Unsplash/Martin Guido
StoryEditor

Príbeh Olívie, ktorá prišla o menštruáciu: Tréner mi hovoril, že keď začnem opäť jesť, vráti sa

Ľubomíra Somodiová14.01.2022., 17:00h
Vysadenie antikoncepcie, tvrdé tréningy, diéta, stres. Olívia v rozhovore pre Brainee hovorí, ako v 18 prišla o menštruáciu.
Lajkuj Brainee.sk na

Zase máš krámy? Túto otázku už počula každá žena. Nie je vhodná z úst blízkeho človeka a už vôbec nie cudzieho. Obzvlášť môže zamrzieť niekoho, kto ich nemá. Je to aj prípad Olívie, ktorá prišla o menštruáciu už v 18 rokoch. Odvtedy už prešlo sedem rokov.

Olívia má pocit, že v situáciách, kedy odznieva takáto otázka, nevie, ako sa má brániť. Snaží sa takýmto poznámkam nedávať väčšiu váhu, no priznáva, že ju to hnevá.

„Tí ľudia sa pýtajú na niečo, čo je intímna záležitosť, s ktorou sa snažíš vyrovnať. Ak povieš „nemám“, oni si aj tak idú svoje. Že určite mám krámy, inak by mi tak podľa nich „neprepínalo“. Keď povieš, „mám“, tak klameš samu seba. Nevieš im vlastne ani odpovedať, a potom si nahnevaná sama na seba,“ hovorí pre Brainee.

Amenorea

Amenorea je chorobný stav, pri ktorom chýba menštruačné krvácanie v reprodukčnom období ženy a jeho príčinou nie je gravidita. Vo všeobecnosti sa na vymiznutí menštruácie môže podieľať problém so samotnými pohlavnými orgánmi, hormonálna nerovnováha, niektoré lieky a dokonca aj spôsob životného štýlu.

Paradoxne, keď jej v 18 nechodila menštruácia, nerobila si ťažkú hlavu, hoci to zo začiatku riešila. V tom čase vysadila hormonálnu antikoncepciu. „Nebola som s ňou stotožnená, mala som výkyvy nálad.“ Gynekologička ju ubezpečovala, že sa jej vráti. „Čakali sme päť mesiacov s tým, že som si myslela, že sa to dá poriadku,“ spomína dnes 25-ročná žena.

Tvrdý tréning a špeciálna diéta

Medzičasom sa však začala pripravovať na súťaž bikini fitness. „Zdravotné veci išli bokom. Tušila som, že tým pridám olej do ohňa. Myslela som si, že diéta, ktorou si prejdem, bude v pohode,“ vysvetľuje. Bola si vedomá, že aj striktné stravovanie a nadmerné cvičenie môže viesť k strate menštruácie. Diskutovala o tom s vtedajším trénerom. „Ubezpečil ma, že to príde, keď sa začnem normále stravovať. Tréneri si však neuvedomujú, že keď niečo také babám povedia, tie sa aj tak už nikdy nezačnú normálne stravovať,“ myslí si a dodáva, že jednoducho zistia, že vedia úpravou stavy pracovať s váhou.

„Keď niekto zje balík kešu a tvári sa, že to je nič, už má 700 kalórii. Ľudia, ktorí jedia celý deň, majú príjem aj 4000 kalórii za deň. Ja som sa v tom čase pohybovala pred súťažou na 1000 kalóriách. Keď si nerozumná a nemáš odovzdané normálne informácie, je jasné, že ti telo prestane fungovať,“ dodáva.

Tvrdí, že zhodiť 10 kíl pred súťažou pre ňu nebolo drastické. „Ale popravde, dnes už viem, že je to pre telo náročné. Telo len plní svoju úlohu - chráni ťa, keď mu naložíš viac, ako zvládne. Nechce, aby si vydávala energiu na niečo zbytočne, čo momentálne nerieši - napríklad tehotenstvo a tak jednoducho vypne reprodukčný systém.“

Spávala len tri hodiny

Súťaženiu sa venovala iba rok. Chcela to vyskúšať. S cvičením však neprestala. Do toho prišlo štúdium práva. Navyše, Olívia je perfekcionistka a všetko chcela robiť na 100 percent. „Spávala som len tri hodiny denne,“ priznáva.

Začala navštevovať nového gynekológa. Ten ju podrobne prezrel a povedal jej, že je úplne v poriadku, že má zdravé orgány a že má aj rezervy vajíčok. „V podstate to šlo jedno s druhým -vysadenie antikoncepcie, stres, nadmerné cvičenie,“ hovorí. „Išla som na endokrinológiu, kde mi zistili tetániu aj nadmerné vyplavovanie kortizolu. To bol hlavný problém. Všetko to súviselo aj s tým, že som mala zlomenú psychiku. Znížený apetít, znížené libido, signály hladu na úrovni nula,“ popisuje jedno zo životných období.

Verí, že sa jej menštruácia vráti prirodzenou cestou

Gynekológ jej povedal, že návrat menštruácie bude náročnejší, a že má dve možnosti. Jednou z nich je hormonálna liečba, aj keď len na určitý čas. Alebo má telu vytvoriť podmienky, aby sa dalo do normálu a možno sa jej menštruácia vráti prirodzene. Vybrala si druhú možnosť. Zo svojej najnižšej váhy akú, kedy mala - 38 kíl sa dostala na 56 kíl. Začala navštevovať psychiatra a neskôr psychológa. Už je to rok, čo zmenila životosprávu a stará sa o svoje duševné zdravie. „Zatiaľ to však neprichádza, snažím sa to však brať tak, ako to je - že nie som divná, aj keď viem, že to je dosť vážna vec.“

Prvým krokom k zlepšeniu je podľa Olívie uvedomiť si, že má človek problém. „Veľa báb si pred tým zakrýva oči a hovoria si, že je to normálne nemať menštruáciu. Nemyslím si, že je to koniec sveta, vždy sa s tým dá niečo robiť, no treba si uvedomiť, že je to problém. Či to už je v hlave, alebo má človek zdravotné problémy - napríklad cystu, treba to riešiť a snažiť s tým niečo spraviť.“

shutterstock.com

Vplyv sociálnych sietí

Podľa jej slov je v komunite ľudí, ktorí cvičia, zopár báb, ktoré o tomto probléme verejne hovoria. Ale je ich minimum. „Stále viac mladých báb má amenoreu a nemusia ani cvičiť. Stačí, že nejak obmedzia stravu a už to ide. Môžeš byť len strašne striktná na seba a pôjde to samo. Ale nadmerné cvičenie a vyšší energetický výdaj ako tvoje telo zvláda tomu iba napomáha.“

Veľmi ju zarazilo, keď počula iba 13-ročné dievčatá hovoriť o sacharidových vlnách. Olívia tvrdí, že veľký vplyv na to majú influencerky, ktoré propagujú zdravý životný štýl. Sú „namakané“, ale o svojich zdravotných problémoch ako „dani za dokonalosť“ nehovoria.. „Vyzývam každú jednu babu, ktorá ma vplyv na sociálnych sieťach a propaguje krásu, aby povedala pravdu,“ hovorí Olívia s tým, že vie o mnohých, ktoré na Instagrame tvrdia, že sú v poriadku, no keď sa stretnú osobne, zveria sa jej, že majú taký istý problém a začnú plakať. „Myslím, že by sa o tom malo hovoriť.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:50