Facebook/Ministerstvo zdravotníctva SR
StoryEditor

Dáta hovoria jasne. Nezaočkovaní končia v nemocniciach omnoho častejšie ako zaočkovaní

TASRpc08.10.2021., 10:00h
V súčasnosti až 83 percent ľudí, ktorí sú hospitalizovaní s covidom, sú buď nezaočkovaní, alebo zaočkovaní len prvou dávkou.
Lajkuj Brainee.sk na

Hlavným dôvodom, prečo sa dať zaočkovať, je ochrana pred úmrtím, hospitalizáciou či ťažkým priebehom. Ľudia, ktorí majú ťažký priebeh aj napriek očkovaniu, sú v priemere starší pacienti často s chronickými chorobami alebo s oslabenou imunitou, informovalo Ministerstvo zdravotníctvo SR na sociálnej sieti.

Dáta hovoria jasne 

Nezaočkovaní končia v nemocniciach omnoho častejšie ako zaočkovaní. „83 percent ľudí, ktorí sú v súčasnosti hospitalizovaní s covidom, sú nezaočkovaní alebo zaočkovaní len 1. dávkou,“ uviedlo MZ SR na Facebooku.

V súčasnosti máme zaočkovaných viac 65 percent ľudí vo veku nad 60 rokov aspoň jednou dávkou. „Je to o 35 percent menej, ako je potrebné. Je mimoriadne dôležité, aby sme v tejto vekovej skupine zaočkovali čo najviac ľudí, pretože práve pre nich je covid najnebezpečnejší a najčastejšie končia v nemocniciach,“ objasnil rezort zdravotníctva.

Tretia dávka sa stáva realitou 

Klienti a zamestnanci zariadení sociálnych služieb sa už môžu hlásiť na očkovanie treťou dávkou vakcíny proti novému koronavírusu. Povedal to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak na tlačovej konferencii pred štvrtkovým rokovaním vlády. Na skupinové očkovanie už po novom bude stačiť päť prihlásených klientov alebo zamestnancov. Takisto sa môžu hlásiť aj tí, ktorí chcú dostať prvú dávku.

Dĺžka karantény sa mení 

Ak sa chystáš na Slovensko zo zahraničia, mal by si zbystriť pozornosť. Dĺžka karantény po vstupe do SR sa skráti pri jej bezpríznakovom priebehu zo 14 na desať dní. Karanténu možno ukončiť aj negatívnym výsledkom PCR testu vykonaného najskôr v piaty deň. Karanténa sa netýka plne zaočkovaných osôb. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR k režimu na hraniciach, ktorá bude účinná od 15. októbra. 

Status plne zaočkovanej osoby je po novom pri vstupe na územie SR potrebné preukazovať buď covid preukazom EÚ, alebo iným národným certifikátom tretej krajiny. Musí byť opatrený pečiatkou alebo elektronicky overiteľný a musí byť vyhotovený aj v anglickom jazyku. „Osoba, ktorá nie je schopná takto sa preukázať, sa nepovažuje za plne zaočkovanú osobu,“ priblížila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. 

Registrácia cez eHranicu bude pri vstupe na Slovensko povinná pre osoby nad 12 rokov a dvoch mesiacov veku. „Lehota bola stanovená tak, aby osobe vo veku 12 rokov po očkovaní uplynula potrebná doba, pri ktorej je predpoklad, že sa v tele stihne vytvoriť dostatočná hladina ochranných protilátok,“ dodala hovorkyňa. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:07