PolitikTASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Veľká zmena u Progresívcov: Bihariová končí vo vedení, nahradí ju Šimečka

Lukáš Kovalčík19.04.2022., 12:57h
Irena Bihariová končí vo vedení Progresívneho Slovenska.
Lajkuj Brainee.sk na

Historicky prvý slovenský podpredseda európskeho parlamentu Michal Šimečka sa stane novým lídrom strany Progresívne Slovensko.

Liberálov tak povedie do komunálnych, krajských a neskôr aj do parlamentných volieb. Doterajšia predsedníčka Irena Bihariová nebude na sneme strany 7. mája kandidovať za predsedníčku, informuje denník SME.

Nebude mať protikandidáta

Šimečka nebude mať žiadneho protikandidáta. Teraz mu stačí, že za neho zahlasuje väčšina delegátov. Snem je naplánovaný na 9. mája.

„Rozhodol som sa kandidovať za predsedu hnutia Progresívne Slovensko. Nebolo to jednoduché či náhle rozhodnutie. Urobil som ho po zrelej úvahe a dlhých rozhovoroch s kolegami z PS, ale aj s mnohými z vás,“ napísal Šimečka v utorok na svojom Facebooku.

„Som presvedčený, že Progresívne Slovensko má na viac. Je to v našej DNA, a hlavne si to vyžaduje doba. Slovensko čaká neskutočne náročné obdobie - pokračujúca vojna na Ukrajine a obrovská geopolitická neistota, skokové zdražovanie potravín, energií a bývania, stúpajúca nevraživosť v spoločnosti. Robert Fico s fašistami to všetko zneužívajú a parlamentné voľby 2024 budú v skutočnosti zápasom o demokraciu a európsku budúcnosť Slovenska. Som presvedčený, že ak má tento zápas Slovensko vyhrať, bude potrebovať silné a plnoformátové PS,“ doplnil Šimečka.

Irena Bihariová prevzala vedenie Progresívneho Slovenska po neúspešných parlamentných voľbách v roku 2020.

Biháriová Politička TASR/Pavel Neubauer

​Progresívnemu Slovensku v koalícii so stranou Spolu sa vtedy o niekoľko stoviek hlasov nepodarilo prekročiť sedem percentné kvórum a do parlamentu sa nedostala. Predsedom strany bol vtedy Michal Truban.

Hnutie sa v aktuálnych prieskumoch verejnej mienky konštantne drží na hranici ôsmich percent.

„V Progresívnom Slovensku to nikdy nebolo o jednom človeku a ja tiež nie som prilepená na stoličke predsedníčky. Vojna na Ukrajine spôsobila, že témy zahraničnej politiky sú a v najbližšom čase budú vo verejnom priestore kľúčové, preto považujem Michala Šimečku za najvhodnejšieho predsedu nášho hnutia," uviedla Bihariová s tým, že Šimečku považuje za svojho prirodzeného nástupcu, ktorý povedie hnutie do najbližších volieb.

Bihariová chce aj ďalej zostať členkou Progresívneho Slovenska a na sneme sa bude uchádzať o post Šimečkovej pravej ruky na pozícii podpredsedníčky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:53