StoryEditor

Aký postih čaká lekárov, ktorí šírili dezinformácie? Covidové hoaxy sú globalizované, hovorí odborník

13.02.2022, 18:20

Podnety na piatich lekárov, ktorí spochybňujú ochorenie Covid-19 či očkovanie, aktuálne posudzuje Etická komisia Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorú ako poradný orgán zriadila predsedníčka úradu Renáta Bláhová.

Prvé výsledky by mali byť známe na konci prvého kvartálu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa úradu Monika Hudecová.

Úrad preveruje od decembra lekárov Štefana Hrušovského, Andreja Janca, Jána Lakotu, Petra Liptáka a Michala Pijáka. Taktiež avizoval, že chce iniciovať spoluprácu aj s ministerstvom spravodlivosti a generálnou prokuratúrou.

Čo ich čaká

Ak úrad dohľadom zistí, že zdravotná starostlivosť nebola poskytnutá správne, podľa závažnosti zistených nedostatkov a ich následkov, môže uložiť poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti pokutu do výšky 3 319 eur pre fyzickú osobu a do výšky 9 958 eur pre právnickú osobu. Sankciou môže byť aj zákaz výkonu zdravotníckeho povolania najviac na jeden rok.

„Máme pripravený eskalačný mechanizmus, ktorý sme v prípade piatich lekárov šíriacich dezinformácie spustili, a ktorý bude komisia vyhodnocovať,“ spresnila Hudecová.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou predpokladá, že v troch prípadoch bude postačovať prvý stupeň eskalácie, a to listom na zamestnávateľov.

„Zamestnávatelia dotknutých lekárov úradu oznámili, že títo sa nepodieľajú na liečbe pacientov pozitívnych na covid a dištancujú sa od ich vyjadrení ako súkromných osôb,“ vysvetlila Hudecová.

V dvoch závažnejších prípadoch úrad otvoril dohľady a bude preverovať podklady od zdravotných poisťovní a spolupracovať so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).      

„Pokutu môže úrad podľa povahy veci uložiť opakovane. Súčasne s uložením pokuty môže úrad poskytovateľovi uložiť opatrenie na odstránenie zistených nedostatkov,“ dodala Hudecová.

S cieľom zbierania skúseností úrad začal aj rokovania s rakúskou lekárskou komorou (ÖAK), ktorá od vypuknutia pandémie spustila disciplinárne konania približne 50 lekárov z vlas...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-08-27 11:42:11 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo zdravotníctva poslalo komore sťažnosť na známeho lekára 02 - Modified: 2020-11-02 12:03:44 - Feat.: 0 - Title: Slovenská lekárska komora sa bude zaoberať konaním lekára bez rúška
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/spravy, menuAlias = spravy, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 03:43