Vojna na UkrajineTASR/AP/AP Photo/Emilio Morenatti/Twitter/Celia Lopez Curti
StoryEditor

Konšpirácie eskalovali aj útok na Ukrajinu. Ak si chceš zachovať zdravý rozum, tieto dezinformačné weby nesleduj

Lukáš KovalčíkTASR26.02.2022., 17:45h
S konšpiráciami o vojne na Ukrajine sa roztrhlo vrece. Prinášame ti rady, ktorým stránkam by si sa mal vyhnúť.
Lajkuj Brainee.sk na

Tím projektu Konšpirátori.sk odsudzuje ruskú agresiu voči Ukrajine. Upozorňuje, že súčasťou eskalácie napätia boli konšpiračné a dezinformačné weby aj na Slovensku. Zároveň apeluje na ľudí, aby sa v týchto časoch spoliehali na overené zdroje a seriózne médiá a nesledovali dezinformačné weby.

„Eskalácia útoku na Ukrajinu ukázala to, ako lži a manipulácie dláždia cestu k reálnemu násiliu. Ukázala to pandémia a ukazuje to aj dezinformačná kampaň o Ukrajine, ktorej súčasťou boli aj dezinformačné weby a prokremeľskí aktéri na sociálnych sieťach na Slovensku,“ povedali spoluzakladatelia projektu Konšpirátori.sk Ján Urbančík a Peter Jančárik.

Prinášame ti výber siedmich najviac konšpiračných webov podľa Konšpirátori.sk, ktorým je lepšie sa vyhnúť.

Vigilantcitizen

Na čele je zahraničný web Vigilantcitizen, ktorý vo svojich článkoch pravidelne šíri bludy a rôzne konšpirácie. Témy sú rôzne. Nájdeš tam všetko možné – od „skrytých posolstiev“ vo filmoch a seriáloch, cez hoaxy o pandémii covid 19 či „satanistické spiknutia“, až po klasické konšpirácie o iluminátoch.

Protiprudu

Známa slovenská konšpiračná stránka už roky šíri do éteru rôzne nezmysly, rasistické názory či úplné bludy. V čase vojny je však tento obsah ešte nebezpečnejší ako zvyčajne.

Biblik

Web Biblik.sk vo svojom obsahu mieša náboženskú tematiku s rôznymi konšpiráciami, napríklad o chemtrails či očkovaní. Toto je naozaj silná káva, aj pre „skúsenejších konšpirátorov“.

Web Biblik.sk Biblik.sk

​OrgoNet

Web sám o sebe na svojej stránke píše, že je „blog alternatívnych informácií, najmä o umelom počasí, ale aj o aktuálnych udalostiach“. Už len z tohto popisu sa dá o hodnovernosti tohto blogu veľa dozvedieť.

Conspi

Na svojej stránke na Facebooku o sebe píšu, že sú „webový portál prinášajúci kontroverzné témy a konšpirácie, ktoré by masové médiá nikdy nezverejnili“. Veru áno, takéto hlúposti by nikto seriózny nikdy nezverejnil.

NWOO

Proruská propaganda, konšpirácie, dezinformácie a hoaxy. Inak sa táto stránka ani nedá opísať. 

Arfa

Tu môžeš nájsť rôzne konšpirácie o smrti slávnych osobností, samozrejme o pandémii, ale aj šírenie nenávisti voči klasickým médiám či iné bludy. Urobíš lepšie, keď si túto stránku ani nebudeš prezerať.

Web Konšpirácie Arfa.cz

Ako sa brániť pred dezinformáciami?

Projekt Zmudri ponúka jednoduchý návod. „Nezabúdajme, že ani keď niečo vidíme vo videu alebo na fotke, nemusí to byť pravda. Ak si nie sme istí dôveryhodnosťou zdroja, nevieme, kto je autor, a nepotvrdili túto info iné média, nešírme to ďalej,“ píšu na svojom Facebooku.

V ďalších bodoch ľudí vyzývajú k diskusii a komentovaniu, ak si všimneš nejaký neoverený príspevok, pretože aj to môže byť cesta k dohľadaniu pravdy o ňom. 

Na svojom youtubovom kanáli zase vysvetľujú, prečo majú niektorí ľudia tendenciu prepadať konšpiráciám.

Nezabúdaj, v súčasnosti je veľmi dôležité rozoznávať na webe konšpiračný obsah. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:36