PolitikTasr/Jana Černochová
StoryEditor

Putin je porovnateľný s Hitlerom. Ukrajina bojuje za našu budúcnosť, hovorí Naď

ČTK15.04.2022., 10:45h
Putina musia na Ukrajine zastaviť, v opačnom prípade sa bude môcť posunúť ďalej na západ, povedal v rozhovore pre New York Times Jaroslav Naď.
Lajkuj Brainee.sk na

Minister obrany Jaroslav Naď povedal v rozhovore pre americký denník The New York Times, že ruský prezident Vladimir Putin je porovnateľný s vodcom nacistického Nemecka Adolfom Hitlerom.

Pred ruskou inváziou na Ukrajinu by bolo nemysliteľné, aby Slovensko posielalo zadarmo veľké množstvo základných zbraní, a už vôbec nie systém protivzdušnej obrany, cez východnú hranicu, povedal šéf rezortu obrany.

Reuters

„Ale to je nová svetová realita,” vyhlásil v rozhovore Naď. „Sme frontový štát. Na našich hraniciach máme vojnu a do našej krajiny prišlo viac ako 330-tisíc Ukrajincov. Paradigma je teraz úplne iná,” poznamenal.

Putin sa podľa neho „vyrovná Hitlerovi” a musí byť na Ukrajine zastavený, kým sa bude môcť posunúť ďalej na západ.

Falošné správy z Ruska

„Ukrajina doslova bojuje za našu budúcnosť,” cituje denník ministra vo svojom rozsiahlom článku, ktorý sa venuje slovenskej dodávke systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Jeho odovzdanie susednej krajine minulý týždeň potvrdil šéf slovenskej vlády Eduard Heger.

​Naď zároveň odmietol skoršie tvrdenie Ruska, že zničilo systém S-300 dodaný z európskej krajiny pri údere na hangár blízko mesta Dnipro.

Minister obrany túto informáciu označil za „falošnú správu”, ktorej cieľom je podľa neho pravdepodobne zachovať Moskve tvár a upokojiť nervy ruských pilotov vysielaných na bombardovanie Ukrajiny.

Jeho ukrajinský náprotivok ho vraj v pondelok ubezpečil, že slovenský protilietadlový systém funguje a nenachádza sa v Dnipre.

Zvyšujú obranyschopnosť Ukrajiny

Kým sa ruské sily preskupujú k očakávanej ofenzíve na východnej Ukrajine, štáty Severoatlantickej aliancie vrátane Spojených štátov sa snažia udržať prísun zbraní do napadnutej krajiny a zvýšiť jej obranyschopnosť, píšu okrem iného noviny. Ako obzvlášť dôležité spomínajú posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Reuters

​Ukrajina má vlastný systém S-300 a ďalšie podobné systémy, ale niektoré z nich boli zničené, čo Rusku ponechalo veľkú voľnosť pri zasahovaní ukrajinských cieľov zo vzduchu, pripomína denník.

Upozorňuje okrem iného aj na to, že aj ostatné členské krajiny NATO posielajú Ukrajine väčšie a lepšie zbrane ako predtým, vrátane tankov T-72M z Českej republiky. V prípade zásielky z Česka spomína tiež systémy protivzdušnej obrany kratšieho dosahu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 17:57