PolitikTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Koalícia ma chce zlikvidovať či hackerské útoky kvôli očkovaniu. TOP hlášky obvineného Fica

Lukáš Kovalčík22.04.2022., 10:00h
Aktuálne obvinený Robert Fico je v politike už naozaj veľmi dlhý čas, a počas týchto rokov na seba upozornil aj prostredníctvom množstva kontroverzných výrokov.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovensko v stredu ráno obletela správa o obvinení expremiéra Roberta Fica. Líder opozičného Smeru-SD mal spoločne so zadržaným Robertom Kaliňákom založiť a zosnovať zločineckú skupinu. Fica však nezadržali, pretože na to treba súhlas Národnej rady. 

„NAKA ma dnes ako opozičného lídra štvrtýkrát politicky obvinila. Nie preto, že by som bol podozrivý z korupcie alebo inej ekonomickej trestnej činnosti,“ vyjadril sa k situácii v stredu na tlačovej konferencii rozhorčený bývalý premiér. Šéf Smeru tvrdí, že všetko bolo zorganizované na pokyn a so súhlasom vládnych politických špičiek, taktiež hovorí, že obvinenie je pokusom zlikvidovať predsedu najsilnejšej opozičnej strany. 

Podobný naratív pri vysvetľovaní rôznych káuz s ktorými bol expremiér v minulosti spájaný, použil Fico už viackrát. Mnohé jeho tvrdenia môžeme prinajmenšom označiť za kontroverzné.

Brainee ti prináša ich top výber.

Kontroverzné výroky

Na jeseň minulého roku šéf strany Smer-SD na tlačovej besede uviedol, že sa stal obeťou hackerského útoku. Niekto za neho vtedy údajne vyplnil formulár eHranica, v ktorom falošne uviedol, že je plne zaočkovaný. Bývalý premiér je pritom známy tým, že očkovanie odmieta.

Udalosť považuje za útok zo strany vlády. Tá sa podľa neho umelo snaží navýšiť zaočkovanosť v krajine formou falšovania potvrdení o očkovaní.

„Aj vrece zemiakov porazí pána Kotlebu.“ Takto Fico okomentoval výsledky prvého kola župných volieb v roku 2013. Bohužiaľ, mýlil sa, Kotleba voľby vyhral, a to, čo nasledovalo, si dobre pamätáme.

„Hulvátskym, idiotským spôsobom atakujete vládu Slovenskej republiky,“ vyhlásil bývalý premiér na tlačovke v roku 2008, keď novinári informovali o jeho zahraničnej ceste do Vietnamu.

„Za najväčšiu prednosť Slovenska považujem to, ... je mierna povaha ľudí, ktorí žijú na Slovensku z hľadiska sociálnej výdrže... no a práve taká nejaká schopnosť ľudí žiť z nízkych prímov, postarať sa o svoje rodiny aj za cenu, že títo ľudia robia často v dvoch-troch zamestnaniach, toto je podľa mňa prednosť Slovenska.“ 

Takto sa Fico zamyslel v rozhovore pred voľbami v roku 2012 pre agentúru SITA a svojimi tvrdeniami pobúril množstvo ľudí.

Až komickým dojmom pôsobí úsek nahrávky z kauzy Gorila, ktorú Fico nazval montážou, s cieľom zdiskreditovať ho. Na zvukovej nahrávke sa „hlas podobný“ Ficovi rozpráva s Jaroslavom Haščákom o tom, že peniaze zohnal vlastnou hlavou a zafilozofuje si aj na tému svojho obľúbeného nápoja Coca-Coly. Tieto hlášky si medzi Slovákmi už žijú vlastným životom.

Satirické stránky si zgustli aj na jeho predvolebnom videu z roku 2014. Na zázname ho „spovedal" Marek Maďarič a bolo súčasťou Ficovej prezidentskej kampane. Predseda Smeru-SD vo videu približuje svoje detstvo a podčiarkuje, že je birmovaným katolíkom. O jeho členstve v KSČ sa však z videa nedozvieš.

Jednou z jeho obľúbených tém je aj George Soros. Tohto amerického finančníka spojil s udalosťami po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v roku 2018. Protesty ulice, po ktorých odstúpil z pozície premiéra, označil za „Sorosom ovládaný štátny prevrat“. 

Legendárnym sa už stal aj jeho vtip o zabitej mačke. Tým reagoval na otázky novinárky ohľadom kauzy uneseného Vietnamca. Jeho výrok neskôr inšpiroval tvorcov videohry Hranol zabil mačku, ktorí na základe jeho slov vytvorili dobrodružnú PC hru. 

„Neotravujte, tu sme pri žatve." Týmto výrokom, ktorí mnohí ľudia odvtedy používajú aj v bežnej konverzácii ako vtip, odpovedal Fico novinárom na otázky, ktorými ho bombardovali v roku 2016. Bolo to na poli pri Bratislave. V tom čase bol premiérom a žurnalistom sa vyhýbal. Vo videu sa mihne aj Trošková.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:51