Michal Hertlík
StoryEditor

V Latinskej Amerike je bežné, že má muž 10 detí s desiatimi ženami a chodí s jedenástou, prezrádza cestovateľ Michal

Ľubomíra Somodiová08.05.2022., 12:00h
Sú naozaj vzťahy v Latinskej Amerike ako v telenovelách?
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia, ktorí randili v zahraničí, nás v Brainee neprestávajú fascinovať. Tentokrát sme vyspovedali cestovateľa a fotografa Michala Hertlíka z Handlovej, ktorého uchvátila Latinská Amerika so všetkou svojou pestrosťou. Okrem toho, že si ako vášnivý zberateľ masiek a folklóru prišiel na svoje, zbieral aj zážitky. Nevynechal napríklad návštevu izolovaného kmeňa v Amazonskom pralese a občas si zašiel aj na rande.

Priznám sa, moje skúsenosti s Latinskou Amerikou sú jedine z telenoviel. Sú tam naozaj vzťahy tak dramatické ako v telenovelách? Alebo to je len stereotyp?

Myslím si, že je to tam oveľa búrlivejšie ako u nás. Keď si porovnáš Slovensko s Latinskou Amerikou, potom telenovely nie sú úplne vzdialené realite. Z podstaty latino ľudí vyplýva, že sú temperamentnejší, horkokrvnejší. Nech robia hocičo, tak to bude iné, než by sme to robili my. Ak by som to mal zovšeobecniť, vzťahy a randenie sú vášnivejšie.

Michal Hertlík

Cítil si sa tam niekedy ako v telenovele?

Áno, celý čas, keď som tam bol. Ako keby Facundo Arana (argentínska hviezda telenoviel, najmä z Divokého anjela, pozn. autorky pre mladšie ročníky) nemohol a ja som ho zaskočil. (smiech) Je to už len kvôli tomu prostrediu, keď to tam vnímaš, nie je to tam tak pokojné ako u nás. Neustále sa niečo deje, do toho počuješ španielčinu, všade sú pekné baby, ako keby si bol pri natáčaní telenoviel.

Dajme si modelovú situáciu. Ideš v Latinskej Amerike po ulici, pozerajú na teba ženy častejšie ako tu? Flirtujú?

Keď to dáme na môj príklad, tak tam na mňa pozerajú všetci. Som beloch s modrými očami a takmer stále mám so sebou foťák. Keďže aj ja som otvorenejší, tak niekedy aj z mojej iniciatívy sa na niekoho usmejem, prehodím pár slov. Ale zas je to aj z druhej strany. Viackrát sa mi stávalo, že nikto nič a zrazu nejaká baba povedala: „Ó bože, aké máš krásne oči.“ Usmeješ sa, poďakuješ a tým to hasne. Deň ide ďalej.

Ako vnímajú Európanov? Je pre nich ťažšie nájsť si partnerku?

Všeobecne nás vnímajú, že sme bohatí. Keď uvidia nejakého belocha, 90 percent ľudí si povie, že "gringo". To pre nich znamená Američan z USA. Neriešia, či som zo Slovenska, Estónska alebo Američan. Gringo je kvázi hanebné pomenovanie. Etymológia tohto slova nie je úplne jasná, ale viacero zdrojov sa datuje do mexicko-americkej vojny (1846 – 1848).

Keď Mexičania porážali Američanov v zelených uniformách, tak im hovorili „Zelení choďte preč - Green go“, z čoho vzišlo gringo. Pre Európana nájsť si frajerku nie je ťažké, nie je problém ísť ani na rande. Pre mňa určite menší ako na Slovensku. Rodičom stále hovorím, že nech sa naučia po španielsky, lebo raz im privediem domov Venezuelčanku. (smiech)

Kam najčastejšie vyrážajú na rande?

Keby mám zhodu na Tindri a dohodneme sa na rande, vypozoroval som, že väčšinou chalan príde autom priamo pre babu a idú sa najesť alebo na nejaké prírodné miesto, keďže sú tam veľké vzdialenosti a nie je to tam úplne bezpečné. Toto však nie je môj prípad, keďže v Latinskej Amerike auto nemám.

Volajú latino ženy na rande mužov?

Tiež je to tam ako u nás, asi by mal chlap spraviť prvý krok. Väčšina je asi takých, že aj keby som sa im páčil, tak pre ženskú hrdosť by ma prvé nezavolali, hoci výnimky sa vždy nájdu.

Mis Ekvádor. Mis Ekvádor. Michal Hertlík

Venujú ženy pred rande špeciálnu prípravu skrášľovaniu?

Keď je nejaká baba pekná, tak to dá najavo. Keď príde na rande, tak si v duchu povieš: „Čo si odbehla z modelingového kastingu?“ Vedia sa nesmierne upraviť.

Ako to je s prejavom náklonnosti na verejnosti?

Je bežné, že na verejnosti si baby nechcú prejavovať náklonnosť. Obyvatelia Latinskej Ameriky sú totiž dosť kresťansky založení. U nás je to striedmejšie aj na uliciach aj v posteli. Tam mi to prišlo oveľa menej na ulici a keď sa zavrú dvere, naopak oveľa viac.

Ideál ženskej krásy?

Žena, ktorá má poriadne krivky. V Latinskej Amerike, ak je nejaká chudá, tak je to šedý podpriemer. Ale keď má spravené prsia, strašne úzky driek a pás a veľký zadok, tak to je top. Žena musí byť hlavne sexi na prvý pohľad a potom môže byť aj milá.

Vyžadujú tamojšie ženy niečo iné od mužov ako naše ženy? Aký je tam mužský ideál?

Keď je veľmi pekná baba a vie to o sebe, tak si narazí takých chlapov, čo ju zabezpečia. Keby mala na rande platiť ona, je to koniec sveta. Mužský ideál? Nemusí byť ani úplne mačo a pekný. Ženy sú tam vo všeobecnosti oveľa krajšie ako muži. Keď som sa niekoľkokrát pýtal, čo by tak na mužoch ocenili, odpoveď bola - musí byť lojálny a verný, lebo to je najväčší kameň úrazu. Mnohí z nich chodia naraz s dvadsiatimi ženami a s desiatimi z nich už majú deti. Je to tam bežné.

Na Slovensku nie je toľko rodín, kde má muž desať detí a chodí s jedenástou. Mám odtiaľ veľa kamarátov, ktorí sú v takých rodinách, alebo mali takých partnerov. Pokojne môže byť muž zasnúbený či ženatý, aj tak bude chodiť za ženami. Tamojšie ženy to veľmi trápi, ale nevedia si asi buchnúť po stole. Stále je tam dosť patriarchálna spoločnosť. Paradoxne, muži, ktorí spávajú s desiatimi ženami naraz, sú na každú z nich veľmi žiarliví. Ale musím povedať, že tam poznám aj páry, ktoré sú spolu strašne dlho.

Sú rodinne orientovaní? Hrozí, že keď začneš randiť s nejakou babou, nabehne na teba jej otec, brat, strýko…?

Keď je bohatšia rodina a majú dcéru, tak ju strašne „piplajú“ a starajú sa o ňu. Chalan musí prejsť najmä cez otca. Myslím, že by mal nejaký domáci pohovor. (smiech)

Michal Hertlík

Bol si na rande aj s Indiánkou?

Áno, v Paname. Bola z indiánskeho kmeňa Kuna, ale žila v hlavnom meste. Neviem si predstaviť, že prídem do kmeňa a nejaká Indiánka sa so mnou hneď zblíži. Sú nábožensky založení a ich ženy sú hanblivejšie ako bežní ľudia. Môj strop bola pusa.

V čom sú naše ženy v porovnaní s latino ženami najviac odlišné?

V každej krajine je z každého rožku trošku, ale tam sú baby oveľa výstrednejšie. Naše sú oproti ním šedé myšky. Ony sú však temperamentné bohyne.

Ako je to tam s "bordelmi"?

Neviem, ešte ma nikto do žiadneho nezlákal. (smiech) Čo však povedať viem, keďže som to videl na vlastné oči, že v každej krajine sú rozvinuté motely. Keď ideš do hotela, je to hotel. Ale keď ideš do motela, ideš tam mať sex a hneď vypadnúť. Motel rovná sa sex na jednu noc. Sú aj priamo v mestách, ale hlavne na výpadovkách z miest. Stoja tam jeden za druhým, niekedy majú doslova peknú architektúru zvonku. Asi aby prilákali potenciálnych klientov. Takisto ich názvy niekedy stoja za to.

Sú tam ženy, ktoré si môžeš vybrať?

Nie, prídeš tam so svojou. Sú tam aj motely, ktoré nie sú na jednu noc, ale ceny sú tam od hodiny. Keď vieš, že ti to zhruba bude trvať dve hodiny, tak platíš za tie dve hodiny. Prečo by latino muž platil za celú noc, keď môže zaplatiť len za hodinu?

Je sex pred svadbou v Latinskej Amerike tabu?

Myslím, že nie. Mnohé dievčatá sú tehotné už v 15 rokoch počas puberty.

Berú sa mladší ako my?

Rodiny si zakladajú mladší. Ak sa to dá definovať ako rodina. Chlapec oplodní dievča, potom sa vzdiali a už ho niet. Na druhej strane, z náboženského hľadiska je svadba niečo, čo by sa malo spraviť, je to utvrdenie vzťahu podľa tradície.

Bol si tam na nejakej svadbe?

Na klasickej nie, ale bol som na diamantovej svadbe v meste Matagalpa na severe Nikaraguy. Bola to normálna svadba v kostole s obradom a hosťami.

Michal Hertlík

Čo ťa najviac prekvapilo na tamojších vzťahoch?

Muž mal nejaké bývalé. Teraz je s aktuálnou partnerkou a všetci spolu aj s bývalými vychádzajú. Navštevujú sa. Bývalka je schopná prísť na oslavu bývalého. Nie je to pravidlo, ale deje sa to. Prekvapilo ma, že to tak neriešia ako my.

Viac fotografií nájdeš na Michalovom profile.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 11:02