Pexels.com/Adrienn, Foto: Ilustračné
StoryEditor

Tínedžeri zbili v Miloslavove len 11-ročné dieťa. Do dievčaťa liali alkohol, nakrúcali si to na mobily

Dominika Pacigová06.01.2022., 09:00h
Čo môže hroziť maloletým útočníkom? Môže aj rodičom neplnoletých hroziť z právneho hľadiska nejaký trest? K prípadu sa pre Brainee vyjadril právnik.
Lajkuj Brainee.sk na

Aktualizované 6.1. o 18:28. Slovenskom otriasol ohavný čin tínedžerov v obci Miloslavov. 11-ročné dievča mali podľa medializovaných informácií napadnúť, opiť a vyzliecť. Incident si mali nakrútiť na telefón a zverejniť na sociálnych sieťach.

Dievča sa podľa informácií TV Markíza malo v nedeľu vypýtať von s kamarátmi. Všetko malo začať tým, že vylialo nealkoholický nápoj. Tínedžeri do nej následne začali liať alkohol v areáli bývalého družstva v obci.

Obec reaguje 

Predstavitelia obce Miloslavov odsúdili vyčíňanie tínedžerov. „Starosta obce, poslanci a obecný úrad jednoznačne odsudzujú poľutovaniahodné správanie sa tínedžerov v areáli bývalého družstva, ku ktorému došlo naposledy v ostatnú nedeľu,“ uviedla obec Miloslavov na sociálnej sieti.

Výskyt detí v areáli sa riešil už viackrát, ale takýto násilný čin, k akému došlo, ešte nezažili. „Veríme, že tento ohavný čin bude riadne vyšetrený a voči príslušným osobám bude vyvodená zodpovednosť,“ dodala obec na Facebooku.

Polícia koná

Polícia pre napadnutie 11-ročného dievčaťa v Miloslavove začala trestné stíhanie vo veci lúpeže. Zároveň nevylúčila, že môže dôjsť k prekvalifikovaniu skutkovej podstaty trestného činu. „Prípadom sa od začiatku intenzívne zaoberajú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Senci, ktorí vo veci vykonávajú všetky potrebné procesné úkony v zmysle zákona, ktorých cieľom je náležité objasnenie tejto trestnej veci,“ spresnila polícia na sociálnej sieti

Vyjadrenie právnika 

K prípadu sa z právneho hľadiska pre portál brainee.hnonline.sk vyjadril advokátsky koncipient.

Predmetný skutok je aktuálne v štádiu vyšetrovania, pričom vzhľadom na citlivosť prípadu nie sú verejnosti sprístupnené podrobné informácie. „Vychádzajúc z doposiaľ odvysielaných reportáží a zverejnených informácií je predčasné robiť právne závery, a to aj s ohľadom na procesnú zásadu prezumpcie neviny. Hypoteticky však v danom prípade možno uvažovať o naplnení zákonných znakov viacerých skutkových podstát v zmysle platného trestného zákona. Ako pravdepodobné sa javí možné spáchanie trestného činu ublíženia na zdraví či trestného činu výtržníctva. Eventuálne, podľa okolností prípadu a správania sa páchateľov, môže prichádzať do úvahy i spáchanie trestného činu neposkytnutia pomoci,“ povedal pre portál brainee.hnonline.sk advokátsky koncipient Tomáš Čík.

​Aktéri incidentu v Miloslavove majú podľa prvotných medializovaných informácií 15 až 16 rokov, teda v zmysle právnej úpravy sú trestne zodpovední. „To znamená, že takéto osoby bude možné trestne stíhať a v konečnom dôsledku, v prípade splnenia zákonných podmienok, aj vyvodiť voči nim trestnú zodpovednosť za spáchaný skutok. Treba však podotknúť, že v prípade mladistvých osôb zákonodarca stanovuje polovičné trestné sadzby oproti plnoletým páchateľom,“ objasnil Čík s tým, že ustálenie právnej kvalifikácie skutku, určenie konkrétneho druhu a výmery trestu bude v konečnom dôsledku podmienené individuálnymi okolnosťami prípadu. 

Zisťovali sme aj to, či rodičom neplnoletých môže z právneho hľadiska hroziť nejaký trest. V tomto smere prichádza podľa slov Číka do úvahy zodpovednosť za spôsobenú škodu v zmysle občianskoprávnej úpravy. „Relevantné v tomto smere bude najmä ustálenie úrovne rozumovo – intelektuálnej vyspelosti a vôľovej stránky maloletého, teda jeho schopnosti ovládnuť svoje konanie a rozpoznať jeho následky, ako aj počínanie si samotného rodiča, prípadne inej osoby vykonávajúcej dohľad nad maloletým*. Konkrétne teda môže nastať situácia, keď pôjde o výlučnú zodpovednosť mladistvého, výlučnú zodpovednosť rodiča či inej osoby vykonávajúcej dohľad nad maloletým, solidárnu - spoločnú a nerozdielnu zodpovednosť mladistvého a osoby vykonávajúcej dohľad nad mladistvým, a tiež môže nastať situácia, keď poškodenému nezodpovedá nikto,“ vysvetlil s tým, že konkrétny právny záver bude možné utvárať až na základe dôsledného vyhodnotenia jednotlivých okolností prípadu.

Čík považuje za nesmierne dôležité, aby rodičia poskytli maloletej obeti maximálnu mieru podpory a pomoci, podľa potreby aj odbornej. „Príbuzní obete budú mať azda najväčší záujem na náležitom objasnení skutku, a v tomto smere sa javí vhodné, napriek nespornému negatívnemu zásahu, poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní potrebnú súčinnosť,“ doplnil. 

Vraj nešlo o jedinú bitku 

K prípadu sa včera v komentári pod príspevkom vyjadril otec jednej z aktérok činu. Okamžite sa spustila vlna hejtu, muž následne svoj komentár vymazal. Ľudia si však urobili screenshoty, ktoré sa šíria internetom. 

Prehovoriť pravdepodobne mali aj rodičia 11-ročného dievčaťa v skupine na Facebooku s názvom Miloslavov&Alžbetin dvor. V skupine diskutujú aj iní rodičia, ktorí po incidente majú strach o svoje deti.

Kristína Kövešová zas na sociálnych sieťach uviedla, že vie, že táto bitka nebola jediná. Informovala aj o tom, že existujú ďalšie videá z družstva. 

Ako môžu postupovať obete?

Vo všeobecnosti, v takýchto prípadoch môžu obete daného skutku podľa Číka splnomocniť zastupovaním niektorú z organizácií na pomoc poškodeným, ktoré sa špecializujú práve na poskytnutie pomoci obetiam trestnej činnosti, alebo si za splnomocneného zástupcu môžu zvoliť advokáta, ktorý bude dôsledne hájiť procesné práva a oprávnené záujmy obete. ​​

*osoby vykonávajúce dohľad nad maloletým sa totiž môžu liberovať, zbaviť zodpovednosti, ak preukážu, že nad maloletým nezanedbali takzvaný náležitý dohľad

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:53