ZuckerbergTASR/AP/Mark Lennihan/Twitter/Kiplinger Letters
StoryEditor

Prerastá nám virtuálna realita cez hlavu? Ženu v Metaverze skupinovo znásilnilo niekoľko mužov

kov03.02.2022., 17:00h
Ďalšia žena bola obeťou sexuálneho násilia vo virtuálnej realite.
Lajkuj Brainee.sk na

43-ročná Londýnčanka Nina Jane Patel sa o desivý zážitok podelila v nedávnom príspevku na webe Medium, jej text okamžite vyvolal búrlivú diskusiu.

„Do 60 sekúnd po pripojení som bola verbálne a sexuálne obťažovaná,“ uviedla žena. Patel ďalej opisuje, ako bola „prakticky skupinovo znásilnená“ v metaverze Facebooku len pár sekúnd po tom, čo vstúpila do nového virtuálneho sveta.

Skupinové znásilnenie

„Do 60 sekúnd od pripojenia som bola verbálne a sexuálne obťažovaná – 3 až 4 mužskí avatari s mužskými hlasmi virtuálne skupinovo znásilnili môjho avatara a urobili si pri tom aj fotky," vysvetľuje.

„Bolo to neskutočné," dodáva Patel. „Bola to nočná mora."

Nie je to prvýkrát

Správy o sexuálnom násilí v metaverze sa v poslednej dobe začali množiť. Začiatkom decembra web Verge informoval, že v beta testovacej skupine Horizon Worlds na Facebooku, kde ľudia zvyčajne hlásia akékoľvek chyby alebo problémy s hrou, mala byť údajne iná žena virtuálne ohmatkávaná. „Sexuálne obťažovanie nie je na bežnom internete vtip, ale pobyt vo virtuálnej realite pridáva ďalšiu vrstvu, vďaka ktorej je udalosť intenzívnejšia,“ napísala podľa Verge.

„Včera večer som bola nielen obchytkávaná, ale boli tam aj iní ľudia, ktorí podporovali toto správanie, vďaka čomu som sa tam cítila izolovaná," tvrdí žena. Viac o tomto incidente sme písali v tomto článku.

Beta tester Žena Pexels/VARAN NM

​V reakcii na to Vivek Sharma, viceprezident spoločnosti Meta pre Horizon, povedal, že incident bol „absolútne nešťastný“ a beta testerka nepoužila bezpečnostnú funkciu, ktorá má zabrániť niekomu v interakcii s ostanými. Sharma povedal, že správa testerky bola „dobrou spätnou väzbou“.

Mizogýnia preoblečená do digitálneho veku?

„Je to digitálny ekvivalent toho, ako povedať ženám, že ak nechcú byť obťažované pri chôdzi po ulici, mali by zostať doma,“ okomentovala jeho slová Arwa Mahdawi, publicistka Guardianu. „Je to staromódna mizogýnia preoblečená do digitálneho veku.“

​Minulý rok Mark Zuckerberg oznámil, že materská spoločnosť Facebooku sa premenuje na „Meta“ a zameria sa na údajný digitálny vesmír budúcnosti. V tomto svete budú avatari ľudí teoreticky schopní robiť čokoľvek, čo už robia v skutočnom svete – od stretávania sa s priateľmi cez chodenie na koncerty až po všedné úlohy, ako je nakupovanie potravín. Píše časopis Vice.

„Je nám ľúto, že sa to stalo, chceme, aby každý v Horizon Venues mal pozitívnu skúsenosť, ľahko našiel bezpečnostné nástroje, ktoré môžu pomôcť v takejto situácii – a pomohli nám pri vyšetrovaní a podnikaní opatrení,“ vyjadril sa Joe Osborne, hovorca Meta pre Vice v e-mailovom vyhlásení. Horizon Venues má byť priestorom na organizovanie virtuálnych podujatí, ako sú napríklad koncerty.

„Horizon Venues by mali byť bezpečné a my sme odhodlaní to tak vybudovať,“ pokračuje Osborne. „Budeme pokračovať vo vylepšovaní, a dozvieme sa viac o tom, ako ľudia interagujú v týchto priestoroch, najmä pokiaľ ide o to, aby sme ľuďom pomohli jednoducho a spoľahlivo hlásiť veci.“

Patel, ktorá je viceprezidentkou pre výskum inej spoločnosti metaverza, vo svojom príspevku pre Medium uviedla, že nepoužila žiadne bezpečnostné prvky, pretože celá situácia prebehla strašne rýchlo. Potom, čo sa podelila o svoje skúsenosti, sa pod jej príspevkom objavili hejterské komentáre. 

„Nevyberaj si ženský avatar, je to jednoduché riešenie,“ napísal jeden užívateľ. Iný jej príbeh označil za „úbohý plač o pozornosť“. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:13