Covidové oddelenieUnsplash/Olga Kononenko
StoryEditor

VIDEO 24 hodín v slovenskej nemocnici: Šokujúci dokument, ktorý by si mal pozrieť každý antivaxer

Lukáš Kovalčík27.12.2021., 15:00h
Pohľad na pandémiu koronavírusu na Slovensku ešte nikdy nebol tak blízky a reálny.
Lajkuj Brainee.sk na

Mladý slovenský filmár Juraj Mravec natočil silný krátky dokument, ktorý zobrazuje realitu slovenských nemocníc počas pandémie koronavírusu. Tridsaťštyriročný filmár a fotograf Mravec sa vo svojej tvorbe často venuje aktuálnym témam.

Autor dokumentárnych filmov Stratený domov či Mir Vam, už v minulosti divákom z prvej ruky priblížil migračnú krízu či rozsiahly konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom. Tentoraz sa rozhodol divákom sprostredkovať pohľad na bežný deň slovenských zdravotníkov v pandemickej situácii a je to fakt sila.

24 hodín v slovenskej nemocnici

Krátky film má len deväť minút, no človeka dokáže zasiahnuť viac, akoby si prial. Filmár ho podľa vlastných slov natočil preto, aby ukázal všetkým antivaxerom a populistickým politikom, aké dôsledky má ich rozvracanie slovenskej spoločnosti prostredníctvom šírenia hoaxov a neprávd, v otázkach covidu a očkovania.

„Krátky dokumentárny film, venovaný všetkým antivaxerom a politikom, ktorým sú volebné preferencie prednejšie, ako životy občanov SR,“ píše sa v popise videa na Youtube.

„Najhoršie cez tú druhú vlnu bolo napríklad, keď nám (v nemocnici) zomreli tri manželské páry,“ hovorí zdravotníčka vo videu. Kamera pritom sleduje imobilného pacienta v ťažkom stave, ležiaceho na nemocničnom lôžku. Neskôr žena opisuje, ako vyzeral jeho príjem do nemocnice.

„Väčšina z nich k nám príde ešte pri vedomí s tým, že my sa s nimi normálne rozprávame. Covid je zvláštna choroba, pretože napriek tomu, že saturácie a okysličenie daného pacienta sú veľmi nízke, tak tí pacienti ešte väčšinou nemajú pocit dusenia, my však vidíme z ich krvných plynov a z celkového stavu, že je to vážne,“ vysvetľuje žena, ktorej sa náročne obdobie posledných rokov zapísalo do tváre.

Pacient Pacient v nemocnici Youtube/Juraj Mravec

​Kritika stavu zdravotníctva

„Najväčší problém je to, že tých pacientov nie je kde liečiť, problém nie je v strojoch, ktoré máme, ale v tom, že nemáme personál. Kvalifikovaný personál, ktorý sa vie postarať o árového pacienta, stredný zdravotný personál, tak toho je málo. My si môžeme dovoliť liečiť len toľko pacientov o koľkých sa vieme postarať," líči komplikovanú situáciu zdravotníčka.

To, že na Slovensku chýbajú desaťtisíce zdravotných sestier je známy fakt, a písali sme o tom napríklad v tomto článku. Lekári a zdravotníci však v ťažkej situácii robia, čo môžu a neraz si to odnáša práve ich vlastné zdravie. Lekár vo videu napríklad hovorí o spánkovej deprivácii, ktorou trpí. Ide o dlhší stav bdelosti, pri ktorom má človek nedostatok spánku, a hrozí pri ňom vážne ohrozenie zdravia či dokonca až smrť.

To, či pohľad na desivú situáciu v nemocniciach dokáže pohnúť s väčším množstvom antivaxerov, je otázne. Ak by však dokázal otvoriť oči, čo i len hŕstke ľudí, ktorí podľahli dezinformáciám o pandémii covid-19, mal by určite zmysel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 22:00