Unsplash/Tessa Rampersad
StoryEditor

Vianoce s ohľadom na planétu. Je viac ekologický živý alebo umelý stromček?

TASRMiroslav Kamody15.12.2021., 13:30h
Byť eko na Vianoce vie byť poriadne náročné. Vysporiadať sa so správnym výberom vianočného stromčeka ti pomôže nasledujúci článok.
Lajkuj Brainee.sk na

Keď sa povedia Vianoce, každý z nás si predstaví spojenie rodiny, tonu jedla, darčeky a samozrejme vyzdobený stromček, ktorý sa hrdo týči v miestnosti. Pokiaľ máš ekologické cítenie, určite si sa už niekedy zamyslel nad tým, či je vhodnejší umelý stromček, ktorý je síce z plastu, no vydrží roky, alebo živý, ktorý zase musel padnúť za obeť toho, aby skončil v koši.

My sme sa vydali hľadať pravdu za teba a s veľkou pravdepodobnosťou ťa výsledky prekvapia. Okrem samotného stromčeka sme sa pozreli aj na vianočné ozdoby. Ktorá alternatíva je teda tá správna?

Ekologickejší výber je poriadny oriešok

„Vplyv na životné prostredie je komplexná otázka každého produktu a ako ekológ stromov viem, že vianočné stromčeky nie sú výnimkou,” povedal pre web The Conversation Paul Caplat, docent v ekológii globálnej zmeny na Queen's University v Belfaste. 

Vianočný stromček Freepik/freepic.diller

​Podľa neho analýzy životného cyklu, ktoré skúmajú koľko uhlíka sa spotrebuje v každom kroku životnosti produktu odhadli, že plastové stromy majú uhlíkovú stopu desať až dvadsaťkrát väčšiu ako skutočný strom. Nejde o žiadnu prekvapivú informáciu. Je jasne dokázané, že plast, ktorý sa získava z fosílnych palív a následne sa musí spracovať, si vyžaduje množstvo energie.

Aj živý stromček má svoje pre a proti

V tomto bode by si si možno povedal, že živý stromček teda musí byť jasnou ekologickou voľbou. No treba sa pozrieť na to, že stromy odoberajú uhlík z atmosféry, aby mohli rásť, nehovoriac o chemických hnojivách ohrozujúcich celé ekosystémy. Navyše sú na ich výrobu tiež potrebné fosílne palivá. 

Pesticídy sú však nutné vzhľadom na to, že farmy s vianočnými stromčekmi sú monokultúry, kde je jeden druh stromov pestovaný vo vysokej hustote. To ich vystavuje riziku parazitizmu a chorôb. Organické pestovanie stromov je teda vhodnejšou alternatívou, no v tom prípade nemajú stromy taký uhladený tvar, ako chcú ľudia. 

​Keď k tomu pridáš ešte aj dopravu, oba druhy stromčekov budú mať značnú uhlíkovú stopu. Živý stromček ju však má stále nižšiu ako plastový. „Pokiaľ neinvestujete do krásneho plastového stromčeka, ktorý vy alebo niekto iný znova použijete aspoň desaťročie, možno bude lepšie kúpiť si skutočný, pestovaný stromček,” hovorí Caplat.

Nie je to len o výrobe

Podľa neho je dôležité si uvedomiť, že uhlíková stopa bude s dopravou rásť, takže strom pestovaný na druhom konci sveta nie je vôbec udržateľnou voľbou. Je dôležité si skontrolovať aj to kde, a nielen ako sa stromček vyrába, pretože udržateľnosť nie je len o životnom prostredí, ale aj o ľuďoch.

„Pestovanie vianočných stromčekov znamená ich zber po šiestich až desiatich rokoch, čo znamená menej času pre divokú zver a ploštice na založenie prosperujúcich populácií. Porovnajte ich s produkciou dreva (ťažba každých 20 až 100 rokov) alebo prírodnou rezerváciou (nikdy) a pochopíte, prečo sa plantáže vianočných stromčekov nezohľadňujú v sľube EÚ o výsadbe stromčekov,” dodáva Caplat.

Vianočný stromček Freepik/gpointstudio

​A čo so stromčekom, keď splní svoj pôvodný účel? Najlepšie je premeniť ho na kompost, pretože uhlík v dreve bude vyživovať pôdu. Spálením sa uhlík dostane do atmosféry.

Najhoršou možnosťou je poslať ho na skládku, kde sa z neho pomalou degradáciou uvoľňuje okrem uhlíka aj metán. Najlepšie je udržať strom pri živote a nevnímať ho iba ako niečo, čo svoj účel splní po vianočných sviatkoch.

Čím ozdobiť stromček?

Prírodné materiály sú pri výbere i zdobení vianočného stromčeka lepšou voľbou. Pripomína to organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak, ktorá upozorňuje, že ani počas vianočných sviatkov netreba zabúdať na udržateľnosť.

Vianočný stromček Freepik/prostooleh

„Dajte prednosť prírodným materiálom, kúpte si živý stromček v kvetináči alebo si naaranžujte vetvičky do vázy,” radí riaditeľka pre komunikáciu OZV Envi-Pak Katarína Kretter. Vhodnou alternatívou je napríklad tiež kúpa izbového ihličnanu, ktorý môže aj po odzdobení zostať v domácnosti celoročne.

Originálny a jedinečný stromček sa dá vyrobiť aj z konárov alebo z kníh, ktoré možno spestriť ozdobami alebo osvetlením.
Podobne, ako v prípade stromčeka, aj pri výbere vianočných ozdôb a dekorácií je lepšie siahnuť po prírodných materiáloch.

Možno ich vyrobiť napríklad z dreva, ihličia či šišiek, ale tiež zo šípok, škorice či sušeného ovocia. „Budú určite jedinečné a s vôňou prírody,” doplnila Kretter. Ideálnou a úspornou formou vianočného osvetlenia sú podľa Envi-Pak LED žiarovky. „Spotrebujú totiž oveľa menej energie a vydržia dlhšie oproti klasickým,” vysvetlila organizácia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:31