TASR/Lukáš Mužla
StoryEditor

Toto sú najčastejšie dôvody, prečo sa Slováci nechcú očkovať. Čo tvrdia mladí ľudia?

Dominika Pacigová12.08.2021., 13:00h
Niektorí sa boja, že vakcíny boli vyvinuté príliš rýchlo, iní zas poukazujú na neznáme dlhodobé účinky. Nechýbajú ani otázky, ktoré si kladú mladšie generácie.
Lajkuj Brainee.sk na

Zaočkovanosť v regiónoch sa pohybuje rozdielne. V súčasnosti je najzaočkovanejším mestom na Slovensku Bratislava. Kompletné zatváranie prevádzok tak v hlavnom meste nehrozí. Čo je najčastejším dôvodom, prečo sa ľudia nechcú očkovať?

Dôvody, prečo ľudia odmietajú očkovanie 

Rezort zdravotníctva nielen z prieskumov verejnej mienky, ale aj z monitoringu a analýz sociálnych sietí uviedol najčastejšie dôvody, prečo niektorí ľudia stále váhajú s očkovaním proti covidu.

​Niektorí sa boja, že vakcíny boli vyvinuté príliš rýchlo, ďalší zas poukazujú na vedľajšie účinky či sa boja očkovania kvôli ich ochoreniam, iní hovoria o neznámych dlhodobých účinkoch. Nechýbajú ani vety typu – som mladý a zdravý, tak načo sa očkovať?

Prekročili sme hranicu 

Po mesiacoch však prichádza aj dobrá správa. Máme za sebou dôležitý míľnik v očkovaní proti covidu na Slovensku. „Prekročili sme hranicu 50 percent zaočkovaných ľudí nad 18 rokov. Dokopy je na Slovensku zaočkovaných viac ako 2 300 000 ľudí,“ uviedlo Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti a poďakovalo všetkým, ktorí pomáhajú vysvetľovať význam očkovania nielen vo svojom okolí, ale aj v diskusiách na sociálnych sieťach.

​​​Bratislava je najzaočkovanejšia

Rôzne epidemiologické štúdie však potvrdzujú, že najúčinnejšou formou ochrany pred delta variantom je očkovanie. „Každá osoba, ktorá nie je zaočkovaná, si automaticky vyberá to, že sa vírusom nakazí. Vyberá si tak nebezpečnú možnosť, ktorej následkami môžu byť dlhodobé zdravotné komplikácie, ale aj smrť,“ uviedol Martin Pavelka, epidemiológ z Inštitútu zdravotných analýz na Ministerstve zdravotníctva SR.

Najviac zaočkovaných sa nachádza v hlavnom meste. „Bratislava je dnes najzaočkovanejšie miesto na Slovensku aj medzi seniormi a čierna farba automatu, ktorá by znamenala kompletné zavretie prevádzok, teda nehrozí,“ citovala TASR slová primátora Bratislavy Matúša Valla.

Očkovanie bez registrácie

Ministerstvo zdravotníctva prednedávnom rozšírilo ponuku očkovacích miest, kde sa môžu občania zaočkovať bez registrácie. Záujemcovi o očkovanie stačí prísť do vakcinačného centra s preukazom poistenca a občianskym preukazom. 

Okrem navýšenia počtu miest sú pre obyvateľov vo veku 18+ sprístupnené všetky registrované vakcíny. Vybrať si tak môžu nielen miesto, ale aj očkovaciu látku. Deti od 12 rokov budú očkované vakcínou Comirnaty (Pfizer/BioNTech), dodalo MZ SR na webovej stránke.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 12:46