Pexels/Karolina Grabowska
StoryEditor

Žiadny mobil a sociálne siete. Štyri zaručené rady, ako si dať cez Vianoce digitálny detox

kam13.12.2021., 13:00h
Mnohí na sociálnych sieťach a internete trávia väčšinu svojho pracovného aj voľného času. Vianoce sú ideálnym obdobím na digitálny detox. Ako sa naň pripraviť, aby nešlo len o prázdne sľuby bez priaznivého účinku?
Lajkuj Brainee.sk na

Vianoce sú známe ako sviatky radosti a pokoja. Mnohé veci sa však počas dvoch rokov trvajúcej pandémie zmenili.

Azda najviac nás ovplyvnilo digitálne preťaženie. To bolo spojené s tým, že sociálne kontakty a stretávanie sa sme bolu nútení obmedziť na minimum. Všetko sa teda presunulo do digitálneho sveta. 

Sociálne siete, online nakupovanie a rezervácie spôsobili, že technológia prenikla do každého aspektu nášho života. Je ťažké vypnúť telefón, keď od neho závisí tvoja práca cez home office alebo vyučovanie. Ako pripomína portál The Conversation, ľudia sa omnoho viac začali zaujímať o svoje digitálne blaho.

Rozhodnúť sa dať zo dňa na deň zbohom telefónu či počítaču však nemusí byť jednoduché. Neustály tlak byť vždy k dispozícii a okamžite odpovedať môže byť zdrvujúci. S blížiacimi Vianocami však rastie potreba tráviť čo najviac času v offline priestore. A práve preto je to dokonalý čas na digitálny detox. Ako ho dosiahnuť

​​1. Jednoducho ho zamkni 

Znie to síce drasticky, no Brad McKenna a Wenjie Cai, docenti na univerzitách East Anglia a Greenwich, sa zhodujú, že najefektívnejším spôsobom, ako vyťažiť maximum zo zážitku, je telefón, notebook či tablet proste niekde zamknúť. Samozrejmosťou je možnosť zapnúť režim „nerušiť“ alebo selektívne vypnúť upozornenia v niektorých aplikáciách.

„Vypnúť upozornenia pre určité skupiny aplikácií je však pomerne náročná úloha a s telefónom stále vo vrecku sa vždy nájde dôvod na kontrolu Facebooku alebo Instagramu, odpoveď na e-mail alebo nahranie fotografie. Tento prístup znamená, že stále môžete prechádzať telefónom a svalová pamäť spôsobí, že môžete otvárať aplikácie bez toho, aby ste si to uvedomovali,” hovoria.

​Samozrejme, môžeš si stanoviť pevné časy, kedy svoje zariadenie skontroluješ. „Naša štúdia však zistila, že čoskoro strávite oveľa dlhšie bez toho, aby ste si to uvedomovali a našli si viac výhovoriek na to, aby ste boli online,” pokračujú odborníci. Najlepším rozhodnutím je teda elektronické zariadenie niekde zamknúť a dostať z dohľadu.

„Spočiatku to môže byť trochu ohromujúce. Ale po chvíli začnete pociťovať výhody a dúfajme, že sa budete cítiť viac oslobodení, slobodnejší alebo ako keby ste zdvihli váhu,” dodávajú McKenna a Cai.

Preškrtnutá značka telefónu Unsplash/Marjan Blan | @marjanblan

2. Plánovanie je základ

Digitálny detox je na vidieku omnoho prirodzenejší a jednoduchší. V meste na teba totiž čaká mnoho nástrah. Vyhľadávanie tej najlepšej trasy cez GPS, rezervácie služieb či neustále objednávanie jedla ťa jednoducho pohltia a ty si ani neuvedomíš, ako často si na telefóne. 

Ak sa teda rozhodneš, že tieto Vianoce bude tvojou destináciou dom na vidieku (ak máš možnosť, môžeš ich po rokoch stráviť s babkou), nezabudni na predbežné plánovanie. Digitálny detox totiž nie je o tom, že na niekoľko dní zmizneš zo sveta internetu. 

Nezabudni hlavne na správu o neprítomnosti vo svojom maile, informuj kolegov, klientov či svojho šéfa o tom, že budeš preč. Okrem toho daj vedieť aj svojim blízkym a priateľov, aby sa o teba nemuseli strachovať. Pokiaľ to s digitálnym detoxom myslíš vážne, určite si vytlač všetky potvrdenia, rezervácie či napríklad lístky na vlak.

Muž stojí pred nástenkou Unsplash/Startup Stock Photos

3. Nájdi pozitíva

Všetko, čo sme vyššie napísali, síce znie pekne, no každý z nás vie, ako je na tom s využívaním elektronických zariadení. V priebehu dňa na nich trávime v podstate väčšinu času, a preto je nárazové odtrhnutie sa veľkým problémom. Spočiatku dokonca môže spôsobiť značné emocionálne problémy, napríklad pocit stresu, úzkosti alebo frustrácie.

Na digitálny detox sa musíš pozerať ako na odmenu, nie trest. Nemožnosť využiť Google Mapy možno bude frustrujúce, no na druhej strane to môže vyvolať pocit vzrušenia z príležitosti objavovať neznáme, zažiť neočakávané stretnutia alebo zvládnuť nové veci.

„Digitálny detox vám otvára príležitosti na opätovné spojenie s dávno zabudnutými nostalgickými spomienkami z detstva a starými časmi, na ktoré ste pravdepodobne dlho nemysleli,” hovoria docenti

Žena vyskakuje od šťastia do vzduchu Pexels/Sebastian Voortman

4. Sebareflexia

Najdôležitejším tipom je podľa autorov zamyslenie sa nad digitálnym detoxom. „Každý má svoj vlastný jedinečný vzťah k technológii a veľmi by vám prospelo, keby ste našli najlepší spôsob, ako s ňou dosiahnuť zdravší vzťah.”

Podľa McKennu a Caia by si mal túto skúsenosť využiť ako príležitosť zamyslieť sa nad tým, ako vnímaš digitálny detox. Dôležité je aj uvedomiť si, čo by si chcel urobiť po návrate do rušného prepojeného sveta, aby si zabránil opätovnému prepuknutiu digitálneho preťaženia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:10