Instagram.com/womanupsk, instagram.com/natpavlovska
StoryEditor

Schopnosti žien sú neuveriteľné. Môžu byť, kým len chcú, v tom im chceme pomôcť, hovorí zakladateľka WomanUp

Alexandra Ševčíková16.02.2022., 17:00h
WomanUp chce reprezentovať príbehy rôznych žien a ukazovať im rôzne možnosti, hovorí Nat Pavlovská. Svojimi aktivitami chce ženy dostávať viac do popredia, prepájať a motivovať.
Lajkuj Brainee.sk na

Zaužívaná fráza „vzmuž sa“ po anglicky „men up“ im vo WomanUpe vždy pripadala zvláštna. Veď prečo by sa rovnako nemala ceniť aj sila žien? O snahe ju v ženách prebudiť, inšpirácii, ale aj o všetkom, čo WomanUp predstavuje, sme sa porozprávali s Nat Pavlovskou, zakladateľkou združenia.

Kedy vznikla myšlienka založiť WomanUp? Čo ťa k tomu motivovalo?

Samotná myšlienka vo mne bola veľmi dlho. Prejavila sa v poslednom ročníku na strednej škole. Vtedy som začala viac stážovať, viac sa pohybovať v určitých kruhoch. Veľkým hobby bolo pre mňa aj chodenie na akcie a podujatia zamerané na kariérny rast a vzdelávanie sa, rôzne self-development eventy a podobne. Nevidela som tam veľa žien speakeriek. Cítila som, že tá reprezentácia chýba. Pritom som poznala veľa úžasných líderiek, stretávala som sa s nimi. Prišlo mi to ako veľká škoda, že ženy nemajú vo verejnom priestore toľko miesta, koľko by si zaslúžili.

Takto vlastne vznikla celá myšlienka projektu – dostávať ženy viac do popredia, zároveň ich prepájať, motivovať a dodávať im sebavedomie.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa WomanUp Squad ? (@womanupsk)

Vnímaš to tak, že na Slovensku a možno aj celkovo v spoločnosti, ženy nemajú toľko príležitostí na rozvoj a motiváciu, možno aj na líderstvo?

Veľmi ťažko povedať. Áno, vnímam to tak, že ženy nemajú toľko podpory. K niektorým možnostiam niesú vôbec vedené. Nepáči sa mi, aké stereotypy máme zakorenené. Čo by žena MALA robiť, a čo nie.

O čo nám ale ide vo WomanUpe, je ukázať ženám, že sú to ony, ktoré si môžu definovať to, čo chcú dosiahnuť v živote. My nikomu nehovoríme, či má byť v líderskej pozícii, či si má rozvíjať kariéru alebo nie. To vôbec. Náš cieľ je dať ženám sebavedomie tvoriť si život, aký chcú ony a nájsť si to šťastie podľa svojich podmienok. Preto je pre nás dôležité reprezentovať rôzne ženy a rôzne príbehy. Nie iba jeden a hovoriť, že niečo je správne a niečo je nesprávne. Práve naopak, ukazovať možnosti, čo všetko môžu dosiahnuť.

Na profile WomanUp propagujete nielen úspešné podnikateľky alebo umelkyne, ale aj úspešné matky. V spoločnosti sa však veľakrát stretávame s tým, že žena si musí medzi rodinou a kariérou vyberať. Ako to vnímaš ty osobne? Myslíš si, že je možné mať oboje?

Ja si myslím, že žena môže byť, čo len chce. Čo sa týka schopností, ženy sú neuveriteľné. Čo dokážu a čo zvládajú každý deň. Veľa žien má malé deti, o ktoré sa starajú takmer úplne samy. Lebo takto to je bohužiaľ v našej spoločnosti nastavené, je veľmi bežné, že jednoducho matka je primárne tá, ktorá sa stará. Ale pritom veľa žien má zároveň skvelú kariéru, nemyslím, že sa to vylučuje.

Podpora pre ženy tam ale veľakrát nie je a majú to ťažké. Nie preto, že by nechceli, ale preto, že sú na to jednoducho samy. Do toho veľa žien cíti nátlak, či sú dosť dobré matky. Musím ale povedať, že vidíme, ako sa to postupne mení k lepšiemu, je mnoho skvelých mužov, ktorí ukazujú ako sa spoločnosť mení, čo to znamená byť otcom a mať rodinu.

Určite je možné mať oboje. Pre ženy aj pre mužov. Preto je veľmi dôležité nastaviť si hranice a zistiť, čo je pre koho dôležité.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa WomanUp Squad ? (@womanupsk)

WomanUp má viacero aktivít. Máte podcast, robíte workshopy a bootcampy. Čo všetko ženám vlastne sprostredkúvate?

Teraz spúšťame jeden obrovský projekt, na ktorom pracujeme už dlho, a to sú WomanUp Bootcampy. Každý mesiac jeden deň programu vytvoreného pre ženy, neformálne vzdelávanie sa vo všetkých oblastiach, od psychického a fyzického zdravia cez financie, až po inšpiratívne príbehy žien z rôznych oblastí.

Naším cieľom je vytvoriť jeden deň v mesiaci, kedy ženy budú môcť prísť a dostupne sa vzdelávať. Venovať sa ten deň iba sebe a sebarozvoju. Toto spúšťame už 19. februára a bude to každý mesiac s úžasnými speakrami a skvelou podporou. Som veľmi hrdá, že sa nám podarilo niečo také vytvoriť.

Popritom máme aj iné workshopy na rôzne témy, tie sú skôr príležitostné. Tam sa zameriavame na sebarozvoj, ale plánujeme rozoberať rôzne témy, pretože si myslíme, že je najlepšie venovať sa tomu komplexne.

Máme aj newsletter, ktorý je vlastne taká zbierka mojich myšlienok, obľúbených podcastov, tipov na zaujímavé čítanie, rôznych otázok na zamyslenie sa. Ten posielame každé dva týždne. A last but not least máme podcast Čaj, Vínko, Tequilla s Nat, kde spovedám úspešné ženy a niekedy aj mužov. Pretože podľa mňa je veľmi dôležité zapájať do debaty aj mužov.

Spomenula si, že bootcampy spúšťate 19. februára. Na čo všetko sa tam ženy môžu tešiť?

Veľmi sa už teším na náš lineup a skvelé speakerky. Napríklad Natáliu Schuster Kiskovú, ktorá porozpráva o svojej vlastnej ceste v rámci kariéry, na Katku Bagniari, s ktorou budeme mať real-life poradňu o ženskom zdraví a biznise. Ďalej workshop, ako si tvoriť a komunikovať svoje hranice voči iným ľuďom s psychologičkami zo ksebe a nakoniec budeme mať užasnú meditáciu a vizualizáciu od Katky z Real & feel Yoga na tému zvládania stresu.

Pomedzi to veľa networkingových aktivít, skvelého jedla a úžasných balíčkov, je tam naozaj na čo sa tešiť.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa WomanUp Squad ? (@womanupsk)

Keď už si hovorila o vašich akciách a zapájaní do nich mužov. Stáva sa, že prídu na takéto podujatia aj oni, aj keď to je primárne orientované na ženy?

Už sa nám to stalo. Napríklad na evente s Kristi a Otom Kóňa o vzťahoch sme mali veľa párov. Čo bolo podľa mňa veľmi pekné. Aj keď väčšinou sú témy našich akcií zamerané skôr na ženy a niekedy je dôležité, aby tam boli iba ženy. Môžu sa v takomto prostredí cítiť viac bezpečne, menej súdené. Čo ale neznamená, že chceme mužov vylučovať, primárne nám ale ide o to vytvoriť miesto, kde sa bezpečne cítia ženy.

Dlho bolo na internete málo podobných profilov, ktoré by motivovali ženy. Teraz nájdeme čoraz viac a dokonca aj také ich osobné skúsenosti. Myslíš si, že sme sa už v tomto ohľade posunuli?

Určite, čo sa týka Instagramu, tak táto téma je veľmi nasýtená. Niekto by možno povedal, že miestami až presýtená, no mne osobne to vôbec nevadí. Čím viac sa o týchto témach rozpráva, čím viac ženy rozprávajú o všetkom, čo prežívajú a vedia sa takto spájať, tím lepšie. Vo WomanUp vidíme, ako dôležité to je. Čiže podľa mňa je to skvelé a ten posun tam je naozaj cítiť. Ženy už majú priestor, kde sa vedia spojiť, pochopiť a viac rozprávať bez hanby o tom, čo prežívajú. Verím tomu, že sa to bude posúvať len ďalej a ďalej a generačne už to pôjde len dopredu.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Natalia Pavlovska (@natpavlovska)

Odkiaľ berieš inšpiráciu pri tvorbe obsahu? O čom všetkom sa so ženami chceš rozprávať?

Veľmi dôležité je povedať, že WomanUp tvorí sedem dievčat. Nie som to iba ja, kto vytvára obsah. Za všetkým je veľmi veľa príprav, čo sa týka tvorby aj hľadania contentu. Všetky sa vzájomne inšpirujeme. Veľa čítame, počúvame podcasty a vyberáme témy, ktoré nás zaujmú. Dávame von to, čo by sme my chceli vidieť, čítať a čo by sme potrebovali počuť. Je to taká naša smernica. Či už ide o informácie z prednášok, motivačné citáty alebo nejaké témy, ktoré samy práve prežívame.

Na internete je veľmi opakovaná téma sebalásky a aj vy ste jej venovali niekoľko príspevkov. Myslíš si, že už je pre ženy cesta k nej ľahšia a nepovažujú za sebecké si nechať ten kvalitný čas pre seba?

Myslím si, že keby táto téma bola ,,vyriešená”, tak tie príspevky neexistujú. Myslím, že preto je veľmi opakovaná, je to téma, ktorá sa žien a aj mužov stále priamo dotýka. Pre mňa sebaláska ale nie je ,,iba” zobrať si voľno a dať si masku. Áno, to je tiež istá časť. Je to ale skôr o prijatí samého seba, svojich emócií, počúvaní sa a tvorení si života bez nátlaku iných ľudí. Robiť rozhodnutia podľa svojho vnútorného pocitu a prežívania.

Veľmi vnímam, že v našej spoločnosti je toto potláčané aj u žien, aj u mužov. Sebaláska je aj u mužov veľmi chúlostivá téma. Všetci to stále potrebujeme počuť, pretože jedna vec je niekomu povedať, že si má zobrať čas pre seba a necítiť sa z toho zle a druhá vec je, ako je to v skutočnosti. Veľa z nás si uvedomuje, že tak to má byť, no málokto to tak naozaj má. Ten tlak, ktorý na seba vyvíjame, je veľmi veľký.

A ako ty sa cítiš ako žena? Keďže študuješ vo Viedni, vnímaš nejaký rozdiel medzi postavením žien tam a ich postavení na Slovensku?

To je veľmi dobrá a veľmi ťažká otázka, pretože ja strašne nerada škatuľkujem. Ale ako sa hovorí, nie je všetko zlato, čo sa blyští. Nie je to všade dokonalé a u nás otrasné. Podľa mňa je to veľmi individuálne, ako kto pristupuje k ženám.

Vo Viedni určite cítim väčší rešpekt k ženám, najmä v tom, ako sa o ženách vyjadruje alebo skôr nevyjadruje, ako sa k nim pristupuje. No veľakrát sa mi aj tam stane, že má niekto nejakú poznámku alebo podobne. Ja sa snažím si to nebrať veľmi osobne. Pracujem s tým, že sa chcem cítiť vo svojej koži dobre a pripomínam si, že nemôžem ovplyvniť to, ako na mňa bude niekto reagovať alebo ako ma bude vnímať.

A preto sa vo WomanUp ani nezameriavame na komentovanie tejto situácie. To je tiež určite dôležité, ale náš hlavný cieľ to nie je. My riešime hlavne to, ako ženy vnímajú samé seba. Čo je podľa mňa aj časť riešenia. Pretože veľakrát, keď sa na seba začneme pozerať inak a začneme sa aj inak správať, vybudujeme si sebahodnotu a len tak ľahko nás potom niečo alebo niekto nezloží. To je práve náš cieľ – podporovať ženy v tom, aby samé seba vnímali ako niekoho, kto je rovnocenný, kto môže dosiahnuť čo chce.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa WomanUp Squad ? (@womanupsk)

Nemáš občas pocit, že byť ženou je ťažké a radšej by si v istých momentoch bola mužom a mala to tisíckrát jednoduchšie?

Sú také situácie určite, ale neviem či som si niekedy povedala, že by som bola radšej muž. Keď sa začnem pozerať na to, čo prežívajú muži, tak veľakrát vidno, že ich agresívnejšie správanie, potreba sa nejako vyvyšovať a podobne tiež z niečoho pramení. Myslím si, že aj ženské aj mužské pohlavie majú nejaké tie svoje challenges, ktorým čelia.

Samozrejme je veľký problém, keď napríklad ženy nie sú brané vážne pred zákonom. To si často všímam a veľmi mi to vadí, taký ten strach žien, že sa necítia bezpečne v spoločnosti. Je to hrozné a sama to veľakrát pociťujem.

Zdieľali ste aj viacero žien, ktoré vás motivujú. Máš nejakú takú, ktorá je tvojou osobnou inšpiráciou?

Ja sa túto otázku rada pýtam mužov, pretože mám pocit, že málokedy majú ženské vzory, čo je škoda. Čo sa týka mňa, nechcem aby to znelo ako klišé, ale keď si pozriete hocijakú ženu, s ktorou sme kedy spolupracovali, tak to boli všetko ženy, ktoré ma inšpirujú a s ktorými som sa túžila stretnúť. Porozprávať sa s nimi, načerpať to, čo dosiahli a mať možnosť sa s nimi spoznať a posunúť ich myšlienky ďalej. Čiže každá jedna ma inšpiruje, príde mi zaujímavá a obdivuhodná.

Ale na druhej strane ženy, ktoré v rámci WomanUp stretávame na našich eventoch alebo sa s nimi spojíme, keď odpíšu na newsletter alebo správu, tak tie ma vedia inšpirovať úplne rovnako. Som až fascinovaná tým, ako sa vieme posúvať dopredu. Čiže každá baba, ktorá je súčasťou nášho WomanUp Squadu, je pre mňa obrovskou inšpiráciou. To, že chce na sebe pracovať, túži nájsť šťastie a byť čo najkvalitnejší človek, to je pre mňa neuveriteľne inšpiratívne.

Ale ak chceš meno, jedno konkrétne mám. Zuzana Čaputová je pre mňa úplná ikona, je mojou veľkou túžbou niekedy s ňou niečo vytvoriť a dať dokopy nejaký projekt. Myslím si, že toho veľa spravila pre postavenie žien v slovenskej spoločnosti, zmenila takú tú spoločenskú náladu voči ženám. Jej prácu veľmi obdivujem.

A úplne na záver, aké sú ďalšie plány do budúcna WomanUp? Čo by si s tým chcela ešte dosiahnuť? Čo podľa teba Slovensko ešte v tejto oblasti potrebuje?

WomanUp je občianske združenie, všetky v tíme to robíme dobrovoľne. Robíme to preto, lebo nám to dáva zmysel. Pre mňa osobne to je niečo, čo ma hlboko napĺňa. Vidieť a byť pri tom, ako to ovplyvňuje životy žien, je pre mňa neuveriteľné.

A čo sa týka budúcnosti, tá je podľa mňa veľmi otvorená. Mojím snom by ale bolo rozširovať WomanUp ďalej, medzi čo najviac žien. Prepájať ženy a dávať im prístup k neformálnemu vzdelávaniu vysokej kvality. Chceme rásť v kvalite, aj v kvantite. Osloviť čo najviac žien a uvidieť, ako ďaleko to vieme dotiahnuť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:51