila na stranu tých, ktorí potrebujú odstaviť Smer-SD. Prezidentka v utorok odmietla v súvislosti s Ficovými vyjadreniami politické útoky ako formu obrany pri trestnom stíhaní.

Žiadosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o vzatie poslanca parlamentu Fica do väzby by sa mala Národná rada (NR) SR zaoberať vo štvrtok (28. 4.).

Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 20:58