TASR/František Iván
StoryEditor

Slovenskom sa šíri ďalší hlúpy hoax. Policajti podľa neho odnášajú mladých ľudí na vojnu

TASR21.02.2022., 15:20h
Polícia upozorňuje na hoax o tom, že berie mladíkov na vojnu. Šíri sa prostredníctvom zvukovej správy cez četovacie aplikácie.
Lajkuj Brainee.sk na

Polícia sa nahrávkou už zaoberá a skúma, či došlo k spáchaniu trestného činu. Zdôrazňuje, že žiadna mobilizácia či povolávanie ľudí do vojny sa nekoná.

„Podľa autorky nahrávky policajná hliadka zastavila 18-ročného mladíka, ktorý sa dal pred ňou na útek, lebo policajti ho chceli zobrať na vojnu,” priblížila polícia na sociálnej sieti. Zachytila tiež ďalšie hoaxy na rovnakú tému - povolávacie rozkazy.

Policajti riešili v roku 2021 kuriózne nehody TASR/Dano Veselský, Foto

​Polícia očakáva, že hoaxy na tému povolávanie na vojnu sa budú objavovať čoraz častejšie. „Pripravte sa preto na ne, hovorte o tejto téme so svojimi blízkymi, pomáhajte tým, ktorí nedokážu kriticky myslieť,” vyzvala.

Slováci by mali opustiť niektoré oblasti Ukrajiny

Aj keď je správa vyššie hoax, varovanie od Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí je skutočné. Odporúča v ňom Slovákom v súvislosti so zhoršujúcou sa bezpečnostnou situáciou na Ukrajine bezodkladne opustiť niektoré oblasti. Ide o Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť. Informuje o tom na svojom webe.

​Občanom nachádzajúcim sa na území Ukrajiny súčasne rezort diplomacie odporúča využiť možnosť dobrovoľnej registrácie pred cestou do zahraničia alebo v aplikácii Svetobežka. Rezort diplomacie neodporúča cestovať na Ukrajinu bez ohľadu na účel cesty.

AP/TASR

​Prednedávnom rozhodol aj o stiahnutí rodinných príslušníkov vyslaných zamestnancov na Zastupiteľskom úrade SR v Kyjeve a Generálnom konzuláte SR v Užhorode. Rusko v oblastiach neďaleko ukrajinských hraníc zhromaždilo podľa západných predstaviteľov okolo 150-tisíc vojakov, čo vyvolalo obavy z možnej invázie do susednej krajiny.

Moskva takéto zámery popiera, žiada však od USA a NATO bezpečnostné záruky vrátane prísľubu, že Ukrajina nikdy nevstúpi do Severoatlantickej aliancie a NATO stiahne svoje vojenské sily z východnej Európy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 14:17