TASR/FB Martin Jakubec
StoryEditor

Trestné oznámenie na Blahu, Harabina a Jakubca. Poslanci OĽaNO označujú ich tvrdenia o vojne za trestné činy

TASR07.03.2022., 11:56h
Ich vyjadrenia k vojne na Ukrajine môžu podľa poslancov napĺňať znaky trestných činov vlastizrady, sabotáže, šírenia poplašnej správy, ohovárania či ohrozenia mieru. Informovali o tom v pondelok.
Lajkuj Brainee.sk na

Poslanci Národnej rady (NR) SR z hnutia OĽANO Kristián Čekovský a Andrej Stančík podávajú trestné oznámenia na osoby vystupujúce na sociálnej sieti pod menami Ľuboš Blaha, Štefan Harabin a Martin Jakubec.

„Keďže ich príspevky na sociálnych sieťach už prekročili hranicu vyjadrenia vlastných postojov alebo názorov a myslíme si, že napĺňajú skutkové podstaty trestných činov, cítime zákonnú a morálnu povinnosť upozorniť na to orgány činné v trestnom konaní,“ vyhlásil Čekovský. Hovorí, že postaviť sa v súčasnej dobe na stranu agresora je nielen šialené, ale musí byť aj trestné. Stančík verí, že generálny prokurátor Maroš Žilinka bude konať.

​Trestné oznámenie sa má týkať napríklad príspevkov na profile s menom Ľuboša Blahu, v ktorých autor obhajuje ruskú agresiu na Ukrajine, viní prezidentku Zuzanu Čaputovú zo šírenia nenávisti voči ruskému národu či zastrašovania jadrovou vojnou. Poslanci hovoria o podozreniach z vlastizrady, sabotáže a šírenia poplašnej správy. Tvrdia, že znenia statusov vzbudzujú obavy, že môže ísť o konanie v spolupráci s cudzou mocou, keďže dané konanie je zjavne v prospech Ruska ako agresora.

Štefan Harabin na sociálnej sieti podľa poslancov OĽANO schvaľoval vojnový konflikt na Ukrajine, povzbudzoval nenávisť medzi ruským a ukrajinským národom či podnecoval k nenávisti a diskriminácii na základe národnosti. Mohol tak podľa nich naplniť skutkovú podstatu trestného činu ohrozenia mieru, apartheidu a diskriminácie osôb. Z rovnakých trestných činov podozrievajú poslanci aj Martina Jakubca. Na sociálnej sieti podľa nich schvaľoval a ospravedlňoval vojnový konflikt na Ukrajine, povzbudzoval nenávisť medzi ruským a ukrajinským národom, podnecoval k nenávisti a diskriminácii na základe národnosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:19