PožiarFacebook/Voľný čas
StoryEditor

Uplynulo už 10 rokov od devastujúceho požiaru hradu Krásna Hôrka. Čo sa vtedy vlastne stalo?

TASR10.03.2022., 07:46h
Hrad Krásna Hôrka zasiahol 10. marca 2012 masívny požiar.
Lajkuj Brainee.sk na

Presne pred desiatimi rokmi, 10. marca 2012, boli hasiči privolaný k jednému z najkrajších slovenských hradov, do Krásnej Hôrky.

Národnú kultúrnu pamiatku vtedy zachvátil požiar. Akt deštrukcie začal tým, že miestne deti si na úpätí hradného kopca snažili zapáliť cigaretu, a skončil katastrofou. Brainee ti prináša chronológiu celej udalosti a toho, čo nasledovalo potom.

2012

10. marca - Na hrade Krásna Hôrka vypukol rozsiahly požiar. Plamene zničili celú strechu hradu aj krov. Dvaja miestni chlapci vo veku 11 a 12 rokov sa pod hradným vrchom pokúšali zapáliť cigaretu a neopatrným zaobchádzaním so zápalkami došlo k požiaru trávnatého porastu hradného kopca hradu, následkom čoho došlo k požiaru v objekte hradu.

20. marca - Predbežné škody, ktoré spôsobil požiar na hrade Krásna Hôrka, predstavujú podľa nezávislého experta okolo osem miliónov eur. Generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Rastislav Púdelka potvrdil, že z Krásnej Hôrky sa podarilo zachrániť 90 percent zbierok.

20. októbra - Na hrade Krásna Hôrka sa oficiálne začala rekonštrukcia objektov, ktoré poškodil požiar.

2013

12. júna - Generálny riaditeľ SNM Rastislav Púdelka vyhlásil, že rok 2014 by mal byť rokom sprístupnenia obnoveného hradu Krásna Hôrka.

2014

25. februára - Obnova hradu Krásna Hôrka vstúpila do ďalšej fázy. Ministerstvo kultúry vyhlásilo verejné obstarávanie na druhú fázu komplexnej rekonštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky.

2015  

10. marca – Podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Viktora Jasaňa k otvoreniu zrekonštruovaného hradu Krásna Hôrka by mohlo dôjsť v roku 2018.

Riaditeľ Jasaň TASR/Dano Veselský

​13. septembra – Slávnostný sprievod vyviezol na hrad Krásna Hôrka tri nové posvätené zvony. V hradnej kaplnke nahradili staré, ktoré zničil požiar.

2016

10. marca – Pri prácach na obnove hradu Krásna Hôrka preinvestovalo Slovenské národné múzeum doposiaľ viac ako 4,5 milióna eur.

17. marca - SNM podpísalo zmluvu s víťazom výberového konania Ministerstva kultúry SR na projekt komplexnej revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka, s architektom Petrom Kucharovičom.

Hrad Obnova TASR/František Iván

2017

3. októbra - Revitalizáciu hradu Krásna Hôrka bude jej investor Slovenské národné múzeum realizovať podľa novej architektonickej štúdie. Dôvodom je nespokojnosť s pôvodnou štúdiou revitalizácie hradu, ktorú vypracoval architekt Peter Kucharovič.

2019

3. júla - Komplexná revitalizácia hradu Krásna Hôrka si zo štátneho rozpočtu vyžiada takmer 35 miliónov eur. Hrad i jeho areál má byť plne sprístupnený v roku 2023. Predpokladá to návrh na finančné zabezpečenie komplexnej revitalizácie národnej kultúrnej pamiatky, ktorý schválila vláda.

2020

6. apríla - Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.

Hrad Obnova hradu TASR/František Iván

7. mája - Termín dokončenia rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka nie je možné jednoznačne stanoviť. Priznala to ministerka kultúry SR Natália Milanová (Oľano) po rokovaní vlády. Ku koncu roka 2022 bolo naplánované dokončenie rekonštrukcie dolného a stredného hradu, do roku 2023 mal byť hotový aj horný hrad.

2021

7. decembra - Na hrade Krásna Hôrka sa začala demontáž vežového žeriava, ktorý sa používal pri obnove hradu po ničivom požiari v roku 2012.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 07:36