protestFacebook/Milan Uhrík • Republika
StoryEditor

Komentár: Bezzubá vláda sa bojí pohnevať si časť obyvateľstva, ktorá nechce rešpektovať pravidlá

Lukáš Kovalčík19.11.2021., 13:00h
Ocitli sme sa v podivnej situácii. V marci budúceho roka tu s nami pandémia bude už dva roky a počas tohto obdobia sa toho u nás udialo viac než dosť.
Lajkuj Brainee.sk na

Na pokraji síl

Na začiatku pandémie sa lekárom a zdravotníkom tlieskalo, dnes ich štát stavia do pozície otrokov. Otrokov na pokraji fyzických a psychických síl. To, že na Slovensku chýbajú lekári, zdravotné sestry a ďalší personál je verejne známe.

Veľká časť mladých lekárov odchádza za prácou do zahraničia, lákajú ich vyššie platy a celkový štandard nemocníc a ambulancií. O nedostatku sestier ani nemusíme hovoriť. Ako sa však k týmto problémom postavila vláda?

Nedávno prijatý zákon Lex korona je jasnou odpoveďou. Bohužiaľ, odpoveďou veľmi nešťastnou, priam až katastrofálnou. Zákon umožňuje štátu uložiť pracovnú povinnosť aj mimo núdzového stavu či vojny. Čiže to v praxi vyzerá tak, že lekárov či zdravotných pracovníkov, ktorí sú už teraz vyčerpaní, môže štát kedykoľvek povolať do práce či vyslať na druhý koniec Slovenska

​Áno, priznávam, som trochu zaujatý. Žijem totiž s jednou z nich, moja priateľka je lekárka. Jedna z tých, ktorá to ešte so slovenským zdravotníctvom nevzdala a každodenne sa snaží vykonávať svoju prácu na sto percent, napriek tomu, že podmienky nie sú ani zďaleka ideálne. Napriek tomu, že stretáva konšpirátorov, ktorí sú jej aj dnes schopní tvrdiť, že covid neexistuje. 

To všetko sa deje v situácii, keď zo systému odišlo 1300 zdravotných sestier a stovky špičkových lekárov, ktorí nikým neboli nahradení.

Nezvládnutá očkovacia kampaň

Je očividné, že vláda nezvláda očkovaciu kampaň. Slovensko totiž očkuje na úrovni rozvojových krajín. Faktom je, že prvú dávku vakcíny má u nás 46 percent obyvateľstva, čo je najmenej v regióne. Ako sa k tomu postavila vláda?

Ako najväčší tromf vytiahla teatrálnu očkovaciu lotériu. Šou, ktorá svojim konceptom pripomínala niečo medzi Modrým z neba a súťažou Milionár. Neočkovaných to k očkovaniu nepresvedčilo a časť očkovaných relácia vyložene pobúrila, ale sledovanosť bola dobrá, no nie?

Konšpirátori a dezoláti

Slovenský internet v poslednej dobe zahltili práve oni. Muži, čo si odmietajú dať rúško pri nákupe v supermarkete, ich politickí lídri s plynovými maskami na tvári a ľudia kričiaci do megafónov na protestoch. Môžeme si o týchto ľuďoch myslieť čokoľvek, faktom však zostáva, že populistickí a nacionalistickí politici ich viac či menej bránia a zastávajú sa ich. Pretože ich potrebujú. Ich hlasy, ich zdieľania na sociálnych sieťach, ich pozornosť. Bezzubá vláda sa bojí pohnevať si časť obyvateľstva, ktorá nechce rešpektovať pravidlá.

Tvrdenie, že od pondelka tu budeme mať lockdown pre nezaočkovaných je značne prehnané. V praxi to bude skôr vyzerať tak, že neočkovaní budú viac využívať donáškové služby z prevádzok, ktoré na 3 týždne nemôžu navštevovať. Tretiu vlnu skrátka nezvládame, pretože máme malú zaočkovanosť a neochotu dodržiavať pravidlá. Nepoučili sme sa z prvej, ani druhej vlny a kto si to v konečnom dôsledku odskáče najviac?

Lekári a zdravotníci. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:51