StoryEditor

Muži snívajú o chytrejších ženách. V skutočnosti sa ich však boja

22.10.2015, 14:30
Vzťahy
Podľa najnovšej štúdie troch amerických univerzít sa mužom páči predstava, že by randili so ženou múdrejšou, než sú sami.

Keď ale dôjde na realitu, ich názor sa naraz zmení.

Podľa výskumu, ktorý vyjde v novembrovom čísle Bulletinu osobnostnej a sociálnej psychológie sa zdá, že muži radi snívajú o tom, že chodia s inteligentnou partnerkou. Výskumníci z Univerzity v Buffalo, Texaskej univerzity v Austine a Kalifornskej luteránskej univerzity sa zaujímali o 105 mužov v dvoch častiach výskumu, informoval britský Independent.

V prvej časti testu mužom prečítali príbehy o ženách, ktoré mali buď lepšie alebo naopak horšie výsledky než oni v angličtine (ako ich materinský jazyk) a matematike. Následne subjekty vyzvali k tomu, aby si s imaginárnymi dámami z príbehov predstavili romantický vzťah.

"Na mužov robili väčší dojem a tým pádom mali väčší záujem o ženy s vyššou inteligenciou, ako mali oni samotní," uvádza štúdia.

Teoreticky áno, na rande nie


V druhej časti testu potom výskumníci chceli vedieť, či by muži stále o stretnutie s takými ženami. U mnohých sa ale doposiaľ prejavovaný záujem pri predstave reálneho stretnutia začal vytrácať, muži sa začali od partneriek odťahovať a zdali sa im menej atraktívne a o stretnutia alebo výmenu čísel nemali záujem.

Hoci je podľa vedcov nutné v skúmaní pokračovať dôkladnejšie, majú samozrejme teóriu, prečo sa tak muži správajú.

"Pocity poníženej mužnosti majú za následok mužovu zníženú príťažlivosť k ženám, ktoré ich v niečom predbehnú," uviedli americkí univerzitní vedci vo svojom článku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:27